25 Αυγούστου 2017

Κ. Παπανάτσιου: Η πλειονότητα των επαγγελματιών εκδίδει αποδείξεις, οι έλεγχοι έχουν φέρει αποτελέσματα

«Οι έλεγχοι πήγαν παρά πολύ καλά, η πλειονότητα των επαγγελματιών εκδίδει αποδείξεις πλέον, ήδη φαίνεται και η αύξηση του τουρισμού κατά 20% να ανταποκρίνεται στο 20% των εσόδων, περιμένουμε τώρα και τα αποτελέσματα του Αυγούστου για να κάνουμε τις τελευταίες εκτιμήσεις, αλλά από τα πρώτα στοιχεία που έχουμε οι έλεγχοι έχουν φέρει το αποτέλεσμα που θελουμε» τονίζει μεταξύ των άλλων η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM". Και προσθέτει ότι «με την εφαρμογή των POS έχουμε καταφέρει να δώσουμε το κίνητρο να μην υπάρχει φοροδιαφυγή, νομίζω ότι είναι μια καινοτομία για την ελληνική οικονομία, με αυτό το τρόπο θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε και τη φορολογική συνείδηση στον Έλληνα, σαν κυβέρνηση έχουμε τη διάθεση να το κάνουμε και είναι στις αρχές μας».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις κατηγορίες των επιστημονικών επαγγελμάτων που δεν δέχονται τις κάρτες, είπε πως «θα γίνονται έλεγχοι και εκεί. Ήδη με την τελευταία ΚΥΑ, συμπληρώσαμε και τις περιπτώσεις που δεν είχαν προλάβει και στον πρώτο έλεγχο δεν βρεθήκαν τα Pos, να μπορούν σε ένα μήνα να είναι υποχρεωμένοι να τα έχουν. Όταν δεν υπάρχει αρχικά γίνεται δεύτερος έλεγχος και δίνεται διορία για εγκατάσταση Pos σε ένα μήνα».

Αναφορικά με την λοταρία η κυρία Παπανάτσιου είπε ότι «η υπουργική απόφαση για τη λοταρία στις αρχές Σεπτέμβρη θα είναι έτοιμη και στα τέλη Σεπτέμβρη θα γίνει η πρώτη κλήρωση».

Σχετικά με την μη πληρωμή της πρώτης δόσης της φορολογίας εισοδήματος από σημαντικό τμήμα των φορολογουμένων είπε ότι φέτος είχαμε 28% φορολογουμένων που δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση, πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 30%. Πρόκειται, όπως εξήγησε, για μια συνήθη πρακτική προκειμένου οι φορολογούμενοι να κάνουν χρήση της ρύθμισης των 12 δόσεων. Επιπλέον, έστω και αυτό το μικρό 2% αποτελεί ένδειξη, σημείωσε, προβλέποντας ότι οι στόχοι θα πιαστούν. Εχουμε μπροστά μας ακόμη πέντε μήνες

Επίσης, η υφυπουργός Οικονομικών απαντώντας στην κριτική της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου των καυσίμων, είπε ότι «επιμένει να έχει σαν μοναδικό πολιτικό της όπλο το ψέμα και τις ψευδείς ειδήσεις, πραγματικά όλα αυτά που λέγονται το τελευταίο διάστημα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και δεν θέλω να μπω στη διαδικασία των αριθμών αλλά στο πρώτο επτάμηνο του 2017, όσον αφορά το λαθρεμπόριο καυσίμων τα αποτελέσματα είναι πάρα πολύ καλά και ο αριθμός των ελέγχων αλλά και τα ποσά που έχουν εισπραχθεί είναι ανάλογα με τα ποσά που είχαν εισπραχθεί τα προηγούμενα χρόνια που μιλούσαν για δέκα φορές λιγότερα και θα εξηγήσω γιατί δεν μπορέσαμε να κάνουμε τα θαύματα, αυτά που ισχυρίζονται εκείνοι». Και εξήγησε πως «καταρχήν δεν υπάρχει καμία ολιγωρία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, παραλάβαμε νόμους, τον 4072 του 2012, 4177 του 2013, ψηφισμένους από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και του 2009 αλλά δεν βρήκαμε καθόλου εφαρμοστικές αποφάσεις και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι εκείνη που είχε τη βούληση και είχε το σθένος να βγάλει όλες τις εφαρμοστικές ξεκινώντας από το 2015 και φθάνοντας στη τελευταία».
Αναφερόμενη στις εφαρμοστικές αποφάσεις που εξέδωσε η κυβέρνηση η κυρία Παπανάτσιου είπε πως «η πρώτη εφαρμοστική είναι με την ΚΥΑ 2722 του 2015 τον Δεκέμβρη, τη βελτιώσαμε στις 30/5 του 17 και το τελικό της 16/8 του 17 και από εκεί και πέρα έχουν διεξαχθεί όλες οι σχετικές δοκιμές και οι έλεγχοι εφαρμογής του μητρώου. Είναι βασικό να υπάρχει το Μητρώο Καυσίμων για να γίνουν οι έλεγχοι όπως πρέπει. Άρα το να ψηφίζουμε ένα νόμο και να μην βγάζουμε τις εφαρμοστικές δεν έχει κανένα νόημα. Ήτανε κυβέρνηση, δεν θα μας κάνουν μαθήματα οι συγκεκριμένοι της ΝΔ, είχαν το χρόνο από το 2012 μέχρι το 2015 να ετοιμάσουν τις εφαρμοστικές εμείς έχουμε τη πολιτική βούληση και έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες».

Και προσθέτει ότι θα μπει τάξη στον συγκεκριμένο τομέα λέγοντας ότι «ήδη με τα “σλέπια”, είναι κάτι που νομοθετήθηκε παλαιότερα, η εφαρμοστική ξεκίνησε από εμάς πήρε μια παράταση λόγω του καλοκαιριού, για να μην δυσκολευτούν τα νησιά για τροφοδότηση με καύσιμα, μέχρι τέλους του Οκτώβρη θα πρέπει να έχουν βάλει έλεγχο “εισροών-εκροών”στα σλέπια, το Μητρώο Καυσίμων είναι έτοιμο, άμεσα θα ξεκινήσει, με τα GPS των βυτιοφόρων έχει ξεκινήσει τον Ιούλιο η διαδικασία για να γίνει η εκδήλωση ενδιαφέροντος στην αγορά για τη διερεύνηση προϊόντων και υπηρεσιών τεχνολογικών λύσεων, και με βάση τα πορίσματα που θα προκύψουν από την επεξεργασία των παρουσιάσεων θα επικαιροποιηθεί το σχετικό σχέδιο της ΚΥΑ. Έχουμε σε όλα τα επίπεδα (πρατήρια, δεξαμενές, βυτιοφόρα, πλωτά μέσα) προχωρήσει στην εγκατάσταση των συστημάτων και ολοκληρώνονται οι φορολογικές αποθήκες, είμαστε στο 90%. Θα έχουμε ένα ολοκληρωμένο πλέον σύστημα εντοπισμού και θα γίνονται οι έλεγχοι που πρέπει. Παράλληλα όμως η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης διεξάγουν τους σχετικούς ελέγχους όλο αυτό το διάστημα και γίνονται και οι έλεγχοι για το λαθρεμπόριο και για την κακή ποιότητα των καυσίμων από το υπουργείο Οικονομίας».
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: