7 Απριλίου 2017

Θα ήταν έγκλημα να πάψει να υπάρχει ο Δήμος Σαμοθράκης.


Βασίλης Σπιτάλας
Εφημερίδα ΓΝΩΜΗ
συντάκτης Βασίλης Σπιτάλας

Με αφορμή την ανακοίνωση του Δήμαρχου Σαμοθράκης για τις δυσκολίες στην λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής.
Είναι λυπηρό για τον Δήμο μας που έχει τόσο βαρύ όνομα παγκόσμιας αναγνώρισης, να έχει προβλήματα σ’ ότι αφορά τα οικονομικά του αλλά και την λειτουργία του.
Σ’ ότι αφορά την δυσχερή του οικονομική κατάσταση, από όσα είμαι σε θέση να γνωρίζω, το πρόβλημα έχει σχεδόν ξεπεραστεί  μετά από τις αγωνιώδεις εκκλήσεις και ενέργειες του δημάρχου. Ξεφύγαμε για το άμεσο μέλλον τουλάχιστον τον κίνδυνο να διαβάσουμε έξω από την είσοδο του Δήμου μας το «Κλειστό λόγω πτώχευσης».

Σχετικά με το δεύτερο ζήτημα που είναι και το ουσιαστικότερο και που αφορά την ίδια την υπόσταση και την λειτουργία του Δήμου μας, τα πράγματα είναι εξαιρετικά  σοβαρά και πρέπει να διορθωθούν άμεσα.
Η λειτουργία των Δήμων ορίζεται από την σχετική νομοθεσία του Κράτους. Ειδικότερα, ο νόμος ορίζει αναλυτικά τις διαδικασίες των οργάνων του Δήμου προκειμένου να μπορεί να παίρνει τις νόμιμες αποφάσεις και ευτυχώς δεν προβλέπεται άλλος τρόπος λειτουργίας τους έξω από αυτόν.
Ο κάθε Δήμος για να προγραμματίσει για το μέλλον του, για να εισπράξει τους πόρους του, για να προσλάβει προσωπικό, για να πληρώσει τις υποχρεώσεις του, για να εκποιήσει περιουσία του, για να ενταχθεί σε κάποιο αναπτυξιακό πρόγραμμα κ.ά., θα πρέπει προηγουμένως να έχει λάβει τις αντίστοιχες σχετικές αποφάσεις μέσα από τα Όργανά του.
Γίνεται λοιπόν φανερό σύμφωνα με τα παραπάνω, ότι άμεσα στον Δήμο μας θα πρέπει να λειτουργήσουν απρόσκοπτα το Δημοτικό Συμβούλιο και η Οικονομική Επιτροπή. Διαφορετικά ο Δήμος μας θα είναι «άχρηστος» αφού δεν θα μπορεί να παράγει έργο.
Η ευθύνη στην μη λειτουργία του Δήμου μας βαραίνει όλους χωρίς εξαίρεση τους Δημοτικούς Συμβούλους και τον Δήμαρχο αφού όλοι αυτοί αποφάσισαν με την θέλησή τους να είναι υποψήφιοι και εμείς οι δημότες τους εκλέξαμε για να μας υπηρετήσουν και να μας εκπροσωπήσουν.
Ο δήμαρχός μας σε πρόσφατη ανακοίνωσή του που αφορά τη μη λειτουργία των οργάνων του Δημοτικού Συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής περιγράφει αλλά και προειδοποιεί ότι. «Σύντομα βρεθήκαμε στην πολύ δυσάρεστη πραγματικότητα της μεγάλης δυσκολίας λειτουργίας των κορυφαίων συλλογικών οργάνων του Δημοτικού Συμβούλιου και της Οικονομικής Επιτροπής λόγω μη συμμετοχής.» Με απλά λόγια μας ομολογεί ότι δεν μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις, δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε, δεν ανταποκρινόμαστε στις δεσμεύσεις μας, δεν είμαστε χρήσιμοι!
Είναι  πραγματικά αδιανόητο, όταν σήμερα που δημιουργούνται για όλα τα μικρά νησιά και μάλιστα τα ακριτικά νέες ευκαιρίες και νέες δυνατότητες, εμείς να παραλύουμε και να βράζουμε με το ζουμί μας!
Οι πρόσφατες αποφάσεις της πολιτείας, βλέπουν πλέον τους μικρούς Δήμους και ειδικά τους μικρούς νησιωτικούς Δήμους με άλλη ματιά. Οι μικροί νησιωτικοί Δήμοι  θα μπορούν να έχουν λόγο για την συγκοινωνία τους, θα έχουν την ενθάρρυνση να ενταχθούν σε ειδικά ξεχωριστά προγράμματα που να τους δίνουν τις δυνατότητες να συμμετέχουν σε συνεργασίες και με άλλους Δήμους αλλά και με επιχειρήσεις, να έχουν τεχνική και οικονομική βοήθεια και να χαράζουν δικά τους προγράμματα χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες, να έχουν τεχνοκρατική δωρεάν βοήθεια από την πολιτεία και να εντάσσονται ευκολότερα σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα.
Ειδικότερα για το νησί μας ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για το λιμάνι και προγραμματίστηκαν και άλλα δρομολόγια και νέα σκάφη. Η τηλεπικοινωνιακή αναβάθμιση με οπτική ίνα (διαδίκτυο), ολοκληρώνεται για όλο το νησί οπωσδήποτε πριν το καλοκαίρι.
Είναι θα τολμούσα να πω έγκλημα για τον Δήμο μας να μείνει έξω από αυτές τις προκλήσεις. Ακόμα και αν αυτές οι δυνατότητες και οι νέες ευκαιρίες δεν υπήρχαν πάλι θα ήταν έγκλημα να πάψει να υπάρχει ο Δήμος Σαμοθράκης.
Σας ζητώ να μη διαβάσετε λάθος αυτό το κείμενό μου. Δεν προσπαθώ να στηρίξω τον Δήμαρχο ούτε να κατακρίνω και να καταλογίσω ευθύνες σε κάποιους συμβούλους ή σε κάποια παράταξη. Άλλωστε το πρόβλημα της λειτουργίας των οργάνων του δήμου μας όπως γράφει και ο ίδιος ο δήμαρχος αφορά και την δική του παράταξη.
Είμαι Δημότης και μόνιμος κάτοικος του νησιού μας 12 συνεχή χρόνια από επιλογή, που ανησυχώ, που λυπάμαι αλλά και που είμαι πάντα αισιόδοξος. Η Σαμοθράκη είναι ευλογημένο νησί και δεν θα χαθεί!

