29 Αυγούστου 2017

Συζήτηση του Δήμαρχου Σαμοθράκης με τοπικά blogs

Αναδημοσιεύω τα 3 κείμενα της συζήτησης που προκάλεσε ο Δήμαρχος Βίτσας Αθ. στους κ.κ. Ειρηναίο Παντίδη και Τραχιώτη Νικόλαο σχετικά με τα επίκαιρα προβλήματα που απασχολούν το νησί μας. Η απομαγνητοφώνηση και η μετατροπή της σε κείμενα έγινε από τους παραπάνω συντοπίτες μας και τους ευχαριστούμε. Σπιτάλας Βασίλης


Πρώτο απόσπασμα από την συνέντευξη τύπου του Δημάρχου Σαμοθράκης (ύδρευση - λιμνοδεξαμενή Ξηροποτάμου).

Ύδρευση:
Τα πολλά προβλήματα λόγω παλαιότητας των δικτύων, η μεγάλη έκταση των δικτύων Καμαριώτισσας και Αλωνίων, η τεράστια σπατάλη νερού σε αυτούς τους οικισμούς αλλά και ότι το νερό ύδρευσης για είκοσι χρόνια το έδινε ο Δήμος για άρδευση σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ξηρασία των τελευταίων δύο ετών κατέστησε επιβεβλημένες τις ελεγχόμενες διακοπές υδροδότησης, τόνισε ο κύριος Βίτσας, συνέχισε λέγοντας πως έγιναν για να αποφευχθούν τα χειρότερα και τα χειρότερα ευτυχώς αποφεύχθηκαν. Η παρούσα δημοτική αρχή δεν επέτρεψε καμμία χρήση ποτίσματος ούτε επέκταση δικτύου πριν βρεθούν λύσεις. 
Ευελπιστεί ότι αυτή η κατάσταση δεν θα επαναληφθεί, γιατί από το φθινόπωρο ήδη υπάρχουν σχέδια επίλυσης του προβλήματος. Η γεώτρηση της Καμαριώτισσας λόγω παλαιότητας και κακής/ελλειπούς συντήρησης  και πτώσης στάθμης δεν μπορεί απ΄ότι το καλοκαίρι εδειξε να αντλήσει ικανή ποσότητα νερού. Τα προβλήματα αυτά κληρονομήθηκαν μεταξύ πολλών άλλων. Αν η επιδιόρθωση της επιλέγονταν να γίνει μέσα στο καλοκαίρι, αυτό θα απαιτούσε κάποιες μέρες ολικής διακοπής υδροδότησης, πράγμα το οποίο τόνισε ο δήμαρχος δεν θα δέχονταν ο ίδιος σε καμία περίπτωση να συμβεί. Αυτό όμως έχει προγραμματιστεί να γίνει κάποια στιγμή μέσα στο φθινόπωρο. Συγχρόνως θα αναζητηθεί νερό στην περιοχή της Καμαριώτισσας για να κατασκευαστεί καινούργια γεώτρηση. Θα συμβούν και τα δύο μαζί, για καλύτερη κάλυψη, ώστε σε καμία περίπτωση να μην ξαναζήσει το νησί την φετινή άσχημη κατάσταση.
Παράλληλα ο δήμαρχος κάνει για μία ακόμη φορά έκκληση μέσω ημών για αυτοσυγκράτηση στην χρήση νερού, ιδιαίτερα στην Καμαριώτισσα και στα Αλώνια, όπου η κατανάλωση αναλογικά με τον πληθυσμό και την έκταση είναι τεράστια. Συγκεκριμένα η σπατάλη εντοπίζεται στην άρδευση από το δίκτυο ύδρευσης, όπου θα μπορούσαν οι κάτοικοι να αρδεύουν τα χωράφια και τους μπαξέδες από τις υπάρχουσες αρδευτικές γεωτρήσεις . 
Για τις διακοπές ρωτήθηκε ο κύριος Βίτσας, γιατί δεν ακολουθήθηκε και στην Καμαριώτισσα το μοντέλο των Αλωνίων, δηλαδή η διακοπή να γίνεται μία φορά συνεχόμενα τις νυχτερινές ώρες και να μην επηρεάζονται τόσοι επαγγελματικοί κλάδοι, από επιχειρήσεις εστίασης και διαμονής μέχρι κομμωτήρια καθώς επίσης και οι οικίες. Εκεί ο δήμαρχος ήταν κατηγορηματικός, ότι δεν μπορούσε να γίνει το ίδιο, γιατί 12 τα μεσάνυχτα που κόβεται το νερό στα Αλώνια, στην Καμαριώτισσα ακόμη λειτουργούν πολλές επιχειρήσεις...

Λιμνοδεξαμενή:
Από την ύδρευση η συζήτηση μεταφέρθηκε στην λιμνοδεξαμενή Ξηροποτάμου. Εκεί ο κύριος Βίτσας τόνισε εμφατικά, ότι αυτό το έργο είναι ίσως το μόνο έτοιμο έργο που παρέλαβε από όσα κατηγορείται ότι είχε παραλάβει και δεν προχώρησε. Παρόλα αυτά ήταν τόσο έτοιμο που οι ενέργειες που έκανε ήταν τόσες πολλές που ούτε ο ίδιος φαντάζονταν ότι χρειάζονταν να γίνουν. Είχε επανειλημμένες επαφές με τον εργολάβο, με την Π.Ε. Έβρου, με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και με τους κατοίκους για τις απαλλοτριώσεις. Τελικά οι απαλλοτριώσεις συμφωνήθηκαν και μάλιστα τα ποσά έχουν κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Αυτήν την στιγμή το έργο έχει κολλήσει γιατί υπάρχει αναγκαιότητα πρόσθετης χρηματοδότησης για τον καταθλιπτικό αγωγό που προβλέπεται. Γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να εξασφαλιστούν τα επιπλέον χρήματα και υπάρχει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η δέσμευση.

.......................................................................................................................................

Δεύτερο απόσπασμα από την συνέντευξη τύπου του Δημάρχου Σαμοθράκης (Βιολογικός Καμαριώτισσας & Λιμάνια - Ακτοπλοϊκές συνδέσεις)

Βιολογικός της Καμαριώτισσας:
Ο Δήμος έχει καταφέρει στο διάστημα της θητείας του κυρίου Βίτσα να μην χρεωθεί ο Δήμος Σαμοθράκης το κόστος της αποχέτευσης που ήταν υποέργο ύψους 1.150.000,00 ευρω του προηγούμενου έργου του βιολογικού, πράγμα το οποίο θα σήμαινε την οικονομική καταστροφή του Δήμου.

Πλέον η επαναπροκήρυξη του έργου για τον Βιολογικό της Καμαριώτισσας είναι θέμα χρόνου, όπως δήλωσε ο δήμαρχος. Πιθανόν να προκηρυχθεί ως τα τέλη  Σεπτεμβρίου μιας και τα 9/10 των προαπαιτούμενων έχουν λυθεί. Το 1/10 δεν αφορά την εγκατάσταση της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων αλλά την λειτουργική αποκατάσταση του παραλιακού μέρους της αποχέτευσης, έργο που ενώ έχει γίνει πριν αρκετά χρόνια αποτελεί μνημείο κακοτεχνίας που υποβάθμισε τον οικισμό.
Το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του έργου μέχρι το τέλος του 2019 παραμένει.

Λιμάνια - Ακτοπλοϊκές συνδέσεις:
Από τους πρώτους μήνες θητείας της παρούσας δημοτικής αρχής έχει ξεκινήσει η σύνταξη Πλαισίου Έργων Ανάπτυξης Λιμένα (ΠΕΑΛ), η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του '17 ή το αργότερο στις αρχές του '18. Με το τέλος της θα καθοριστούν πολλά.
Όπως νομιμότητα, τις ελλείψεις του υπάρχοντος λιμανιού,  την επέκταση, τον επανακαθορισμό της νέας  χερσαίας ζώνης του λιμένα. Από εκεί και πέρα θα καθοριστούν πολλά για την λειτουργική κατάσταση της Καμαριώτισσας. Μία παράμετρος της εξέλιξης αυτής μπορεί να είναι και η ολοκλήρωση του περιφερειακού της Καμαριώτισσας, ο οποίος αυτή τη στιγμή δεν προχωράει πλέον και δεν προβλέπεται να προχωρήσει από μόνος του ως έργο λόγω της μη πρόβλεψης στο ΕΣΠΑ οδικών έργων.
Τα υπόλοιπα δεσμευμένα χρήματα θα χρηματοδοτήσουν τη μελέτη του λιμανιού των Θέρμων.
Όταν ο δήμαρχος ερωτήθηκε για το αλιευτικό καταφύγιο Λακκώματος, η απάντηση του ήταν μονολεκτική, « προς το παρόν αδιέξοδο»
Από τα θέματα των λιμανιών η συζήτηση επεκτάθηκε και στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις. Όπου ο κύριος Βίτσας είπε πως θα γίνουν προσπάθειες για την σύνδεση Σαμοθράκης - Λήμνου - Λέσβου. Ερωτηθείς για το θέμα της Καβάλας είπε ότι χρειάζεται και η προσπάθεια της από εκεί θεσμικής πλευράς με βασική προϋπόθεση να εξασφαλιστεί επιδότηση. Τέλος ξεκαθάρισε σε σχετική ερώτηση για την πρόθεση της SAOS FERRIES να μην διεκδικήσει εκ νέου την γραμμή του Λαυρίου, πως το δύσκολο είναι να ξεκινήσει κάποια γραμμή, το να σταματήσει είναι πολύ εύκολο.
Το αεροδρόμιο είναι ένα σημαντικό έργο αλλά η «ετοιμότητά του» αποτελεί ένα όνειρο θερινής νυκτός, παρότι όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος, ο κύριος Χρυσοχοΐδης έδειξε ενδιαφέρον και το ανακοίνωσε το φθινόπωρο του 2014 στα πλαίσια ενός συνολικού  στρατηγικού σχεδίου της τότε κυβέρνησης για τη νομό  Έβρου.

............................................................................................................

 Τρίτο απόσπασμα από την συνέντευξη τύπου του Δημάρχου Σαμοθράκης (Ανεξέλεγκτη και παράνομη κατασκήνωση - Δημοτικά κάμπινγκ).

Ανεξέλεγκτη και παράνομη κατασκήνωση:Ο Δήμαρχος Σαμοθράκης από το πρώτο κιόλας καλοκαίρι της θητείας του είχε δηλώσει αντίθετος με το αυθαίρετο αυτό φαινόμενο, έκανε κάποια βήματα ώστε οι παράνομοι κατασκηνωτές να προτιμήσουν κάποιο από τα 2 δημοτικά κάμπινγκ, αλλά χωρίς θετικά αποτελέσματα. Επίσης είχε επικοινωνία έγγραφη και προφορική με τις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες, αλλά παρά τις διαβεβαιώσεις δεν έγινε κάποια ουσιαστική παρέμβαση - επέμβαση.
Ενώ πολλοί σέβονται τη φύση και τους ντόπιους κατοίκους τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ολοένα κι αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων που δημιουργούν πολύ σοβαρά προβλήματα μη σεβόμενοι τίποτα απολύτως. Η προβληματική αυτή κατάσταση πρέπει να σταματήσει και η αρμόδια υπηρεσία που πρέπει να το κάνει με σχέδιο είναι η Αστυνομία.
Αυτό επιδιώκουμε. Με ήπια και διαρκή προσπάθεια να εμποδίσουμε τον « αποικισμό» κακοποιών της φύσης όπως εμείς διαπιστώνουμε περπατώντας στις περιοχές αυτές τον χειμώνα.
Τώρα πλέον όπως μας ενημέρωσε ο κύριος Βίτσας στην ερώτηση μας πως σκοπεύει να κινηθεί από εδώ και στο εξής, έχει ζητήσε.ι την συνδρομή των κατοίκων και των συλλόγων της περιοχής των Θέρμων ώστε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα μετά την λήξη της τουριστικής περιόδου να επισκεφτούν αρμόδιο εισαγγελέα. Δεν αρκεί η καταγγελία στο Δήμο αλλά όλοι μαζί Δήμος και κάτοικοι πρέπει να κινηθούμε νομικά.

Δημοτικά κάμπινγκ:
Για το θέμα αυτό ρωτήθηκε ο δήμαρχος κάτι που αναρωτιέται όλη η τοπική κοινωνία φέτος το καλοκαίρι, γιατί είναι ελεύθερη η είσοδος στο κάμπινγκ φέτος;
Η απάντηση του ήταν η κάτωθι:
Στα δημοτικά κάμπιγκ εγκαταστάθηκε από το 2015 ηλεκτρονική καταχώρηση εισόδου και ταμιακής παρακολούθησης και σύστημα εσωτερικού ελέγχου. Άρα τα προβλήματα χαμένων βιβλίων, μέθοδος σακκούλας, ατελείωτων προσλήψεων με «χί τρόπους» κτλ ωραία κόπηκαν με το μαχαίρι. Τα θυμόσαστε;
Βαράδες.
Το αδειοδοτημένο κάμπιγκ Βαράδες παρά τις καθυστερήσεις εγκρίσεων λειτούργησε καλύτερα.  Προηγήθηκε επένδυση 50.000 ευρώ  για νέο σύστημα πυρασφάλειας, νέο δίκτυο πυρασφάλειας, και για αποκατάσταση συτήματος ηλεκτρικών γειώσεων (στο παρελθόν υπήρχε πάντα πρόβλημα στα ηλεκτρικά).
Πλατιά.         
Να πούμε πρώτα ότι και γι αυτό υπήρξε μια φορά η δυνατότητα αδειοδότησης το 2009 όταν με την ίδια σύντομη διαδικασία νομιμοποιήθηκε το άλλο.
Γιατί δεν έγινε; Καλύτερα να ρωτηθούν και να απολογηθούν άλλοι...
Σήμερα:
Το κομμάτι καφενείο – μάρκετ είναι με προγραμματική σύμβαση  παραχωρημένο στην ΚΟΙΝΣΕΠ ΖΑΘΕΗ από το 2014 και η σύμβαση τελειώνει φέτος.
Ως κάμπιγκ. Εχει σφραγιστεί τρίτη φορά στις 20/9/2016 και η λειτουργία του πλέον χωρίς άδεια είναι αδύνατη. Εννούμε την είσπραξη της διανυκτέρευσης. Εκεί είναι το πρόβλημα, γι αυτό κάθε χρόνο ο Δήμος πλήρωνε πρόστιμα, γι αυτό κάθε χρόνο υπήρχαν ποινικά δικαστήρια.
Φέτος λοιπόν αφού εξασφαλίσαμε νόμιμη αποσφράγιση, αφού προσλάβαμε προσωπικό με νόμιμες διαδικασίες επιδιώξαμε και νόμιμη είσπραξη εισόδου κάτι που είναι συνδεδεμένο με την πυρασφάλεια. Ωστόσο σε αυτό υπήρξαν δυσκολίες ΟΧΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ και  γι αυτό και το μέρος της είσπραξης εισόδου δεν εγκαταστάθηκε. Για τους κατασκηνωτές όμως η παροχή υπηρεσίας καθαριότητας υπήρξε.
Πρέπει να τελειώνουμε με την παρανομία, να αφήσουμε πίσω μας τις σκιές πιθανής διαφθοράς που για δεκαετίες συνόδευαν τη λειτουργία του και να αναζητήσουμε αναβάθμιση λειτουργίας. Δεν μπορεί να λειτουργεί ως «μαγαζί» αποκατάστασης ημετέρων, και «αλλίευσης» εκλογικής πελατείας.
Για το μέλλον πρέπει να είμαστε ανοικτοί σε όλες τις λύσεις αρκεί να υπάρξει καλύτερη λειτουργία, καλή παροχή υπηρεσίας για τον κατασκηνωτή. Το έχει ανάγκη ο τόπος.
Ας μην ανησυχούν αυτοί που κόπτονται για τα «χαμένα έσοδα». Ό,τι έγινε είναι για νομιμότητα και αλλαγή του παλιού συστήματος του χάους και της μαυρίλας.
Είναι απογοητευτικό να υπάρχουν νοσταλγοί του.

Ευχαριστούμε τον δήμαρχο για την φιλοξενία και για τον χρόνο που μας διέθεσε

..............................................................................................



*** Ευχαριστώ εκ μέρους των αναγνωστών μου τον Δήμαρχο και τους φίλους κ.κ. Ειρηναίο και Νίκο για την ενημέρωσή μας.

*** Σε ότι με αφορά ενώ κλίθηκα σ' αυτήν την συνάντηση - ενημέρωση δεν παραβρέθηκα για προσωπικούς λόγους. 

Σπιτάλας Βασίλης 

Δεν υπάρχουν σχόλια: