31 Ιουλίου 2017

Χαιρετισμός Δημάρχου Εκδήλωση προς τιμή του Δ.Πανερμαλή Σαμοθράκη 30/7/2017


"Όλα ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2014 σε μια δύσκολη μέρα από πλευράς καιρικών συνθηκών, σε μια επίσκεψη του καθηγητή στη Σαμοθράκη για συντονισμό και σχεδιασμό πολλών επίπονων εργασιών, όπως η επιλογή των εκθεμάτων , η μεταφορά τους με ασφάλεια, η συντήρησή τους και άλλων.
Το 2015 στις 20 Ιουνίου στο Μουσείο Ακρόπολης σε μια λαμπρότατη βραδιά με πλήθος κόσμου και πολύ σημαντικών προσκεκλημένων σε συνδυασμό με την παγκόσμια μέρα του Μουσείου εγκαινιάστηκε η έκθεση: <<Σαμοθράκη, Τα μυστήρια των μεγάλων Θεών >> σε ένα χώρο σημαντικό σύμβολο του σύγχρονου παγκόσμιου πολιτισμού κάτω από τον Παρθενώνα.
Τιμώμενος αρχαιολογικός χώρος, ο δικός μας, της Σαμοθράκης εκτεθειμένος σε ένα υψηλής αισθητικής και λειτουργικής αξίας ειδικά διαμορφωμένο ισόγειο του μουσείου.
Μια ονειρεμένη νύχτα, με τους ήχους της φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων στο προαύλιο με πλήθος κόσμου μέσα και έξω όπου παρουσιάστηκε επίσημα για πρώτη φορά και η ταινία <<Σαμοθράκη>> της Αγγελικής Αριστομενοπούλου ,παραγωγής του Ελληνικού Κέντρου του Παρισιού.
Η έκθεση συνοδεύτηκε από μια διοργάνωση γνωριμίας με τις τοπικές γεύσεις, στο εστιατόριο του Μουσείου κάτω από τον όμορφο Αττικό ουρανό.
Παρουσιάστηκαν συνολικά 252 εκθέματα του μουσείου μας, πολλά από τα οποία συντηρήθηκαν στα εργαστήρια του Μουσείο Ακρόπολης ,στήθηκαν σε νέες μαρμάρινες βάσεις
Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν τα εκθέματα με τη συμμετοχή στη θεματική παρουσίαση “Σαμοθράκη, Τα μυστήρια των Μεγάλων Θεών'', “Οι Μεγάλοι θεοί της Σαμοθράκης και η Αθηνά της Ακρόπολης”
Παράλληλα ομάδες σχολείων παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Ταξίδι στη Σαμοθράκη''
Η έκθεση διήρκεσε μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2016 και την επισκέφτηκαν 44.434. επισκέπτες Έλληνες και ξένοι.
Αντιλαμβανόμαστε τη μεγάλη αξία του γεγονότος την υπεραξία που προσδίδει στο όμορφο και ιδιαίτερο νησί μας και την αποσαφήνιση στο νου του επισκέπτη ότι κάποτε πριν 2000 χρόνια και αυτός ο τόπος ήταν ιερός με φήμη στον τότε γνωστό κόσμο.
Ψυχή του εγχειρήματος, ο Πρόεδρος του Μουσείο Ακρόπολης καθηγητής κο Παντερμαλής σε συνεργασία με τους φορείς Αρχαιοτήτων Ροδόπης και Έβρου και την ουσιαστική συμβολή του Δημήτρη Μάτσα.
Κύριε Παντερμαλή,
Αναγνωρίζω στο πρόσωπο σας μεγάλη προσφορά στο νησί μας και ως επίσημο έμπρακτο ευχαριστώ διοργανώσαμε απόψε τη σεμνή αυτή τελετή απονομής.
Πρέπει να γνωρίζετε ότι από σήμερα ανήκετε ως ξεχωριστό μέλος στη μικρή μας κοινωνία και γιαυτό αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμάς η αποδοχή σας και η παρουσία σας εδώ.
Εκφράζοντας την τοπική κοινωνία στο σύνολο της με συγκίνηση εκτίμηση και σεβασμό σας ευχαριστούμε από καρδιάς. "

Δεν υπάρχουν σχόλια: