3 Απριλίου 2018

Μοιρολόι της Παναγιάς 2016 -Σύλλογος Φίλων Μουσικής Σαμοθράκης Αρμονίας Γενεσις

https://www.youtube.com/watch?v=xjKhOEXayDc&feature=share

''..Σήμερα μαύρος ουρανός σήμερα μαύρη μέρα, σήμερα εσταυρώσανε των πάντων Βασιλέα...''. Η λαϊκή μούσα θέλει να συμπαρασταθεί συμβολικά στον πόνο και τον θρήνο της Παναγίας, μέσα από μια επαναλαμβανόμενη μουσική φράση και ένα πολύστιχο κείμενο, αυτό του μοιρολογιού. Το ''Μοιρολόι της Παναγιάς'' εξιστορεί με έναν ιδιαίτερα περιγραφικό τρόπο το Θείο Πάθος, με κεντρικά πρόσωπα την Παναγία, τον Χριστό και τον μαθητή του τον Άγιο Ιωάννη. Ανήκει στην κατηγορία των παραθρησκευτικών ...τραγουδιών (παραδοσιακά-λαϊκά τραγούδια με θρησκευτικό περιεχόμενο). Στην πλούσια μουσική λαϊκή παράδοση της Σαμοθράκης, το ''Μοιρολόι της Παναγιάς '' έχει καταγραφεί σε τρεις τουλάχιστον μουσικές παραλλαγές στα χωριά του νησιού, στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Στο παρακάτω μουσικό απόσπασμα, ακούμε τη Νεανική & Παιδική Χορωδία του ΣΦΜΣ ''Αρμονίας Γένεσις'' στη βασική μελωδία της λεγόμενης "λημνιάς" εκδοχής, έτσι όπως τραγουδιέται στα νότια χωριά του νησιού της Σαμοθράκης (Λάκκωμα, Προφήτης Ηλίας και Ξηροπόταμο).
Φέτος η Νεανική Χορωδία θα τραγουδήσει το Μοιρολόι της Παναγιάς στην εκκλησία του Λακκώματος την Μ. Πέμπτη το βράδυ στις 5-3-2018.

1 σχόλιο:

samothrakisnea2 είπε...

Χρόνια πολλά με υγεία, αισιοδοξία, αλληλεγγύη και Καλή Ανάσταση σε όλους. Με αφορμή την παραπάνω δημοσίευσή μου, θέλω να συγχαρώ δημόσια την κα Τηγανούρια Παναγιώτα για το σπουδαίο έργο υποδομής στην λαική παράδοση και στην μουσική που πραγματοποιεί στο νησί μας, καθώς επίσης συγχαρητήρια και στον Σύλλογο Αρμονία Γένεσις.
Ξεχωριστές ευχές στους απόδημους Σαμόθρακες και γρήγορα κοντά μας. Σπιτάλας Βασίλης (Διαχειριστής του blog).