26 Ιανουαρίου 2017

Όρος επιβίωσης η αριστερή στροφή για την ανακοπή της ακροδεξιάς στην Ευρώπη

Με την πρότασή του να είναι ο Μάρτιν Σουλτς αυτός που θα κατέβει αντιμέτωπός τους στις εκλογές, ωστόσο, ουσιαστικά «αναπαράγει» τον εαυτό του, καθώς ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, όχι ιδιαίτερα γνωστός εντός Γερμανίας, έχει και αυτός εκλεγεί με την υποστήριξη και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Για το κόμμα της Μέρκελ, τα πράγματα δεν είναι εύκολα, καθώς διεμβολίζεται από δεξιά, τόσο από το ακροδεξιό AfD όσο και από τους Φιλελεύθερους, όπως εκτίμησε.
Εάν η διαφορά του CDU/CSU των Χριστιανοδημοκρατών με το σοσιαλιστικό SPD μειωθεί σημαντικά (και δεδομένου ότι μοιάζει αδιανόητη μία συνεργασία CDU/CSU με το AfD), υπάρχει η δυνατότητα ενός συνασπισμού «κόκκινου-πράσινου-κόκκινου» μεταξύ Σοσιαλιστών-Πρασίνων- Αριστεράς, εκτίμησε ο κ. Καπόπουλος.
Από την άλλη, σε επίπεδο ποσοστών ή βουλευτών «ο αριθμός μπορεί να βγαίνει, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη προγραμματικές συγκλίσεις».
«Εάν οι Γερμανοί Σοσιαλιστές δεν θέλουν να έχουν την τύχη των Γάλλων, θα πρέπει να συγκλίνουν με την Αριστερά, είναι όρος επιβίωσης», είπε χαρακτηριστικά, «πολλές φορές τα κόμματα και οι πολιτικοί ηγέτες έχουν ένστικτο επιβίωσης ... χρειάζεται στροφή προς τα αριστερά, είτε επικοινωνιακά ή και ουσιαστικά».
Αντίστοιχα ασαφές είναι το τοπίο και στη Γαλλία, με συνθήκες που θυμίζουν το «10 μικροί νέγροι» της Άγκαθα Κρίστι, σχολίασε εξάλλου ο ίδιος.
Ο άνθρωπος που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τελικά την Μαρίν Λεπέν στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, φαινόταν ότι θα ήταν αρχικά ο «σκληρός Δεξιός» Σαρκοζί, αλλά στη συνέχεια υποσκελίστηκε από τον «Γκολικό» Ζιπέ, για να τον προσπεράσει κι αυτόν ο «νεοθατσερικός» Φιγιόν, που θεωρείτο αουτσάιντερ.
Και αυτός ωστόσο επεχείρησε να «αυτοκτονήσει πολιτικά» δηλώνοντας «θρήσκος καθολικός», με την Λεπέν να «βγαίνει από αριστερά» δηλώνοντας ότι η θρησκεία δεν θα πρέπει να εμπλέκεται στην πολιτική. Η δυνατότητα του Φιγιόν να προσελκύσει ψήφους από τα αριστερά θεωρείται περιορισμένη. Στο τοπίο αυτό, προστέθηκε και ο Εμ. Μακρόν, που αντίστοιχα εκτιμάται ότι δεν μπορεί να ανακόψει τις διαρροές προς τη Λεπέν.
«Αν και είναι πάρα πολύ δύσκολο και απίθανο», δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα η Λεπέν να είναι τελικά η κερδισμένη. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εταιρείες δημοσκοπήσεων αποφάσισαν να κάνουν pool και να συνεργάζονται στην συλλογή και επεξεργασία στοιχείων, καθώς κανείς δεν θέλει να «καεί» λόγω του ρευστού πολιτικού σκηνικού, κατέληξε.
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: