27 Αυγούστου 2017

Από την Πνύκα το όραμα Μακρόν για την Ευρώπη


Αθήνα και Παρίσι συμφωνούν στον πολιτικό έλεγχο της οικονομικής πολιτικής
Στην Πνύκα θα μιλήσει για την Ευρώπη ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα. Τα Ηλύσια Πεδία θεωρούν ότι ο τόπος εμπεριέχει έναν συμβολισμό που θα συνηγορήσει ώστε να περιγράψει το όραμά του για την Ευρώπη μέσα από πολιτικό έλεγχο της οικονομικής πολιτικής.Στο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, και χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη -αυτή τη φορά με το οικονομικό επιτελείο- για την επίσκεψη Μακρόν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Γαλλίας δεν θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη ούτε θα μιλήσει στην ελληνική Βουλή, όπως είχε ακουστεί.Ο Πρόεδρος Μακρόν στην πρώτη επίσημη επίσκεψη από την εκλογή του έρχεται στην Αθήνα συνοδευόμενος από τον υπουργό Οικονομικών κ. Λε Μερ και την αρμόδια υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Λοϊζό. Θα συνοδεύεται επίσης από μεγάλη ομάδα Γάλλων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως η ενέργεια, οι υποδομές, ο τουρισμός, οι νεοφυείς επιχειρήσεις, ο χρηματοπιστωτικός τομέας και η αμυντική βιομηχανία.Η αγορά του ΟΛΘ από κοινοπραξία στην οποία ηγείται γαλλική εταιρεία θεωρείται από τους Γάλλους ως ένδειξη της αυξανόμενης εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και εφαλτήριο για νέες μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας.
Οι τρεις τομείς
Στο πλαίσιο αυτό οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές θα επικεντρωθούν σε τρεις τομείς που ελληνική κυβέρνηση έχει αναδείξει ως κρίσιμους για επόμενη περίοδο:
* Την προσέλκυση επενδύσεων προς την Ελλάδα.
* Τη σταθερή πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές.
* Το μέλλον της Ευρωζώνης.
Στην Πνύκα ο Εμ. Μακρόν αναμένεται να περιγράψει στοιχεία της νέας αρχιτεκτονικής Ε.Ε. και Ευρωζώνης που βρίσκεται υπό συζήτηση μεταξύ Βερολίνου - Παρισίων τους τελευταίους μήνες. Παράλληλα είναι προφανές ότι η επίσκεψη Μακρόν αποτελεί αναγνώριση του αναβαθμισμένου γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας και έμπρακτη στήριξη της αναπτυξιακής δυναμικής της. Και ο Γάλλος Πρόεδρος αναμένεται να επισημάνει τη σημασία που έχει η προσπάθεια της Ελλάδας να αντιμετωπίσει πιθανές ευρωπαϊκές κρίσεις, όπως αυτές των τελευταίων χρόνων, προασπίζοντας το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας θα αναφερθεί και στην ενίσχυση του περιφερειακού ρόλου της χώρας του, ενώ στην ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνει και ζητήματα ευρωτουρκικών και ευρωρωσικών σχέσεων, Κυπριακό, εξελίξεις στα δυτικά Βαλκάνια, μεταναστευτικό.
Κοινωνική ΕυρώπηΑπό την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας θα εστιάσει και στην ελληνογαλλική συνεργασία, αλλά και προσωπικά στον ρόλο του Προέδρου Μακρόν υπέρ των ελληνικών συμφερόντων από την περίοδο που είχε διατελέσει υπουργός Οικονομίας στην κυβέρνηση Ολάντ. Όσον αφορά τη νέα αρχιτεκτονική της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης ο πρωθυπουργός θα τονίσει ότι προϋπόθεση για να υπάρξει καλύτερο μέλλον είναι η ανάπτυξη της κοινωνικής, δημοκρατικής Ευρώπης και η προάσπιση του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Η Αθήνα εκτιμά ότι η επίσκεψη Μακρόν θα καταστεί “κομβική” όσον αφορά τον προσανατολισμό του διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και ότι θα αποδειχθεί πως η Ελλάδα δεν είναι πλέον απλός παρατηρητής στου ευρωπαϊκού διαλόγου.
Επισημαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί κατά βάση με τις σκέψεις του Γάλλου Προέδρου για την ανάγκη ύπαρξης πολιτικού ελέγχου και λογοδοσίας στην άσκηση της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής. Η Αθήνα δίνει έμφαση, εκτός από τον εκδημοκρατισμό της οικονομικής διακυβέρνησης, και στην αποκατάσταση της ισορροπίας της οικονομικής με την κοινωνική διάσταση της Ευρώπης, δηλαδή στην εγκατάλειψη των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της μονόπλευρης λιτότητας.
avgi.gr
Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: