21 Δεκεμβρίου 2016

Εν αναμονή της επιστολής Τσακαλώτου - Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για «ξεπάγωμα» των μέτρων για το χρέος

        Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για «ξεπάγωμα» των μέτρων για το χρέος
 
Συνεχίζονται και την Πέμπτη οι εντατικές διαβουλεύσεις, που ξεκίνησαν στο χθεσινό Euroworking Group, μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών με στόχο να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό το ζήτημα που έχει προκύψει με το πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, ενώ μάλλον αποκλείεται η σύγκληση έκτακτου Eurogroup, σενάριο που κυκλοφόρησε νωρίτερα. 
Εξάλλου οι Βρυξέλλες αναμένουν και την επιστολή Τσακαλώτου με τη διαβεβαίωση ότι πρόκειται για εφάπαξ έκτακτη παροχή στους συνταξιούχους. Πληροφορίες ήθελαν την επιστολή αυτή να αποστέλλεται την Πέμπτη, ωστόσο πηγές του υπουργείου Οικονομικών αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί περισσότερο, καθώς ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ.Χουλιαράκης έχει ζητήσει εγγράφως τις ανησυχίες των θεσμών σχετικά με το πακέτο παροχών Τσίπρα, ώστε το οικονομικό επιτελείο να απαντήσει συγκεκριμένα.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης, η επιστολή συντάσσεται σε συνέχεια των διαβουλεύσεων μεταξύ όλων των εμπλεκομένων και επομένως, πρόκειται να πάρει περισσότερο χρόνο από αυτό που προβλεπόταν.

Πάντως Γερμανία και Αυστρία φέρονται να επιμένουν στη σκληρή στάση τους, δυσχεραίνοντας τη διαδικασία, με αποτέλεσμα να εξελίσσεται ένα δύσκολο μπρα ντε φερ, αφού στην ευρωζώνη υπάρχουν και αρκετές φωνές που επιθυμούν γρήγορη λύση.

Για άμεση λύση, χωρίς να χρειαστεί σύγκλιση οργάνων (EWG και Eurogroup) μιλούν πάντως κυβερνητικές πηγές, αποσυνδέοντας μάλιστα την εφαρμογή των μέτρων με τη β' αξιολόγηση.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν οτι δεν υπάρχει ενδεχόμενο να χρειασθεί νέα τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group ή νέο Eurogroup προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα με τις ενστάσεις που είχαν διατυπώσει οι θεσμοί σχετικά με τις εξαγγελίες για τους συνταξιούχους και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βορειοανατολικού Αγαίου.

Μάλιστα ενδεικτικό της πορείας των διαπραγματεύσεων είναι ότι οι ίδιες κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν οτι η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος δεν θα συνδεθεί με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Την αισιοδοξία της κυβέρνησης μοιράζεται πάντως και υψηλόβαθμη πηγή της ευρωζώνης. «Εργαζόμαστε εποικοδομητικά με τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να βρεθεί μια λύση σχετικά με την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος», ανέφερε η εν λόγω πηγή, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί «σύντομα».

«Κατά συνέπεια, δε θεωρείται αναγκαίο κάποιο νέο έκτακτο EuroWorking Group», κατέληξε η ίδια πηγή.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνομιλία με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ρωτήθηκε αν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έστειλε την επιστολή στους θεσμούς, ανέφερε «υποθέτω την έχει στείλει, του έχω εμπιστοσύνη».

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως όσον αφορά το κλείσιμο της αξιολόγησης στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει στο τέλος Ιανουαρίου. «Αυτό θέλουμε, γι' αυτό παλεύουμε» ανέφερε και μίλησε εκ νέου για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τον Μάρτιο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: