28 Ιανουαρίου 2017

Ολάντ: Η ΕΕ να απαντήσει με «αποφασιστικότητα» στον Τραμπ


Η Ευρώπη να «απαντήσει» με «αποφασιστικότητα» στον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ο Ολάντ, στο περιθώριο μιας συνόδου κορυφής των μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξάγεται στη Λισαβόνα.
«Όταν υπάρχουν δηλώσεις που προέρχονται από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών για την Ευρώπη και όταν μιλάει για υπόδειγμα Brexit για άλλες χώρες, πιστεύω πως οφείλουμε να του απαντήσουμε» πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος.
Εκδηλώνοντας τον ενθουσιασμό του για το Brexit, ο αμερικανός πρόεδρος εκτίμησε πως το Brexit είναι «θαυμάσιο πράγμα».
«Πρέπει να ενισχύσουμε τις θέσεις μας και να αρχίσουμε έναν διάλογο με αποφασιστικότητα γι΄αυτό που πιστεύουμε» με «τη φροντίδα να διευθετήσουμε τα παγκόσμια προβλήματα» επίσης, είπε από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος στους δημοσιογράφους, εκμεταλλευόμενος το στήσιμο για μια φωτογραφία με τους άλλους ηγέτες για να κάνει τις δηλώσεις αυτές.
Η Ευρώπη, επέμεινε, «πρέπει να προσδιοριστεί ανάλογα με τις αξίες, τις αρχές και τα συμφέροντά της».
«Όταν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αναφέρεται στο κλίμα για να πει ότι δεν έχει ακόμη πεισθεί για τη χρησιμότητα αυτής της συμφωνίας, οφείλουμε να του απαντήσουμε», πρόσθεσε ο Φρανσουά Ολάντ.
«Όταν προσθέτει μέτρα προστατευτισμού που μπορεί να αποσταθεροποιήσουν τις οικονομίες, όχι μόνο τις ευρωπαϊκές αλλά και τις οικονομίες των μεγαλύτερων χωρών στον κόσμο, οφείλουμε να του απαντήσουμε και όταν απορρίπτει την άφιξη προσφύγων, ενώ η Ευρώπη κάνει το καθήκον της, οφείλουμε να του απαντήσουμε», είπε.
Αναφερόμενος στη Συρία, στο Ιράκ, στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και σε «εκείνο που οφείλουμε να κάνουμε σε σχέση με τη Ρωσία», ο αρχηγός του γαλλικού κράτους εκτίμησε ότι «όλ΄αυτά αξίζει να συζητηθούν» με τον Ντόναλντ Τραμπ.
«Είναι συχνά απέναντι στις αναποδιές, απέναντι στις προκλήσεις, απέναντι στις δοκιμασίες που κάποιος βλέπει αν μια ένωση είναι σταθερή, αν είναι ικανή να προσδιορίσει το μέλλον της», παρατήρησε ακόμη, εκτιμώντας πως η Ευρώπη είναι «ενώπιον της δοκιμασίας της αλήθειας, ενώπιον της ώρας των επιλογών».
«Η ενάργεια», εκτίμησε ακόμη, πρέπει «να πείσει τους Ευρωπαίους να προχωρήσουν πιο μακριά μαζί» απέναντι στον «λαϊκισμό» και στις «ομιλίες που αναμένει κανείς, οι οποίες έρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες» που «ενθαρρύνουν τον λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό».
«Όχι, η Ευρώπη δεν είναι υπέρ του προστατευτισμού, η Ευρώπη δεν είναι κλειστή, δεν είναι χωρίς αξίες και χωρίς αρχές», διαβεβαίωσε.
«Γιατί η Ευρώπη, είναι μια δύναμη, η Ευρώπη, είναι μια εγγύηση, η Ευρώπη είναι επίσης ένας χώρος ελευθερίας και δημοκρατίας και εγώ αυτό κρατώ», συνόψισε ο Φρανσουά Ολάντ.
Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να συνομιλήσει σήμερα τηλεφωνικά με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, μεταξύ άλλων.
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: