30 Σεπτεμβρίου 2016

Το άδειο τους ποτήρι


Από το 2010, οι πραγματικοί επιχειρηματίες, όχι αυτοί που είχαν πελατειακή πρόσβαση και “αέρα” στο τραπεζικό σύστημα, βίωναν μια πρωτοφανή πιστωτική ασφυξία, με αποτέλεσμα να τροφοδοτείται ο φαύλος κύκλος της κρίσης μέσω της ανεργίας.

Η βύθιση όλων των δεικτών της οικονομίας σε συνδυασμό με την αναξιοπιστία των πολιτικών του παλιού δικομματικού συστήματος εγκλώβιζαν έτι περισσότερο τη χώρα στο γνωστό “σπιράλ του θανάτου”.
Παρά τη λυσσαλέα προπαγάνδα των συστημικών media, η εικόνα της οικονομίας αλλάζει σταθερά προς το καλύτερο. Δεν έχει αλλάξει όσο πρέπει, αλλά το σίγουρο είναι ότι επιστρέφουμε σε ρυθμούς κανονικότητας.
Τα επικοινωνιακά τεχνάσματα της αντιπολίτευσης μπορεί να προκαλούν θόρυβο πολλές φορές, αλλά δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα.
Η εκταμίευση της δόσης προχωρά κανονικά. Ο προϋπολογισμός του 2016 προχωρά σε θετικότερα αποτελέσματα από αυτά που είχαν μπει ως στόχος. Ενώ ο προϋπολογισμός του 2017, που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες, θα προβλέπει ανάπτυξη 2,7% και θα συμπεριλαμβάνει 760 εκατομμύρια ευρώ για τα αδύναμα νοικοκυριά σε όλη τη χώρα. Αρκούν; Όχι. Χρειάζονται κι άλλα μέτρα υποστήριξης για να κλείσουν οι πληγές που άφησαν στην κοινωνία τα χρόνια της κρίσης.
Η οικονομία είναι το κλίμα, κι αυτό αλλάζει, σε πείσμα όσων δεν θέλουν να το δουν. Επιπλέον, αυτό που θα οδηγήσει σε ένα καλύτερο οικονομικό περιβάλλον είναι και η συμφωνία για το χρέος.
Η «γαλάζια» στρατηγική αναδεικνύει και επενδύει στην αρνητική στάση του Σόιμπλε. Όμως δεν αποφασίζει μόνο ο Σόιμπλε. Αποφασίζει και ο Μοσκοβισί, που επιμένει για εξεύρεση λύσης για το χρέος μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ μια σειρά από χώρες που επίσης αποφασίζουν δεν είναι απέναντί μας. Ας θυμηθούν κάποιοι τη σύνοδο της Αθήνας.
Επίσης, στη Γερμανία, που έχουν πλέον τα δικά τους σοβαρά θέματα με την Deutsche Bank και τη VW, δεν είναι λίγοι οι βουλευτές στο κυβερνών κόμμα που επιμένουν να ζητούν την άμεση συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Δηλαδή απομείωση του χρέους ή τετραγωνισμό του δικού τους κύκλου.
Η σημαντικότερη, όμως, είδηση των τελευταίων ημερών είναι ότι έγινε το πρώτο βήμα για να ξεπεραστεί το μεγαλύτερο εμπόδιο που είχαν οι ελληνικές επιχειρήσεις τα χρόνια του φαύλου κύκλου της κρίσης. Τα ΕΛ.ΠΕ., μία από τις σημαντικότερες βιομηχανίες του τόπου, πραγματοποιούν έξοδο στις διεθνείς αγορές για ομολογιακό δάνειο 500 εκατ. ευρώ, προάγγελο της εξόδου της χώρας στις διεθνείς αγορές όπως προεξοφλούν επενδυτές και Ευρωπαίοι παργάγοντες.
Το ποτήρι φυσικά δεν γέμισε, αλλά σίγουρα είναι μισογεμάτο.

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: