19 Μαΐου 2017

Η "Η Νίκη της Σαμοθράκης"; ή "Η Σαμοθράκη της Νίκης"; - "H Αρμονία της Σαμοθράκης" ή "H Σαμοθράκη της Αρμονίας"


Με αφορμή μια αναφορά στη Σαμοθράκη, σε πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ από την Αλεξ/πολη 19/5/17.

Προβλήθηκε στο βάθος το νησί με σχόλιο "και στο βάθος το νησί της Νίκης της Σαμοθράκης".

Έτσι συνήθως προβάλλεται το νησί μας. Μέσα από ένα κλεμμένο άγαλμα που βρίσκεται στο Λούβρο! Όμως το νησί μας έχει να επιδείξει τόσα πολλά.

Το σημαντικότερο νομίζω είναι η Σαμοθρακίτισσα Αρμονία.
Η Αρμονία σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία είναι γεννημένη στο νησί μας, είναι Σαμοθρακίτισσα. Εδώ τη γνώρισε και την παντρεύτηκε ο Κάδμος ο μετέπειτα βασιλιάς της Θήβας. Στο γάμο τους παραβρέθηκαν, για πρώτη και μοναδική φορά σε γάμο θνητών οι Ολύμπιοι Θεοί με τα ακριβά τους δώρα.

Στα Καβείρια μυστήρια, σύμφωνα με ιστορικά ευρήματα, λατρεύονταν ανάμεσα στους μεγάλους θεούς με ξεχωριστή λατρεία.

Σε ολόκληρο τον κόσμο τη λέξη αρμονία τη χρησιμοποιούν χωρίς να τη μεταφράζουν στις γλώσσες τους, όταν θέλουν να προσδιορίσουν «την τελειότητα» στη μουσική, στη ζωγραφική, στη γλυπτική, στο λόγο, στη ποίηση , στην αστρονομία, στη φυσική, στα μαθηματικά, στη διατροφή και στον τρόπο ζωής κ.ά.

Προσωπικά θεωρώ ότι η Σαμοθρακίτισσα Αρμονία πρέπει να γίνει το παγκόσμιο στίγμα του νησιού μας, το brnad name μας.

Κύριε Δήμαρχε (αναφέρομαι στην θεσμική και στην προσωπική σας υπόσταση), αντί να επαναπαυόμαστε στα μέχρι σήμερα δεδομένα που μας αδικούν και αδικούν πρωτίστως τη Σαμοθράκη, να κάνουμε και από μόνοι μας και άλλα πράγματα πιο ουσιαστικά προκειμένου να αναδειχτεί ολοκληρωμένα το μεγαλείο της Σαμοθράκης.

Το άγαλμα της Νίκης στο Λούβρο είναι ένα ελάχιστο δείγμα της συνολικής αξίας και της μοναδικότητας του νησιού μας.

Την έξι χιλιάδων χρόνων ιστορία και προϊστορία του νησιού μας πως θα τις αναδείξουμε; Τον διαχρονικό πολιτισμό της Σαμοθράκης, τις ξεχωριστές της φυσικές ομορφιές, τα ισχυρά της πλεονεκτήματα (θερμαλισμός, παρθένα χλωρίδα και πανίδα, φυσικοί πόροι, προνομιακή θέση στον σύγχρονο κόσμο κ.ά.)  που την κάνουν "πολύφερνη νύφη" πως θα τα προβάλλουμε και θα τα αξιοποιήσουμε;

Ας ξεκινήσει επιτέλους με πρωτοβουλία σας κ. Δήμαρχε ένας οργανωμένος ανοιχτός δημόσιος διάλογος όπου θα συμμετέχουν όλοι οι κάτοικοι οι φίλοι και οι φορείς του νησιού μας προκειμένου να καταλήξουμε σε κοινές σκέψεις για το σήμερα και το αύριο με ζητούμενο το συμφέρον όλων μας. Άλλα νησιά με λιγότερες δυνατότητες το έκαναν και κέρδισαν, όλοι έχουμε να ωφεληθούμε από αυτόν τον διάλογο και προπάντων η Σαμοθράκη μας.

Σπιτάλας Βασίλης

Δημότης και μόνιμος κάτοικος Σαμοθράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: