30 Οκτωβρίου 2016

Μαδρίτη: 68 σοσιαλιστές βουλευτές «ψήφισαν» Ραχόι, 100.000 «όχι» στους δρόμους


Του Αργύρη Παναγόπουλου
Η αποχή 68 από τους 83 σοσιαλιστές βουλευτές θα επιτρέψει στο Ραχόι να ορκίσει την Παρασκευή την κυβέρνηση που θα προχωρήσει σε άμεσες περικοπές 5 δισ. Το Unidos Podemos μετατράπηκε στη μόνη εναλλακτική λύση, ενώ στους δρόμους της Μαδρίτης εκφράστηκε η αντίσταση 100.000 πολιτών. Στις 3 Δεκεμβρίου θα μιλήσει το κίνημα των «Πορειών της Αξιοπρέπειας».
Ο Ραχόι μίλησε μόλις 12 λεπτά στη βουλή για να ζητήσει την ψήφο ή την αποχή των βουλευτών για τρία βασικά πράγματα, την ενότητα της Ισπανίας, το σεβασμό των συμφωνιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον έλεγχο των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο επικεφαλής της ισπανικής δεξιάς υποσχέθηκε χλευαστικά μετά την ψήφο κυβέρνησης μειοψηφίας που έλαβε χάρις στην αποχή 68 σοσιαλιστών βουλευτών ότι θα κυβερνήσει για το «καλό» όλων των πολιτών ακόμη και αυτών που δεν τον ψήφισαν. Για το «καλό» αυτών των πολιτών η νέα κυβέρνηση της «τριπλής συμμαχίας» δεξιάς, σοσιαλιστών και «Πολιτών» θα ξεκινήσει με περικοπές 5 δισ. ευρώ, που μπορεί να φθάσουν τα 5,5 δισ. και κανείς δεν ξέρει που θα σταματήσουν. Η Κομισιόν πιέζει το Ραχόι να ψηφίσει το γρηγορότερο δυνατόν το νέο Προϋπολογισμό για το 2017. Ο Ραχόι θα ανακοινώσει την Πέμπτη τα μέλη της νέας κυβέρνησης, τα οποία θα ορκιστούν την Παρασκευή.
Το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι έχει μόλις 137 βουλευτές και στηρίχθηκε στην ψήφο των 32 βουλευτών των «Πολιτών» και του βουλευτή του Συνασπισμού Καναρίων Νήσων, για να φθάσει στα 170 «ναι» και να διασωθεί χάρις στους 68 σοσιαλιστές βουλευτές που απείχαν. «Όχι» ψήφισαν 111 βουλευτές, του Unidos Podemos, των εθνικιστικών κομμάτων της Καταλονίας και της Χώρας των Βάσκων ERC και PNV, άλλοι μικρότεροι σχηματισμοί και 15 σοσιαλιστές βουλευτές που αγνόησαν τις εκκλήσεις για κομματική πειθαρχία.  Η κυβέρνηση του Ραχόι θα πρέπει να αντιμετωπίσει τώρα τη σκληρή αντιπολίτευση του Unidos Podemos και ένα πιθανό «αντάρτικο» από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που θα πρέπει να εμφανίζεται διαφοροποιημένο για να μην «πασοκοποιηθεί» με ταχείς ρυθμούς.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι οι βουλευτές της δεξιάς, των «Πολιτών» και των σοσιαλιστών σηκώθηκαν όρθιοι χειροκροτώντας τον σοσιαλιστή κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο για την απάντηση που έδωσε σε βουλευτή της Αριστερής – Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλονίας ERC.
Η σοσιαλδημοκρατία στο εδώλιο
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των σοσιαλιστών Αντόνιο Ερνάνδο τόνισε ότι η αποχή των βουλευτών του κόμματός του θα πραγματοποιηθεί «από θέση ευθύνης για να ξεμπλοκάρει μια απαράδεκτη κατάσταση», για να καταλήξει υποκριτικά προειδοποιώντας το Ραχόι: «Δεν μας αρέσετε εσείς, ούτε οι πολιτικές σας. Θα πολεμήσουμε τις μισητές μεταρρυθμίσεις που έκαναν μεγάλη ζημιά στην κοινωνική πλειοψηφία. Ξεκινήστε καταργώντας τη μεταρρύθμιση στην Παιδεία LOMCE, το «νόμο φίμωτρο» και άλλες μεταρρυθμίσεις γιατί θα το κάνουμε εμείς από την αντιπολίτευση».
Μετά το τέλος της ψηφοφορίας βουλευτίνες του Σοσιαλιστικού Κόμματος έκλαιγαν στο προαύλιο της βουλής, καθιστώντας σαφές ότι απείχαν… παρά τη θέλησή τους. Όμως ακόμη και ο πρόεδρος της Επιτροπής διαχείρισης του κόμματος Φερνάντεθ είχε τονίσει στο τέλος ότι δεν θα ληφθούν μέτρα εναντίον όσων δεν ευθυγραμμιστούν με τη γραμμή του κόμματος ή μάλλον καλύτερα τη γραμμή των «πραξικοπηματιών» για αποχή. Εάν για τον Χοσέ Μπλάνκο, το πρώην δεξί του Θαπατέρο, η ψηφοφορία «θα έχει ξεχαστεί σε οκτώ μήνες», τα μέλη και στελέχη του κόμματος ίσως έχουν άλλη άποψη.
Δεκαπέντε «όχι» από σοσιαλιστές βουλευτές
Δεκαπέντε από τους 83 βουλευτές που εκλέχτηκαν με το Σοσιαλιστικό Κόμμα και ήταν παρόντες στη βουλή ψήφισαν εναντίον της κυβέρνησης του Ραχόι, οι 7 βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Καταλονίας PSC, οι δύο βουλευτές από τις Βαλεαρίδες Νήσους, οι δύο ανεξάρτητες βουλευτίνες Ρόμπλες και Καντέρα, δύο μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής επί Σάντσεθ, μια βουλευτίνα από την Αραγονία και την τελευταία στιγμή μια βουλευτίνα από την Παλένθια. Δύο άλλες βουλευτίνες, που συμμετείχαν στην Εκτελεστική Επιτροπή επί Σάντσεθ ψήφισαν «υποχρεωτική αποχή», επαναλαμβάνοντας τη φράση του προέδρου της Επιτροπής διαχείρισης του κόμματος για να δηλώσουν την αντισυνταγματικότητα της κομματικής πειθαρχίας στο Σοσιαλιστικό Κόμμα δεδομένου ότι το σύνταγμα απαγορεύει οποιαδήποτε «υποχρεωτική» πίεση στους βουλευτές.
Ο Σάντσεθ διεκδικεί την… ηγεσία
Ο πρώην γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέδρο Σάντσεθ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου πριν την έναρξη της ολομέλειας της βουλής όπου ανακοίνωσε συγκινημένος την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα, για να μην δώσει την ευκαιρία της διαγραφής του από τη νέα ηγεσία δεδομένου ότι θα ψήφιζε «όχι» στο Ραχόι, σηκώνοντας όμως το γάντι της αντιπαράθεσης για να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος, προκαλώντας τον πρόεδρο της Επιτροπής διαχείρισης να ανακοινώσει την ημερομηνία του Συνεδρίου του τη… Δευτέρα.
«Από τη Δευτέρα θα πάρω το αυτοκίνητό μου και θα τρέξω σε όλες τις γωνιές της χώρας για να ακούσω αυτούς που δεν ακούστηκαν, τα μέλη του κόμματος», τόνισε ο Σάντσεθ.
Το «ΕγώΤαξιδεύωΜετονΠέδρο» αποτελεί πλέον το νέο κίνημα που ξεκίνησε από το Twitter για να στηρίξει τον Σάντσεθ να επανεκλεγεί γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Το κίνημα αυτό έκανε την εμφάνισή του λίγο μετά την παραίτηση του Σάντσεθ από βουλευτή και φαίνεται ότι συμμετέχουν μέλη, στελέχη και εκπρόσωποι του Σοσιαλιστικού Κόμματος στους θεσμούς, όπως ο δήμαρχος της Χουν της Ανδαλουσίας, που συγκέντρωσε πάνω από 90χιλιάδες υπογραφές μελών για να ζητήσει εσωτερικό δημοψήφισμα για τη στήριξη ή μη στο Ραχόι και Έκτακτο Συνέδριο του κόμματος.
Ο «νόμος φίμωτρο» του… «εγκληματία πρωθυπουργού»
«Αυτός ο πρωθυπουργός είναι ένας εγκληματίας», αποτέλεσε ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν περισσότερο στη διαδήλωση που ξεκίνησε από την πλατεία του Ποσειδώνα , λίγες εκατοντάδες μέτρα από τη βουλή, για να καταλήξει στην Πουέρτα ντελ Σολ.
«Όχι, όχι, δεν μας εκπροσωπούν», ήταν ένα άλλο σύνθημα που ακούστηκε πάρα πολύ συνδέοντας τον νέο κύκλο αγώνων εναντίον της κυβέρνησης Ραχόι με το κλασσικό πλέον σύνθημα των Αγανακτισμένων της Πουέρτα ντελ Σολ. Από την πλευρά του το κίνημα που διοργάνωσε τις «Πορείες για την Αξιοπρέπεια», που συμπεριλαμβάνει πολλά από τα κινήματα αντίστασης στη λιτότητα, τόνισε ότι στις 3 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί μια νέα «Πορεία για την Αξιοπρέπεια» στη Μαδρίτη. Η κυβέρνηση πάντως τόνισε ότι «είναι ξεκάθαρο» ότι το «Συντονιστικό 25 Σεπτεμβρίου, που διοργάνωσε τη διαδήλωση του Σαββάτου, «δουλεύει για το Podemos».
Η κυβέρνηση στην αρχή μίλησε για 3.000 διαδηλωτές, μετά τους διπλασίασε στις 6.000, ενώ οι διοργανωτές μίλησαν για 100.000 ζητώντας από την αστυνομία να χρησιμοποιήσει τις φωτογραφίες για να τους …μετρήσει.
Η διαδήλωση στο κέντρο της Μαδρίτης ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε όπως ήταν αναμενόμενο, με μαζικότητα και ειρηνικά, διαψεύδοντας το κλίμα λευκής τρομοκρατίας που είχε εξαπολύσει η κυβέρνηση Ραχόι εκμεταλλευόμενη το «νόμο φίμωτρο» που προβλέπει πρόστιμα έως 30.000 ευρώ σε διαδηλωτές που κρίνονται «επικίνδυνοι για την ασφάλεια της βουλής», όπως υπενθύμισε στέλεχός της.
Η Πλατφόρμα για την Υπεράσπιση της Ελευθερίας της Έκφρασης PDLI είχε ζητήσει την αποστολή διεθνών παρατηρητών του ΟΑΣΑ και δημοσίευσε «χάρτα» για την προστασία των διαδηλωτών και της ελευθερίας της έκφρασης από τους τουλάχιστον 1.200 αστυνομικούς που κινητοποίησε η κυβέρνηση για να καταλάβει στην πράξη τους μικρούς χώρους που βρίσκονται μπροστά από την ισπανική βουλή.
Τέσσερις βουλευτές του Unidos Podemos βγήκαν από τη βουλή για να χαιρετήσουν τους διαδηλωτές, ενώ πριν την έναρξη της ολομέλειας της βουλής χαιρέτησαν τους διαδηλωτές αρκετοί βουλευτές του Unidos Podemos, μεταξύ των οποίων ο Αλμπέρτο Γκαρθόν και ο Ραφαέλ Μαγιοράλ. Πολλοί άλλοι βουλευτές του Unidos Podemos συνάντησαν αργότερα τους διαδηλωτές στην Πουέρτα ντελ Σολ μετά το τέλος της ψηφοφορίας.

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: