29 Απριλίου 2017

«Πετάει» η Λέσβος με δύο νέες ακτοπλοϊκές γραμμές από Τουρκία


Μετά τα αισιόδοξα μηνύματα για αύξηση του ενδιαφέροντος των Τούρκων να επισκεφθούν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τουριστικό γραφείο της Μυτιλήνης, από τον Μάιο, θα ενεργοποιήσει την πύλη εισόδου της Πέτρας με τη γραμμή Πέτρα – Αϊβαλί με τέσσερα δρομολόγια την εβδομάδα,  αλλά και τη γραμμή Μυτιλήνη – Δικελί που επαναδραστηριοιποιείται μετά από χρόνια με ένα δρομολόγιο με καταμαράν την εβδομάδα.
Όπως τόνισε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο ιδιοκτήτης του γραφείου, «υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον των Τούρκων επισκεπτών για όλο το καλοκαίρι. Η χρόνιά ξεκινά με πολύ καλές προοπτικές και σε αυτό συμβάλει και η έγκαιρη έναρξη του πιλοτικού προγράμματος χορήγησης βίζα στις πύλες εισόδου των ελληνικών νησιών που ξεκίνησε πριν λίγες εβδομάδες».
Σημειώνεται πως τα στοιχεία δείχνουν σταθερή αύξηση των αφίξεων Τούρκων τουριστών, από τον Σεπτέμβριο του 2016 ως το Μάρτιο του 2017, στη Λέσβο. Ειδικά το πρώτο τρίμηνο του 2017, καταγράφηκαν 1.572 αφίξεις όταν την αντίστοιχη περίοδο του 2016 είχαν καταγραφεί 1.058 αφίξεις. Πρόκειται για αύξηση που προσεγγίζει το 50%.
Οι οιωνοί για τη νέα τουριστική σεζόν είναι  ιδιαίτερα θετικοί και σε αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλει σημαντικά και η ενεργοποίηση της πύλης εισόδου της Πέτρας, με τη δρομολόγηση ταχύπλοου πλοίου που θα μεταφέρει επιβάτες από το Αϊβαλί στην Πέτρα.
Η γραμμή αυτή, σύμφωνα με το lesvosnews.gr θα δώσει τη δυνατότητα της γρήγορης πρόσβασης στο Μόλυβο και την Πέτρα, τα βασικά τουριστικά θέρετρα της Λέσβου, σε Τούρκους τουρίστες που θέλουν να κάνουν είτε μονοήμερα ταξίδια, είτε ολιγοήμερες διακοπές για αναψυχή. Παράλληλα βέβαια το συγκεκριμένο δρομολόγιο θα δώσει τη δυνατότητα να πραγματοποιούνται μονοήμερες εκδρομές πολιτών άλλων χωρών που κάνουν τις διακοπές τους, είτε στη Λέσβο, είτε στην Τουρκία και θέλουν να επισκεφθούν τα απέναντι παράλια. Τέτοιες εκδρομές πραγματοποιούνταν και τα προηγούμενα χρόνια. Όμως οι τουρίστες που βρίσκονταν στο Μόλυβο και την Πέτρα, ήταν αναγκασμένοι να κατεβαίνουν με λεωφορείο στη Μυτιλήνη (ταξίδι δύο περίπου ωρών) και στην συνέχεια να κάνουν άλλες δύο ώρες ταξίδι με τα πλοία που τους μετέφεραν στο Αϊβαλί. Η δρομολόγηση πλοίου στη γραμμή Πέτρα – Αϊβαλί μειώνει κατά πολύ το χρόνο του ταξιδιού γι’ αυτό το τμήμα των τουριστών και δίνει τη δυνατότητα μιας σύντομης εναλλακτικής διεξόδου στη γειτονική χώρα.
Την ίδια στιγμή, στην Αλεξανδρούπολη και τη Σαμοθράκη επικρατεί ησυχία, παρά τις επαφές και το ενδιαφέρον που έχει εκφραστεί πολλές φορές σε συναντήσεις των τοπικών φορέων με εκπροσώπους της τουρκικής πλευράς. Όπως ανέφερε μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ» ο δήμαρχος Σαμοθράκης Θανάσης Βίτσας, είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν, σε διαδικαστικό και γραφειοκρατικό επίπεδο, με το χαρακτηρισμό του λιμανιού ως «πύλης εισόδου» αλλά και την επίλυση του θέματος του τελωνείου.
ΓΝΩΜΗ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εντάξει ή σύνδεση με την Τουρκία δεν πρέπει να θεωρείται αυτοσκοπός και λύση της τουριστικής ανάπτυξης.