6 Ιανουαρίου 2018

Σαν σήμερα , 6 Ιανουαρίου 1991, μια ομάδα από μέλη της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου, επιχειρούσε την πρώτη ακτιβιστική ενέργεια στη πόλη μας.

    Φωτογραφία του Θόδωρος Ορδουμποζάνης.

    Σαν σήμερα , 6 Ιανουαρίου 1991, μια ομάδα από μέλη της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου, επιχειρούσε την πρώτη ακτιβιστική ενέργεια στη πόλη μας. Στις 6 το πρωί , με θερμοκρασία κάτω από το ΜΗΔΕΝ και με κίνδυνο της ζωής τους, κρέμασε ένα τεράστιο πανό στο μισοβυθισμένο από τον Δεκέμβριο του 1989 μέσα στο λιμάνι μας πλοίο με την ονομασία «ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΣΤΡΟ» . Το πανό κρεμάστηκε ανάμεσα στα δύο κατάρτια του πλοίου και έγραφε «ΑΙΣΧΟΣ! ΝΑ ΦΥΓΕΙ». Και καθώς κατέβαινε στο λιμάνι η πομπή για τη τελετή του αγιασμού των υδάτων ο κόσμος έβλεπε το πανό και χειροκροτούσε την ενέργεια αυτή. Το πανό αυτό βέβαια δεν βρέθηκε το άλλο πρωί (κάποιοι το αποκαθήλωσαν τη νύχτα) αλλά αυτή η ενέργεια ευαισθητοποίησε και κινητοποίησε τις αρμόδιες αρχές που προχώρησαν τις διαδικασίες εκπλειστηριασμού του και απάλλαξαν το λιμάνι μας από το κουφάρι του σαπιοκάραβου. Από την πρώτη στιγμή της βύθισης του σκάφους αυτού, η Οικολογική Εταιρεία Έβρου είχε κινητοποιηθεί και μάλιστα σε μία επιστολή της προς τον Νομάρχη Έβρου ανέφερε: «Κύριε Νομάρχα, η κλήση του δεν μας αρέσει καθόλου. Εσάς; Αν όχι ας το ισώσουμε κι΄ ας πάει στο καλό…». Για την ιστορία, τα μέλη της ομάδας εκείνης, κρυβόντουσαν επί διήμερο για να αποφύγουν την σύλληψή τους και την παραπομπή τους στο αυτόφωρο. Αναφέρουμε μόνο μερικά από τα μικρά ονόματα των μελών της ακτιβιστικής εκείνης ομάδας της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου που έλαβαν μέρος στην «επιχείρηση»: Δημήτρης, Χρήστος, Βασίλης, Γιώργος, Νίκος, Θόδωρος Γιάννης, Τάσος , κ.λ.π.
    Ορδομπουζάνης Θόδωρος

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η ιδέα ήταν του Β.Σπιτάλα και έγινε άμεσα αποδεκτή από όλους μας. Οι τρεις που δήλωσαν μετά την χθεσινή δημοσίευση από τον κ. Θ.Ο. ότι συμμετείχαν είναι οι κ.κ. Καλαιτζίδης Δ., Ορδομπουζάνης Θ. και Σπιτάλας Β. Συμπληρώνω και το όνομα του αείμνηστου Λαζόπουλου Χρήστου.