* **   Ειδικότερα για το φετινό καλοκαίρι φαίνεται ότι η συγκοινωνία θα είναι επαρκής, θα μπορεί να εξασφαλίσει την μετακίνηση περισσότερων επιβατών από κάθε άλλη χρονιά.
Ποιος άλλος εκτός από τον Δήμο μας θα μπορούσε να συντονίσει καλύτερα την διαμονή, την καθαριότητα, την ασφάλεια, την υγεία, την αστυνόμευση, την μετακίνηση και την ξενάγηση; Ποιος άλλος αν όχι ο Δήμος μας θα μπορούσε να προκαλέσει την συνεννόηση και τον συντονισμό των υπηρεσιών του νησιού (Δήμος, Νοσοκομείο, Λιμεναρχείο, Πυροσβεστική, Αστυνομία, Δασαρχείο), ώστε αυτές οι υπηρεσίες να συναντηθούν να συσκεφτούν και να οργανώσουν από κοινού σχέδια αντιμετώπισης της πυρασφάλειας, της επάρκειας νερού, της προστασίας του δάσους, της αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών, τον έλεγχο της ελεύθερης κατασκήνωσης την γενικότερη αστυνόμευση κ.ά;  Ποιος άλλος εκτός από τον Δήμο μας θα μπορούσε μέσα από έναν οργανωμένο και καλά προετοιμασμένο κοινωνικό διάλογο να καταρτίσει ένα όραμα για την Σαμοθράκη; Είναι αυτονόητο ότι αν δεν εξασφαλιστούν αυτές οι προϋποθέσεις σε ικανοποιητικό επίπεδο, οι επιπτώσεις για τον τουρισμό μας θα είναι αρνητικές και αντί για όφελος θα έχουμε ανεπανόρθωτη ζημιά.
ΓΝΩΜΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: