Η Ν.Δ. προσπαθεί να κρύψει τα μηνύματα - 47% θέλει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην κυβέρνηση, έναντι 36,5% που θέλει άμεσα εκλογές

Ανοίγει ξανά το πολιτικό παιχνίδι και αναδιατάσσονται οι πολιτικοί συσχετισμοί; Ίσως να είναι νωρίς για να προεξοφλήσει κανείς κάτι τέτοιο. Ωστόσο, αν δείχνουν κάτι οι τάσεις που καταγράφονται στις πρώτες δημοσκοπήσεις της πολιτικής περιόδου, είναι πως, τόσο σε ποσοτικά όσο και σε ποιοτικά ευρήματα φανερώνονται δειλά - δειλά τα πρώτα στοιχεία που παραπέμπουν στις ως άνω εκτιμήσεις. Και, αν κάτι είναι ήδη βέβαιο, πρόκειται για την εκτίμηση πως οι συσχετισμοί μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. δεν έχουν ακόμη αποκρυσταλλωθεί με τελικό και κατηγορηματικό τρόπο, ούτε η πορεία προς τις επόμενες εθνικές εκλογές -οψέποτε κι αν γίνουν αυτές- είναι προδιαγεγραμμένη.

Από το "ώριμο φρούτο"...

Έως και πριν από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, όλες οι μετρήσεις έδειχναν μια διαρκώς διευρυνόμενη διαφορά μεταξύ της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, φιλοτεχνώντας εικόνα “ώριμου φρούτου” για την παρούσα κυβέρνηση, ενώ η πλειονότητα των ερωτώμενων “έδειχνε” εκλογές, παρότι γενικώς και διαχρονικώς η κοινωνία προτιμά τη σταθερότητα.
Ταυτοχρόνως, στους ποιοτικούς δείκτες, οι πολίτες έβλεπαν “μαύρη” την καθημερινότητά τους και προεξοφλούσαν ένα ζοφερό μέλλον για τους ίδιους, τα παιδιά τους και τη χώρα, διαπιστώνοντας τις επί μακρόν εκτός συμφωνίας νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες και απαιτήσεις του ΔΝΤ, αλλά και τη σκληρή μάχη που δινόταν σε επίπεδο διαπραγμάτευσης, με την πλειονότητα των ΜΜΕ να φτιάχνουν εικόνα “επιστροφής στο 2015”.