5 Σεπτεμβρίου 2016

Στα ίδια επίπεδα με πέρσι η κίνηση στην αγορά της Αλεξανδρούπολης


Στα περσινά επίπεδα κινήθηκε η αγορά της Αλεξανδρούπολης, κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων, επίδοση που μάλλον είναι θετική, αν αναλογιστεί κανείς ότι σε πανελλαδικό επίπεδο, οι επιχειρήσεις κατέγραψαν μείωση του τζίρου τους σχεδόν κατά 10%.
Από 70 εμπορικούς συλλόγους σε όλη τη χώρα, ο οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα της ΕΣΕΕ, μόνο στους 16 η κίνηση παρέμεινε στα περσινά επίπεδα, ενώ για τους υπόλοιπους 53 σημειώθηκε πτώση στην κίνηση, που σε κάποιες περιπτώσεις έφτασε το 20 και το 30%. Μικρή άνοδο 5% κατέγραψε μόνο ο Εμπορικός Σύλλογος της Καλαμάτας.
Το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας πραγματοποίησε την καθιερωμένη περιοδική έρευνα για τις θερινές εκπτώσεις, διερευνώντας παράλληλα τη στάση και τις απόψεις των εμπόρων για το άνοιγμα των Κυριακών. Η εκπονηθείσα τηλεφωνική έρευνα διενεργήθηκε μέσω χρήσης δομημένου ερωτηματολογίου σε τυχαίο δείγμα 200 εμπορικών επιχειρήσεων σε παραδοσιακές εμπορικές αγορές αστικών κέντρων της χώρας. Παράλληλα και για πρώτη φορά επιχειρήθηκε η αποτύπωση των αποτελεσμάτων της εκπτωτικής θερινής περιόδου στις εμπορικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου, ενώ κατεγράφησαν και οι απόψεις πολλών Εμπορικών Συλλόγων από το σύνολο της Επικράτειας.
Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιεί σε ετήσια βάση το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ, οι αρχικές προσδοκίες του εμπορικού κόσμου που είχαν καλλιεργηθεί πριν την έναρξη των θερινών εκπτώσεων τελικά δεν επαληθεύτηκαν. Η γενικότερη συγκριτική εικόνα 2016/2015 μπορεί  να είναι βελτιωμένη σε ορισμένα σημεία της σε σχέση με τα αποτελέσματα της σύγκρισης των ετών 2015/2014. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι το καλοκαίρι του 2015 η διαδραματίστηκαν πρωτόγνωρα γεγονότα όπως η επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων και της τραπεζικής αργίας.
Για τα καταστήματα που άνοιξαν την Κυριακή 17 Ιουλίου (το 27% των συμμετεχόντων στην έρευνα) παρατηρείται ότι η πλειονότητα των επιχειρηματιών, της τάξης του 80%, πιστεύει ότι το άνοιγμα του καταστήματος την Κυριακή δεν επηρέασε τον συνολικό τζίρο της χειμερινής εκπτωτικής περιόδου και μόλις ένας στους πέντε δηλώνει ότι κατέγραψε αύξηση των πωλήσεών του.

Στην Αλεξανδρούπολη

Στη διατήρηση της κίνησης στα περσινά επίπεδα στην Αλεξανδρούπολη φαίνεται πως συνετέλεσαν τόσο οι σχετικά περιορισμένες επιπτώσεις του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία, με το ρεύμα των επισκεπτών να ανακόπτεται μόνο για λίγο, όσο και η πετυχημένη διοργάνωση της Λευκής Νύχτας στις 11 Αυγούστου, κατά την οποία τα μαγαζιά κινήθηκαν από ικανοποιητικά έως πολύ καλά.
Σημειώνεται πως ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα της έρευνας, όπου η ΕΣΕΕ για πρώτη φορά εξετάζει ξεχωριστά την κίνηση των θερινών εκπτώσεων στις συμβεβλημένες εμπορικές επιχειρήσεις του Open Mall του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και της Αλεξανδρούπολης. Η έρευνα αφορά τις εμπορικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στη δράση Open Mall, με κύρια δραστηριότητα το λιανικό εμπόριο.
Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι για τις επιχειρήσεις των ΑΚΕ οι πωλήσεις των φετινών θερινών εκπτώσεων σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα ή κατέγραψαν αυξητική τάση σε ποσοστά υψηλότερα σε σχέση με τις επιχειρήσεις του γενικού πληθυσμού. Από το 20% των ερωτηθέντων που δήλωσαν αύξηση των πωλήσεών τους, η πλειονότητα (42%) υποστήριξε πως η τόνωση του τζίρου τους κυμάνθηκε σε επίπεδα έως 10%. Λόγω έλλειψης συγκριτικών στοιχείων αφού είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται έρευνα μόνο στις επιχειρήσεων των ΑΚΕ, θα ήταν αρκετά αισιόδοξο να αναφερόταν ότι το εύρημα αυτό, επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα του θεσμού. Παρόλα αυτά είναι μία τάση η οποία μένει να επαληθευτεί στο μέλλον.

Επαναφορά στο παλιό ωράριο

Από την Πέμπτη 01 Σεπτεμβρίου 2016, επανέρχεται το προ θερινής περιόδου ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων της Αλεξανδρούπολης το οποίο διαμορφώνεται σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του εμπορικού συλλόγου Αλεξανδρούπολης ως εξής:
ΔΕΥΤΕΡΑ 09:00 – 14:00
ΤΡΙΤΗ 09:00 – 14:00 / 18:00 – 21:00
ΤΕΤΑΡΤΗ 09:00 – 14:00
ΠΕΜΠΤΗ 09:00 – 14:00 / 18:00 – 21:00
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 09:00 – 14:00 / 18:00 – 21:00
ΣΑΒΒΑΤΟ 09:00 – 14:00
ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΛΕΙΣΤΑ

gnomionline

Δεν υπάρχουν σχόλια: