16 Δεκεμβρίου 2017

Αλ. Τσίπρας: Βγαίνουμε από την κρίση κρατώντας την κοινωνία όρθια (Video)


«Οι εξελίξεις στις αγορές ομολόγων, έχουν διαμορφώσει την εκτίμηση ότι η Ελλάδα και τώρα αν ήθελε θα μπορούσε να εξαιρεθεί από τα μνημόνια» ανέφερε ο πρωθυπουργός Ιδιαίτερη μέρα που αποτελεί σημάδι της εξόδου από την κρίση χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας την Παρασκευή.
«Σήμερα ένα 1.300.000 νοικοκυριά έχουν δει στους λογαριασμούς τους το κοινωνικό μέρισμα. πρόκειται για λίγο πάνω απ΄ το 30% του πληθυσμού- θα ανέβει αυτό γιατί η πλατφόρμα θα ανέβει. Είναι σημαντική ουσιαστικά και συμβολικά εξέλιξη. Το μέρισμα πηγαίνει σε κείνους που το έχουν ανάγκη. Στο ένα τρίτο του πληθυσμού που καλύπτει το όριο της φτώχειας» ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
«Νομίζω ότι είναι μια πολύ συμβολική εξέλιξη. Θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους του υπουργείου Οικονομικών, τα τεχνικά κλιμάκια, που έστησαν τον μηχανισμό για δίκαιη κατανομή του κοινωνικού μερίσματος» ανέφερε και συμπλήρωσε:
«Σήμερα ολοκληρώνεται μια εβδομάδα όπου έχουμε ένα ράλι στις αποδόσεις των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου. Και φαίνεται ότι είμαστε κοντά να σπάσει και το όριο του 4%, δηλαδή να πάμε κάτω από 4% στις τιμές που αφορούν το δεκαετές ομόλογο του ελληνικού δημοσίου. Θέλω να σας πως ότι τον περασμένο Γενάρη, στην αρχή του έτους, η τιμή ήταν 7,35%, σήμερα είναι κοντά στο 4%, έχουμε 45% μείωση. Βρισκόμαστε σε αντίστοιχο επίπεδο που είχαμε τον Δεκέμβρη του 2006, ένδεκα χρόνια πριν. Τον Δεκέμβριο του 2006 δεν υπήρχε καν η έννοια της κρίσης, συνεπώς η Ελλάδα, ήδη, φαίνεται ότι μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές, αντίστοιχη των εποχών πριν την κρίση.
Βεβαίως θέλουμε αυτό το φαινόμενο να μην είναι παροδικό, να είναι σταθερό, να είναι μόνιμο, να πέσουν πιο κάτω οι τιμές των ελληνικών ομολόγων και να γίνει ακόμα πιο σαφής και σταθερή η προοπτική επανάκαμψης της Ελλάδας στις αγορές χρήματος, ακόμα πιο σαφής και σταθερή η προοπτική οριστικής εξόδου από τα προγράμματα στήριξης, από τα μνημόνια που τόσο πολύ ταλαιπώρησαν τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Άρα λοιπόν αυτά τα δύο θετικά σημάδια σήμερα ότι βγαίνουμε από την κρίση, ότι περνάμε μια μεγάλη περιπέτεια και βγαίνουμε κρατώντας, όμως, όσο μπορούμε τους πιο αδύναμους προστατευμένους, κρατώντας την κοινωνία όρθια».
Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε και μία συνομιλία που είχε με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι:
«Ο ίδιος ήρθε να με βρει για να εκφράσει τον θαυμασμό του για τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας και για την εξαιρετική δουλειά που έχουμε κάνει το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα σε μεταρρυθμίσεις που έχουν δημιουργήσει μια εξαιρετική δυναμική στην απόδοση της οικονομίας- κάτι που καταγράφηκε και στο πλεόνασμα και στους ρυθμούς ανάπτυξης το 2017, στη δυνατότητα να μοιράσουμε το κοινωνικό μέρισμα αλλά και στις προβλέψεις για το 2018».
«Είχα την ευκαιρία να αστειευτώ μαζί του, σχετικά με μια δήλωσή του ότι "εάν θέλετε να πάρετε και τέταρτο πρόγραμμα, εμείς θα στηρίξουμε" και του απήντησα "να λείπει το βύσσινο, ευχαριστούμε, ήρθε η ώρα να βγούμε από τα προγράμματα". Μου είπε ότι ήταν μια τεχνοκρατική πρόταση και δεν αποτυπώνει τη δική του εκτίμηση για το εάν θα πάρουμε και τέταρτο πρόγραμμα» συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε:
«Οι εξελίξεις στις αγορές ομολόγων, έχουν διαμορφώσει την εκτίμηση ότι η Ελλάδα και τώρα αν ήθελε θα μπορούσε να εξαιρεθεί από τα μνημόνια. Θα ολοκληρώσουμε όμως με επιτυχία το πρόγραμμα μέχρι το καλοκαίρι, διότι αυτό που μας απασχολεί δεν είναι μόνο η πρόσκαιρη δυνατότητα της πρόσβασης στις αγορές με χαμηλά επιτόκια, αλλά και η διευθέτηση για το χρέος, που θα δημιουργήσει μία σταθερή μόνιμη μακροχρόνια εμπιστοσύνη ανάμεσα στην ελληνική οικονομία στους επενδυτές και στις αγορές».
Σχολιάζοντας την δέσμευση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μειώσεις φόρων, ο πρωθυπουργός είπε ότι «η μόνη αδιαπραγμάτευτη δέσμευση του κ. Μητσοτάκη σε σχέση με το πρόγραμμά του και τις προθέσεις του, είναι ότι σκοπεύει να κόψει μισθούς και συντάξεις, να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις, να λεηλατήσει ότι απέμεινε όρθιο ή ότι ξαναστήσαμε με μεγάλο κόπο από το κοινωνικό κράτος. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να βρει και κάποια χρήματα για να μειώσει κάποιους φόρους για τα υψηλά εισοδήματα- γιατί αυτή είναι η έγνοια του. Πιστεύω, πως αυτό το πισωγύρισμα δεν θα το επιτρέψει ποτέ ο ελληνικός λαός να συμβεί».
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: