26 Νοεμβρίου 2016

Ίδρυση επιχείρησης ακόμα και με e-mail


Τη δυνατότητα ίδρυσης επιχειρήσεων ακόμη και εξ αποστάσεως, μέσω e-mail, δίνει το νομοσχέδιο για την απλοποίηση διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων που κατατέθηκε χθες στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, μέσω του οποίου προσαρμόζεται στο εθνικό δίκαιο και παρατηρήσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ Ι και ΙΙ, εισάγει την ηλεκτρονική Υπηρεσία Μιας Στάσης (One Stop Shops) η οποία δίνει τη δυνατότητα ίδρυσης μιας επιχείρησης γρήγορα και εύκολα. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου ο ενδιαφερόμενος μπορεί ηλεκτρονικά και συμπληρώνοντας μια σειρά πεδίων να λαμβάνει σε πραγματικό χρόνο τη σύσταση της επιχείρησής του χωρίς την παρεμβολή φυσικού προσώπου.
Όλα τα έγγραφα που αποτελούν προϋπόθεση για τη νομική υπόσταση μιας εταιρείας, όπως είναι το εγκεκριμένο καταστατικό αλλά και η ανακοίνωση σύστασης, θα αποδίδονται ηλεκτρονικά στον ενδιαφερόμενο με βάση μια πλήρως ηλεκτρονικοποιημένη διαδικασία υποβολής αίτησης και ελέγχου. Με τον τρόπο αυτόν ο χρόνος σύστασης περιορίζεται μόνο στον αναγκαίο χρόνο που απαιτείται από τον ενδιαφερόμενο να συμπληρώσει ηλεκτρονικά τα ανάλογα πεδία της ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Μιας Στάσης.
Σημειώνεται πάντως πως μέσω της Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Μιας Στάσης (e-ΥΜΣ) συστήνονται μόνο οι εταιρείες για τις οποίες δεν προβλέπεται η κατάρτιση συμβολαιογραφικού εγγράφου και εφόσον χρησιμοποιούν το πρότυπο καταστατικό και οι οποίες είναι ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες.

Το κόστος
Σε ό,τι αφορά το κόστος, το ενιαίο γραμμάτιο κόστους σύστασης επιχείρησης ορίζεται στο 30% του ποσού που ισχύει για τη σύσταση ενώπιον της φυσικής Υπηρεσία Μιας Στάσης (ΥΜΣ), ενώ καταργείται και το παράβολο προελέγχου επωνυμίας. Επίσης παρέχεται η δυνατότητα «δωρεάν σύστασης» για το πρώτο έτος εφαρμογής.

Παράλληλα καταργείται η φορολογική ενημερότητα των ιδρυτών στο στάδιο της σύστασης. Συγκεκριμένα κρίθηκε από τον νομοθέτη πως το δημόσιο συμφέρον (προστασία των συναλλασσομένων) δεν δικαιολογεί το διοικητικό βάρος που συνεπάγεται η διαδικασία χορήγησης αυτού του εγγράφου. Ειδικότερα η απαίτηση αυτή περιγράφεται ως διακριτό βήμα από την έκθεση Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2016. Αυτή η αλλαγή αναμένεται να μειώσει τη διαδικασία σύστασης κατά μία ημέρα.

Με το παρόν σχέδιο νόμου προβλέπεται επίσης η απόδοση κλειδαρίθμου TAXISNET τη στιγμή της σύστασης. Επομένως οι ενδιαφερόμενοι δεν θα χρειάζεται να απευθύνονται στην αρμόδια ΔΟΥ μετά τη διεκπεραίωση της διαδικασίας στην ΥΜΣ. Το ίδιο ισχύει και για την εγγραφή σε ασφαλιστικό φορέα.

Τι προβλέπεται για τον επενδυτικό νόμο και το ΕΣΠΑ
Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και διευκρινίσεις για τον αναπτυξιακό νόμο. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση διαπίστωσης υποβολής στην υπηρεσία ψευδών ή παραπλανητικών στοιχείων ή αποσιώπησης τέτοιων στοιχείων, η γνώση των οποίων θα οδηγούσε στον αποκλεισμό της υπαγωγής του επενδυτικού σχεδίου στις διατάξεις του παρόντος ή στη με διαφορετικούς όρους υπαγωγή του ή σε μη πιστοποίηση της ολοκλήρωσής του εάν δεν έχει ολοκληρωθεί το επενδυτικό σχέδιο, ανακαλείται η απόφαση υπαγωγής και επιστρέφεται τυχόν χορηγηθείσα ενίσχυση ή καταπίπτει η εγγυητική επιστολή.
Η ανάκληση δεν θα εφαρμόζεται σε περίπτωση που διαπιστώνεται ότι υποβλήθηκαν στην Υπηρεσία μη νόμιμα παραστατικά δαπανών, εφόσον η ενίσχυση που αφορά αυτά δεν υπερβαίνει ποσοστό 10% επί της συνολικής ενίσχυσης που αφορά το επενδυτικό σχέδιο και σε κάθε περίπτωση η μη νόμιμη αξία των παραστατικών αυτών δεν υπερβαίνει το 1.000.000 ευρώ

Εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ
Το νομοσχέδιο, στο τρίτο μέρος του, περιλαμβάνει και σειρά διατάξεων που αφορούν τη ρύθμιση απόκτησης και χρήσης φορτηγών ιδιωτικής χρήσης, ενώ επιβάλλει τη διάθεση του 1,5% του τζίρου δημοσίων και ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, παρόχων καλωδιακής τηλεόρασης και παραγωγών ηλεκτρονικού οπτικού υλικού (video on demand) για την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών.

Επιπλέον καταργεί τη διάταξη της κληρονομικής άδειας φαρμακείου ή φαρμακαποθήκης αν ο γιος ή η κόρη του παλαιού ιδιοκτήτη σπουδάζει στη φαρμακευτική. Η διάταξη αυτή προέβλεπε τη δυνατότητα παράτασης της άδειας λειτουργίας φαρμακείου από αδειούχο φαρμακοποιό στις περιπτώσεις που έχει συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας του ή 35 χρόνια υπηρεσίας για 7 έτη και έχει τέκνο που σπουδάζει στη φαρμακευτική.
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: