30 Σεπτεμβρίου 2016

Περιβάλλον - Σχέδιο διατάγματος για την προστασία του δάσους Δαδιάς


Σε διαβούλευση από το ΥΠΕΝ
Έως το τέλος του ερχόμενου μήνα θα διαρκέσει η διαβούλευση επί του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο οριοθετούνται οι ζώνες προστασίας και καθορίζονται οι επιτρεπόμενες δραστηριότητες ανά ζώνη στο δάσος Δαδιάς - Λευκίμμης - Σουφλίου στον Νομό Έβρου και χαρακτηρίζεται ως Εθνικό Πάρκο, έκτασης 428.000 στρεμμάτων. Αυτό έρχεται να αντικαταστήσει Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2006 και κατά την εισηγητική έκθεση που το συνοδεύει επιφέρει «σημειακές αλλαγές, προσθήκες ή διορθώσεις».

Το πάρκο αποτελεί ένα από τα λίγα καταφύγια σπάνιων αρπακτικών πουλιών σε όλη την Ευρώπη, ενώ φιλοξενεί τον μοναδικό αναπαραγόμενο πληθυσμό Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια. Κατέχει ξεχωριστή γεωγραφική θέση σε διεθνές επίπεδο, καθώς βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεταξύ Ασίας, Ευρώπης και Αφρικής και κοντά στον ανατολικότερο μεταναστευτικό διάδρομο πολλών ειδών πουλιών. Η περιοχή προστασίας της φύσης, αυστηρά προστατευόμενη, Ζώνη Α καταλαμβάνει 72.900, ενώ η υπόλοιπη έκταση, η Ζώνη Β, υποδιαιρείται σε πέντε υποζώνες με τις επιτρεπόμενες χρήσεις και περιορισμούς.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του σχεδίου το οποίο δόθηκε χθες από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για διαβούλευση, τροποποιείται η αρίθμηση των αγροτικών ζωνών, όχι των ορίων τους, ενώ ανάλογα με την οικολογική αξία κάθε ζώνης καθορίζονται οι όροι και οι περιορισμοί στις επιτρεπόμενες δραστηριότητες. Αναλυτικότερα, απαγορεύεται η δημιουργία μόνιμων εγκαταστάσεων μεγάλης κλίμακας στη Ζώνη Β2γ, με σκοπό την προστασία από την αλλοίωση του αγροδασικού περιβάλλοντος και τοπίου, ενώ εξειδικεύονται οι όροι που επιτρέπουν δραστηριότητες χαμηλής όχλησης (μεταποιητικές ομάδες, μονάδες αγροτικών προϊόντων ή τοπικών προϊόντων κ.λπ.).

Σε όλη την έκταση του πάρκου απαγορεύεται η εγκατάσταση και λειτουργία αιολικών πάρκων και συνοδών έργων για την προστασία των σπάνιων αρπακτικών. Στη Ζώνη Β επιτρέπεται η εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών στις στέγες κτηρίων, επαγγελματικών ή κατοικιών, επάνω από την κεραμοσκεπή, καθώς και μονάδων βιομάζας ισχύος κάτω των 10 MW. Το όριο κατάτμησης και αρτιότητας για κατοικία είναι τα 10 στρέμματα, ενώ η αλλαγή χρήσης νόμιμου κτίσματος επιτρέπεται για λόγους προστασίας ή διαχείρισης.
Λ.ΣΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: