4 Αυγούστου 2017

«Εμβληματική μεταρρύθμιση που είναι για τους πολίτες και όχι για τους ιδιοκτήτες των ιατρικών κέντρων»

«Ψηφίζουμε μία εμβληματική μεταρρύθμιση» στο χώρο της υγείας που είναι «για τους πολίτες και όχι για τους ιδιοκτήτες των ιατρικών κέντρων. Για τους πολλούς», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Η παρέμβαση του πρωθυπουργού προκάλεσε το ενδιαφέρον όλων των κομμάτων και είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που μιλούσε ο Αλ. Τσίπρας ήταν στην Ολομέλεια 26 βουλευτές της ΝΔ, ενώ όταν μπήκε ο Κ. Μητσοτάκης οι 26 έγιναν 30…
«Είμαστε δύο φορές περήφανοι. Πρώτον γιατί το κάνουμε πράξη σε συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας και επιτροπείας. Το νομοσχέδιο θα μπορούσε να είχε έρθει στις συνθήκες της ευμάρειας και της ανάπτυξης παλαιότερα. Και θα είμαστε δύο φορές πιο περήφανοι αν σε δύο χρόνια από σήμερα ο πολίτης που έχασε την αξιοπρέπειά του στα χρόνια της κρίσης, μπορεί τότε να συγκρίνει και να πει με σιγουριά ότι «ναι αυτοί παλέψανε με εντιμότητα και έφτιαξαν κάτι για την δική μας την ζωή όταν άλλοι έκαναν πάρτι ξεπουλούσαν το Ντυνάν και έστηναν αργομισθίες», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.
«Το δικό μας αξιακό φορτίο, η πολιτική ταυτότητα και οι αρχές μας, είναι εγγεγραμμένες σε κάθε παρέμβαση στην Υγεία. Οι κυρίαρχοι κύκλοι συνέδεαν μονοσήμαντα την αξιοπιστία της χώρας με την προθυμία των ηγεσιών της να υπακούουν στους δανειστές. Δεν υπήρξε μεγαλύτερο έλλειμμα αξιοπιστίας από την περίοδο 2010 έως 2014, όταν από το βήμα της Βουλής ακούστηκε ότι αν δεν υπήρχαν τα μνημόνια έπρεπε να τα εφεύρουμε, ότι είναι ευλογία ότι μαζί τα φάγαμε», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός σχολίασε και το θέμα με την σημαία κατηγορώντας την ΝΔ για «λαϊκισμό». «Για σας η αριστεία είναι αν θα κρατούν την σημαία τα παιδάκια των 7-8 ετών ανάλογα με το αν έχουν καλό βαθμό» είπε και τόνισε ότι «το εθνικό σύμβολο έχουν όλοι την δυνατότητα να το κρατούν και δεν πρέπει να υπάρχει η διάκριση του σκληρού ανταγωνισμού στα 7 και 8 έτη». Μάλιστα υπενθύμισε ότι μιλούν για αριστεία εκείνοι που αντί για βιβλία έδιναν φωτοτυπίες και αδυνατούσαν να ανοίξουν τα σχολεία με δασκάλους και καθηγητές.
Για την πορεία της χώρας ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «ακολουθούμε ένα σχέδιο εξόδου με σταθερά βήματα. Στην οικονομία είμαστε σε τροχιά αμετάκλητης λήξης της περιόδου των μνημονίων μέσα σε ένα χρόνο. Όμως η νέα αποχή για τη χώρα πρέπει να χτιστεί και διαμορφώνεται από σήμερα και εμείς πρέπει να δώσουμε αυτή τη μάχη. Οργανικό κομμάτι της νέας εποχής είναι η επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους».
Αναφερόμενος ο Αλ. Τσίπρας στο νομοσχέδιο επεσήμανε ότι «έρχεται μία μεταρρύθμιση που βρίσκεται έξω, από το αυστηρό πλαίσιο της επιτροπείας και του καταναγκασμού. Αυτό δεν έγινε τα προηγούμενα χρόνια διότι τα μνημόνια υπήρξαν σε μεγάλο βαθμό μία συμπύκνωση της νεοφιλελεύθερης αντίληψης για την κοινωνία. Στους κοινωνικούς τομείς ο πυρήνας των μνημονίων εκφράζει και επικαλύπτεται με τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη που εκφράζει η ηγεσία της ΝΔ».
Μάλιστα ο πρωθυπουργός διάβασε τις δηλώσεις Οικονόμου ότι επί ΝΔ θα απολυθούν όσοι προσληφθούν στην υγεία και Φωτήλα που πρότεινε να στέλνονται οι ασθενείς στα ιδιωτικά νοσοκομεία λέγοντας ότι πρόκειται για δηλώσεις από «μετεγγραφές της ΝΔ». «Δεν ξέρω αν είναι Νεϊμάρ…» σχολίασε με νόημα.
Το πολιτικό συμπέρασμα του πρωθυπουργού προς την ΝΔ ήταν ότι «εσείς είστε με τα ιδιωτικά συμφέροντα, εμείς έχουμε άλλη αντίληψη. Έχουμε αντίληψη καθολικότητας στην υγεία. Γι’ αυτό δεν μπορεί ο Κ. Μητσοτάκης να μιλά για τους πολίτες της δυτικής Αθήνας. Τι έχετε να πείτε στους ανθρώπους που έμειναν άνεργοι στα χρόνια της κρίσης που είδαν τα εισοδήματά τους να λεηλατούνται; Πως να μιλήσετε γι’ αυτούς τους ανθρώπους και ταυτόχρονα να θέλετε να συνεχίσετε το πάρτι στην υγεία;».
«Είμαστε η μέρα με τη νύχτα στην υγεία. Παραλάβαμε υπερχρεωμένα νοσοκομεία. Καταφέραμε να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά τους. Παραλάβαμε καθεστώς ημι-ιδιωτικοποίησης στα νοσοκομεία ακόμη και με εισιτήριο εισόδου ακόμη και με πανάκριβα ιδιωτικά τηλεφωνικά κέντρα» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας επισημαίνοντας ότι «στη χώρα είχε διαμορφωθεί για χρόνια ένα τοπίο που υποβάθμιζε την δημόσια υγεία με την ασφυξία στα τμήματα επειγόντων περιστατικών στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων  και την ανεξέλεγκτη παρουσία ιδιωτικών ιατρικών κέντρων. Αυτό το κενό αποκαθιστούμε, το οποίο συνειδητά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στα χρόνια της κρίσης μεγέθυναν προκειμένου να διευκολύνουν ιδιωτικά συμφέροντα».
«Σήμερα επιχειρούμε τόσο τις απαραίτητες διορθώσεις στην αρχιτεκτονική του συστήματος υγείας όσο και μία προσέγγιση που αναβαθμίζει την έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη για τους ασθενείς. Αυτή είναι η βασική αρχή του συστήματος που ψηφίζουμε σήμερα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «η ανάκαμψη δεν μετριέται μόνο στους δείκτες και στα οικονομικά μεγέθη αλλά στην ζώσα πραγματικότητα των πολιτών. Εργαζόμαστε με σχέδιο ώστε η ευημερία των αριθμών να μετατραπεί σε ευημερία των ανθρώπων».
Ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι
-«έως σήμερα έχουν προσέλθει στο ΕΣΥ πάνω από 9.000 άτομα ως ιατρικό νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για άλλα 9.500 άτομα».
-όλες οι σχέσεις εργασίας στην υγεία οφείλουν να είναι πλήρους εργασίας και γι’ αυτό μετατρέπουμε τις συμβάσεις εργασίας του ιατρικού και οδοντιατρικού προσωπικού».
-«όχι μόνο αποκαθιστούμε την πρόσβαση των ανασφάλιστων στα νοσοκομεία αλλά σβήνουμε και τα χρέη των ανασφάλιστων. Λέγατε ότι πρόστιμα δεν υπάρχουν και αποδεικνύεται ότι υπήρχαν και ήταν και πολλά. Να ζητήσετε μία συγγνώμη σε όλους αυτούς που έχασαν την πρόσβαση στην υγεία επειδή έμειναν άνεργοι και ανασφάλιστοι».
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: