29 Οκτωβρίου 2016

Οι βασικοί κανόνες για ασφαλές e-banking


Οι περισσότεροι πλέον αξιοποιούν τις ευκολίες και τις δυνατότητες που προσφέρουν οι υπηρεσίες e-banking. Παρά τη μέριμνα των ίδιων των υπηρεσιών και τα ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνουν, υπάρχουν πολλά που πρέπει να κάνει ο χρήστης, ώστε να μένει ασφαλής.
Ο Ondrej Kubovič, εξειδικευμένο στέλεχος της εταιρείας ασφαλείας ESET συνοψίζει τα βασικά βήματα για ασφαλέστερες τραπεζικές συναλλαγές και πληρωμές online:
1. Χρησιμοποιήστε αξιόπιστες συσκευές για να συνδεθείτε στον online λογαριασμό σας.
Ο υπολογιστής, το tablet ή το smartphone σας αποτελούν τις καλύτερες επιλογές, καθώς είναι πιο πιθανό να παρατηρήσετε οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα ή να προσέξετε ότι η συσκευή λειτουργεί περίεργα. Για τον ίδιο λόγο συνίσταται να αποφεύγετε τη χρήση δανεικών ή δημόσιων συσκευών.
2. Δεν είναι όλα τα σημεία πρόσβασης στο internet εξίσου ασφαλή ώστε να πραγματοποιείτε online τραπεζικές συναλλαγές ή πληρωμές.
Το κοινόχρηστο Wi-Fi σε ένα καφέ ή ένα τυχαίο δημόσιο δίκτυο στην πλατεία της πόλης ίσως να μην αποτελούν τις καλύτερες επιλογές για την πληρωμή λογαριασμών σας. Εφόσον πρέπει να συνδεθείτε από ένα τέτοιο σημείο πρόσβασης, χρησιμοποιήστε ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN) προκειμένου να διατηρήσετε την επικοινωνία σας κρυπτογραφημένη και ως εκ τούτου μη προσβάσιμη σε ενδεχόμενες απόπειρες υποκλοπής.
3. Διατηρήστε ενημερωμένο τον υπολογιστή και το κινητό σας.
Τα updates του συστήματος και του λογισμικού κλείνουν τα κενά που αναζητούν οι επιτήδειοι για να μολύνουν τη συσκευή σας. Προκειμένου να γλιτώσετε χρόνο και να μεγιστοποιήσετε την προστασία σας, επιλέξτε τη λειτουργία αυτόματων ενημερώσεων που προσφέρουν πολλά προγράμματα ελέγχοντας για patches και νέες εκδόσεις.
4. Χρησιμοποιήστε ένα αξιόπιστο και ενημερωμένο πρόγραμμα ασφάλειας.
Πριν τη σύνδεση στον τραπεζικό λογαριασμό σας ή οποιαδήποτε συναλλαγή, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε ένα πολυεπίπεδο software ή app ασφάλειας. Αυτή η λύση θα σας προστατεύσει από πολλούς τύπους malware, καθώς το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να είναι μεταμφιεσμένο σε φαινομενικά αθώα emails ή sites που σας παραπλανούν ώστε να αποκαλύψετε προσωπικά δεδομένα.
5. Δημιουργήστε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης, αλλά φροντίζετε να τον αλλάζετε συχνά και να μην επαναφέρετε παλιούς κωδικούς.
Ούτε βέβαια να τον χρησιμοποιείτε σε άλλες υπηρεσίες, καθώς η χρήση του ίδιου password για το e-banking, τα social media και για το email ενδέχεται να παραβιαστεί ευκολότερα αν κάποιο από αυτά διαρρεύσει. Εναλλακτικά, μπορείτε να απομνημονεύετε μια φράση πρόσβασης (passphrase) ή να χρησιμοποιείτε έναν password manager.
6. Αξιοποιείστε τον έλεγχο πιστοποίησης διπλού παράγοντα (2FA), αν τον προσφέρει η τράπεζά σας.
Μέσω αυτού, η τράπεζα διπλοτσεκάρει αν είστε πραγματικά εσείς κάθε φορά που συνδέεστε για μια συναλλαγή, χρησιμοποιώντας κάτι που μόνο εσείς έχετε – όπως το smartphone σας. Έτσι, ακόμη και αν ο κωδικός σας καταλήξει σε λάθος χέρια, χωρίς το δεύτερο επίπεδο επαλήθευσης είναι άχρηστος.
7. Να είστε επιφυλακτικοί και καχύποπτοι σε περίεργες online συμπεριφορές.
Οι κυβερνοεγκληματίες ενδέχεται να προσποιηθούν ότι είναι τραπεζικοί, να κρύψουν κακόβουλο λογισμικό σε μια σημαντική ειδοποίηση, να σας ζητήσουν να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασης μέσω ενός συνδέσμου στο email και πολλά άλλα. Στόχος τους είναι να σας παραπλανήσουν, ώστε να αποσπάσουν ευαίσθητες πληροφορίες ή δεδομένα. Αν πάντως λάβετε κάποιο μήνυμα που σας ζητά να αλλάξετε τα διαπιστευτήριά σας ή να κάνετε κλικ σε μια σύνδεση, ελέγξτε δύο φορές αν είναι αυθεντικό, ή επικοινωνήστε τηλεφωνικά με τον αποστολέα για επιβεβαίωση.
8. Φροντίστε να αποσυνδέεστε μετά από κάθε session τραπεζικής συναλλαγής.
Αν και οι περισσότερες υπηρεσίες δεν επιτρέπουν να μένετε συνδεδεμένοι, οι εισβολείς παραμονεύουν για τέτοιες αβλεψίες.
9. Ενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή SMS, που προσφέρουν οι περισσότερες υπηρεσίες e-banking.
Βέβαια φροντίστε να ελέγχετε τον online τραπεζικό λογαριασμό σας συχνότερα. Αν παρατηρήσετε ασυνήθιστη δραστηριότητα ή περίεργες συναλλαγές επικοινωνήστε άμεσα με την τράπεζα.
gkatzios news

Δεν υπάρχουν σχόλια: