20 Ιουλίου 2017

Δελτίο τύπου Ζαθέη - Διαπολιτισμική Ανταλλαγή Νέων

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΝΕΩΝ.
Εwoca3(+) for everyone
Σέτε Νότιας Γαλλίας
22.07 με 04.08.2017

Σε ευρωπαϊκή κατασκήνωση στη Σέτε της Νότιας Γαλλίας θα βρεθούν 21 έφηβοι από τη Σέτε (Γαλλία), το Neurupin (Γερμανία) και τη Σαμοθράκη από τις 22 Ιουλίου εως τις 4 Αυγούστου στα πλαίσια διακρατικού προγράμματος ανταλλαγής νέων που διοργανώνει η Κοιν.Σ.Επ. Ζαθέη σε συνεργασία με Ευρωπαίους εταίρους από Γερμανία και Γαλλία.
To 2015  δημιουργήθηκε μια σύνδεση μεταξύ τριών χωρών μια όμάδα συνεργασίας που απαρτίζεται από την Γερμανία - Neurrupin με την "Interkurturelles Nezwerk", τη Γαλλία - Sete με τον Σύλλογο "Decodanse" και φυσικά tη Σαμοθράκη με τη Ζαθέη. Μέσα στο κλίμα ewoca δημιουργήσαμε μαζί τρία πρότζεκτ σε τρείς χώρες μέσα σε 3 χρόνια. Οι πολύτιμοι υποστηρικτές μας πολλοί μα οι κύριοι χρηματοδότες μας είναι το Γερμανικό Υπουργείο Πολιτισμού (για την Οικογένεια, τα Παιδιά, τους Ηλικιωμένους, τη Νεολαία, τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό), The Innovation Fund και το OFAJ  (Γαλλογερμανικό γραφείο συνεργασίας). Όλη την κεντρική οργάνωση των 17 διαφορετικών κατασκηνώσεων που τρέχουν κάθε χρονιά, τη στήριξη και την εκπαίδευση αναλαμβάνει η όμαδα της ΙΒΒ .


Κατά τη διάρκεια του πρότζεκτ με γενικό τίτλο «Μαζί ενεργοί στην Ευρώπη» , παραπάνω από 30 νέοι κάθε ηλικίας ήρθαν κοντά και συνεργάστηκαν ως συμμετέχοντες, ομαδάρχες και εκπαιδευτές για να μάθουν, να ανταλλάξουν, να εργαστούν, να παίξουν, να εξερευνήσουν και εμπλουτιστούν Πολιτισμικά.
Τα θέματα που καλλιεργήθηκαν στα τρία χρόνια δημιουργικής συνεργασίας μας ήταν: Η ιδέα μιας ενωμένης Ευρώπης, το προσφυγικό, η αειφορική ανάπτυξη και η γειώση της στην καθημερινότητα, η περιβαλλοντική προστασία, η Πολιτισμική ποικιλία και η βιοποικιλότητα των ειδών, η σημαντικότητα των υγροτόπων, η ενεργή συμμετοχή, διαχείριση νερού και απορριμάτων, η γλωσσική ποικιλία και εκμάθηση, η γλώσσα του σώματος και η μη λεκτική επικοινωνία μέσα από την τέχνη και τον χορό.


Οι συμμετέχοντες δημιούργησαν την πρώτη χρονιά ένα Διαπολιτισμικό μονοπάτι μέσα σε ένα δάσος στο Μπρούνε της περιοχής Βραδενβούργου αναπτύσσωντας μέσα από την εικαστικές τέχνες (ζωγραφική, κεραμεική,γκραφίτι, μωσαϊκο) έναν περίπατο μηνυμάτων για μια ενωμένη Ευρώπη και για έναν ειρηνικό κόσμο, το προσφυγικό,την αειφόρο ανάπτυξη και την εφαρμογή της στην καθημερινότητα μας, την περιβαλλοντική προστασία.
Τη δεύτερη χρονιά όπου και φιλοξενήθηκαν στη Σαμοθράκη κατασκεύασαν μια πολυγωνική (κυκλική)  μεταφερόμενη σκηνή που αποτελείται από 8 διαφορετικά ισοσκελή τρίγωνα  τα οποία συνθέτουν σαν ακανόνιστο παζλ την « Σκηνή της Ζωής»  στην οποία καλούμαστε να παρουσιάσουμε το έργο μας. Το κατασκευαστικό αυτό έργο καθοδηγήθηκε από τον ντόπιο κάτοικο Γιώργο Μασκαλίδη και παραδόθηκε στη Ζαθέη για τη χρήση του ως ανοιχτού χώρου εκδηλώσεων. Οι ίδιοι συμμετέχοντες με την καθοδήγηση της Μότα Μαριάνθης σύνθεσαν μια κατα βάση αυτοσχεδιαστική παράσταση με τον τίτλο "Ανακαλύπτωντας την Ανθρώπινη μας Γλώσσα". Τα θέματα με τα οποία εργαστήκαν την προτελευταία  αυτήν χρονιά ήταν η διαφορετικότητα ως ενότητα, η Βιοποικιλότητα των ειδών και των Πολιτισμών, η πολύτιμη σημασία των υγροτόπων, η διαχείριση - προστασία του νερού και η διαχείριση των απορριμάτων της θάλασσας, τα παιχνίδια εκμάθησης γλωσσών, η μη λεκτική επικοινωνία μέσα από την τέχνη και τον χορό και πολλά άλλα.
Σύντομα στη Σέτε της Γαλλίας, στη τελευταία χρονιά της φάσης ewoca 2015-2017 πρόκειται να εντριφύσουν βαθύτερα στο χορό, να φτιάξουν ξύλινα παιχνίδια όπως Kubb, Milkky, Maxiflitzer, Shuffleboard με σκοπό τη συνέχιση των παραδοσιακών παιχνιδιών από όλον τον κόσμο.Επίσης πρόκειται να αναπτυχθεί το θέμα της διαχείρισης απορριμάτων και νερού στη Μεσόγειο ενώ μέσα από τη μαθησιακή διαδικασία θα προκύψει ένα εικαστικό έργο τέχνης για την ευαισθητοποίηση των επισκεπτών μιας πολυσύχναστης παραλίας πάνω στο θέμα της λειψυδρίας στη Νότια Ευρώπη και τα απορρίματα-λύματα στα νερά μας. Τέλος θα δημιουργήσουν ένα Ζεν μονοπάτι για ευαισθητοποιήση των ποδιών και των υπολοίπων αισθήσεων πέραν της οράσεως εφόσον θα μπορεί κάποιος να περπατήσει τυφλά καθοδηγούμενος νιώθωντας τα διάφορα είδη εδάφους που θα συνθέσουν για τους επισκέπτες του χωριού διακοπών Lazaret οι συμμετέχοντες.


Η Ζαθέη είναι η πρώτη Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείριση (Κοινσεπ) στη Σαμοθράκη. Δημιουργήθηκε από πέντε νέους που ζουν και δραστηριοποιούνται στο νησί  με στόχο την προώθηση της τοπικής ταυτότητας της Σαμοθράκης, τη δημουργία θέσεων εργασίας, την εκπαίδευση, διάδοση  και εφαρμογή της αειφόρου ανάπτυξης, την περιβαλλοντική και κοινωνική ευαισθητοποιήση, τη άτυπη εκπαίδευση και τις ανταλλαγές νέων. Επίσης δραστηριοποιείται στην διαχείριση των απορριμάτων προωθώντας την ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση, την επισκευή, την άρνηση της υπερκατανάλωσης και της υπεραξίας.
Ένας από τους βασικότερους στόχους του προγράμματος είναι να δοθούν ευκαιρίες σε νέους με λιγότερες ευκαιρίες λόγω γεωγραφικής, κοινωνικής, οικονομικής ή σωματικής δυσκολίας. Επίσης στόχοι του προγράμματος είναι να ξεπεραστούν τα σύνορα, τα εμπόδια της επικοινωνίας λόγω διαφορετικής γλώσσας, κουλτούρας και της θρησκείας. Το πρυναμικά και ευαισθητοποιημόγραμμα ewoca3(+) for everyone στηρίζει τη διαφορετικότητα και στέκεται απέναντι στην ξενοφοβία, τον ρατσισμό και τον αποκλεισμό δυναμικά και ευαισθητοποιημένα με σκοπό την εξάλειψη τους από την Ευρώπη.

Πληροφορίες :
Πιτιακούδη Μαίρη
Συντονίστρια Διαπολιτισμικών Ανταλλαγών-Ομαδάρχισσα

Τηλέφωνο : 6983910980

Δεν υπάρχουν σχόλια: