9 Δεκεμβρίου 2016

Πως να απεγκλωβιστείτε από αυτοκίνητο που βυθίζεται

Τι να κάνετε όταν βυθίζεται το αυτοκίνητό σας σε νερό

Δυστυχώς πριν λίγες μέρες είχαμε τον αδόκητο χαμό τριών νέων ανθρώπων από πνιγμό, όταν το αυτοκίνητό τους για αδιευκρίνιστους μέχρι στιγμής λόγους βρέθηκε ανάποδα μέσα στο ρέμα της Μαΐστρου.
Αν και είναι σπάνιο περιστατικό καλό είναι να ξέρει κανείς τι πρέπει να κάνει εάν πέσει με το αυτοκίνητό του σε νερό.
Έτσι επικοινωνήσαμε με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αλεξανδρούπολης όπου και μας τόνισε πως το βασικότερο όλων είναι η ψυχραιμία διότι ο χρόνος είναι πολύ περιορισμένος, οπότε κάθε πανικόβλητη κίνηση δεν βοηθάει. Αυτός ο χρόνος είναι από δευτερόλεπτα μέχρι και μόλις λίγα λεπτά.
Τι κάνουμε λοιπόν εάν πέσουμε με το αυτοκίνητό μας στο νερό;
To πρώτο λοιπόν πράγμα που πρέπει να κάνουμε, αφού κρατήσουμε την ψυχραιμία μας είναι να απασφαλίσουμε τη ζώνη μας. Αν και φαίνεται κάτι απλό, εκείνη την ώρα πάνω στον πανικό μας ξεχνάμε αυτή την τόσο απλή κίνηση που μας απεγκλωβίζει και μας δίνει τη δυνατότητα να κινηθούμε.
Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να κοιτάξουμε είναι το πώς θα βγούμε από το αυτοκίνητο.
Εάν το αυτοκίνητο δεν έχει αναποδογυρίσει ανοίξτε γρήγορα τα παράθυρα κ βγείτε από αυτά, κάτι που επίσης πρέπει να γίνει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα διότι τα ηλεκτρικά παράθυρα θα τεθούν γρήγορα εκτός λειτουργίας από βραχυκύκλωμα.

Εάν τώρα έχει αναποδογυρίσει, ή βυθιστεί εξολοκλήρου τα πράγματα είναι πιο δύσκολα μιας και οι πόρτες και τα παράθυρα δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν.
Έτσι, αυτό που θα κοιτάξουμε είναι ο τρόπος με τον οποίο θα σπάσουμε τα παράθυρα. Εάν δεν έχουμε ένα εύκαιρο σφυρί ή κάποιο βαρύ αντικείμενο στο αυτοκίνητο ( κάτι που εκτός από απίθανο είναι και ανέφικτο) ο καλύτερος τρόπος είναι να κρατηθείτε από το κάθισμα και με όλη σας τη δύναμη να χτυπήσετε το τζάμι με τα τακούνια των παπουτσιών σας. ΠΡΟΣΟΧΗ: Όχι το τζάμι του παρμπρίζ διότι σπάει δύσκολα.
Εναλλακτικά μπορείτε να το χτυπήσετε με τους μεταλλικούς οδηγούς των προσκεφάλων ή με την πόρπη της ζώνης σας.
Ας ελπίσουμε να μην χρειαστούν ποτέ αυτές οι οδηγίες σε κανένα!

e-evros

Δεν υπάρχουν σχόλια: