10 Ιανουαρίου 2018

ΚΤΕΟ - ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΑ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ


Σύμφωνα με τις συνεννοήσεις μου με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες αυτήν την στιγμή για το νησί μας ισχύουν τα εξής:
-         
Ψηφίστηκε νόμος και βγήκε και η αντίστοιχη ΚΥΑ (Υπουργική Απόφαση) το 2017 που εξαιρεί τα μηχανοκίνητα (αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες) από την υποχρέωση να περνούν ΚΤΕΟ εφόσον δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα στο νησί μας και εφόσον το νησί μας είναι μικρότερο των 5.000 κατοίκων. Η Σαμοθράκη πληροί αυτές τις προυποθέσεις. Εξαιρούνται τα μηχανοκίνητα οχήματα που μεταφέρουν επικίνδυνα φορτία κ.λ.π.
-          Τα μηχανοκίνητα οχήματα στην Άδεια Κυκλοφορίας τους θα πρέπει να έχουν έδρα τους την Σαμοθράκη. (Αν δεν έχουν μπορούν να την αλλάξουν με την διαδικασία που προβλέπεται).
-          Επειδή τόσο στον σχετικό νέο νόμο που ψηφίστηκε, στις σχετικές εγκυκλίους  καθώς επίσης και στην σχετική απόφαση δεν ορίστηκε σαφής ημερομηνία εφαρμογής, ισχύει η ημερομηνία εφαρμογής του προηγούμενου νόμου που λήγει στις 20 Μαίου του 2018. Για τον λόγο αυτό με νέα εγκύκλιο θα οριστεί ημερομηνία εφαρμογής από την ημερομηνία αυτή.
-          Σύμφωνα με τη διαβεβαίωση του κ. Λάτινου της Γενικής Δ/νσης οχημάτων
και εγκαταστάσεων του Υπουργειου Υποδομών κ΄ Μεταφορών που μίλησα μαζί του σήμερα, ήδη έχει ετοιμαστεί η σχετική εγκύκλιος και είναι προς υπογραφή (θα ορίζει δηλαδή έναρξη εφαρμογής από την 20-5-2018).
-          Τις παραπάνω πληροφορίες έχω συζητήσει και επιβεβαιώσει και με τον προιστάμενο του μηχανολογικού της Αλεξ/πολης κ. Δ. Τσακίρη.
-          Προσοχή όταν ισχύσει ο νόμος για τα την εξαίρεση των μηχανοκίνητων οχημάτων της Σαμοθράκης θα αφορά την κίνησή τους μόνο στο νησί.
-          Τέλος,  κατόπιν συνεννόησής μου με τον κ. Φ. Μανούση της ΣΑΟΣ,  μου υποσχέθηκε ότι θα παραταθεί η διευκόλυνση των κατοίκων της Σαμοθράκης για το διάστημα μέχρις της εφαρμογής του νόμου,  ώστε όσοι θέλουν να μπορούν να μεταφέρουν τα αυτοκίνητα και τα δίκυκλά τους για τεχνικό έλεγχο ΚΤΕΟ με 1 (ένα) μόνο εισιτήριο, με την προυπόθεση ότι η μετακίνηση θα γίνεται την ίδια ημέρα (π.χ. Πέμπτη μετάβαση πρωί και επιστροφή απόγευμα). Δηλαδή θα βγάζουν εισιτήριο μόνο για να πάνε και στην επιστροφή θα πηγαίνουν στην έκδοση τω εισιτηρίων στο Λιμάνι και δείχνοντας το εισιτήριο της ίδιας μέρας από Σαμοθράκη και το πιστοποιητικό της ίδιας μέρας του ΚΤΕΟ δεν θα πληρώνουν επιστροφή. Η ΣΑΟΣ θα εκδώσει άμεσα σχετική Ανακοίνωση.

*** Τέλος θερμή παράκληση προς την Αστυνομία και το Λιμεναρχείο του νησιού μας να επιδείξουν την δέουσα κατανόηση και ανοχή μέχρις την 20/5/2018 που θα εφαρμοστεί ο νέος νόμος.
*** Προσοχή σε περίπτωση ατυχήματος δεν μας καλύπτουν οι Ασφαλιστικές Εταιρείες

Σπιτάλας Βασιλης
Κάτοικος Σαμοθράκης

Τηλ. 2551095214 - 6974949838

*** Συνημμένα σχετικά έγγραφα
Δημοσιεύθηκε στις : [ 04-08-2017 ]
Κ.Υ.Α. αριθμ. οικ. 49372/3352/2017 Περιοδικός τεχνικός έλεγχος μηχανοκίνητων οχημάτων και των ρυμουλκούμενων τους σε συμμόρφωση με την οδηγία 2014/45/ΕΚ και κατάργηση της οδηγίας 2009/40/ΕΚ
(Περιοδικός τεχνικός έλεγχος μηχανοκίνητων οχημάτων και των ρυμουλκούμενων τους σε συμμόρφωση με την οδηγία 2014/45/ΕΚ και κατάργηση της οδηγίας 2009/40/ΕΚ)
Κατηγορία: Λοιπά
Αριθμ. οικ. 49372/3352

(ΦΕΚ Β' 2726/04-08-2017)

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ - - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ - ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ - ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Έχοντας υπόψη:

2. Εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής της παρούσας απόφασης:
α. οχήματα τα οποία κινούνται ή χρησιμοποιούνται σε εξαιρετικές περιστάσεις και οχήματα τα οποία ουδέποτε ή σπανίως χρησιμοποιούνται στο δημόσιο οδικό δίκτυο, όπως οχήματα ιστορικού ενδιαφέροντος ή οχήματα αγώνων, που εμπίπτουν στην περίπτωση «Ε. Εξαιρέσεις» της παρ. 6 της υπ' αριθ. ΣΤ/1831/1978 (Β' 72) απόφασης του Υπουργού Συγκοινωνιών, όπως ισχύει.
β. τα οχήματα που χρησιμοποιούνται από τις ένοπλες δυνάμεις, τις δυνάμεις δημοσίας τάξεως και το πυροσβεστικό σώμα.
γ. οι τροχοφόροι ελκυστήρες της κατηγορίας Τ5 οι οποίοι χρησιμοποιούνται για αγροτικούς, ανθοκομικούς, δασοκομικούς, κτηνοτροφικούς ή αλιευτικούς σκοπούς μόνο στην ελληνική επικράτεια και κυρίως στο έδαφος που συνδέεται με τις δραστηριότητες αυτές, όπως γεωργικές και δασικές οδοί καθώς και γεωργικές γαίες,
δ. Πλην των οχημάτων μεταφοράς επικινδύνων εμπορευμάτων (ADR), τα οχήματα των υπόλοιπων κατηγοριών, τα οποία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά σε μικρά νησιά, υπό την προϋπόθεση ότι δεν λειτουργούν ή πρόκειται να λειτουργήσουν σ' αυτά Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου ή Κινητές Μονάδες Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΚΜΤΕΟ). Σ' αυτή την περίπτωση, η εξαίρεση ισχύει για τις κατηγορίες οχημάτων που δεν ελέγχονται από τα Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου ή τις Κινητές Μονάδες Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΚΜΤΕΟ).
ε. Ειδικά οχήματα μεταφοράς εξοπλισμού τσίρκων και εμποροπανηγύρεων, με μέγιστη εκ κατασκευής ταχύτητα έως και 40 km/h, τα οποία κινούνται μόνο στο ελληνικό έδαφος. 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

17) «μικρό νησί»: ένα νησί με λιγότερους από 5000 κατοίκους το οποίο δεν συνδέεται με άλλα τμήματα της ηπειρωτικής χώρας με οδικές γέφυρες ή σήραγγες. Ο αριθμός των κατοίκων προκύπτει από τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής πληθυσμού - Κατοικιών που αφορούν στο Μόνιμο Πληθυσμό της Χώρας

.......................................................................................................................................................
Εξαιρούνται των ελέγχων ΚΤΕΟ τα αυτοκίνητα κατοίκων μικρών νησιών (κάτω των 5.000 κατοίκων)
Δημοσιεύτηκε στις: 4 Σεπτεμβρίου 2017 at 8:13 μμ από: radiomax

Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ που εξαιρεί τους κατοίκους των μικρών νησιών (κάτω των 5.000 κατοίκων) από τους ελέγχους ΚΤΕΟ.
Συγκεκριμένα με την ΚΥΑ υπ’ αριθμ. 49372/3352 «Περιοδικός τεχνικός έλεγχος μηχανοκίνητων οχημάτων και των ρυμουλκούμενων τους σε συμμόρφωση με την οδηγία 2014/45/ΕΚ και κατάργηση της οδηγίας 2009/40/ΕΚ. Που υπογράφουν οι υπουργοί ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ – – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ – ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ – ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ αναφέρεται η εξαίρεση της εξέτασης από ΚΤΕΟ των οχημάτων στα μικρά νησιά (κάτω των 5.000 κατοίκων) πλην των οχημάτων μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων.
Συγκεκριμένα:  
2.       Εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής της παρούσας απόφασης:
δ. Πλην των οχημάτων μεταφοράς επικινδύνων εμπορευμάτων (ADR), τα οχήματα των υπόλοιπων κατηγοριών, τα οποία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά σε μικρά νησιά, υπό την προϋπόθεση ότι δεν λειτουργούν ή πρόκειται να λειτουργήσουν σ’ αυτά Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου ή Κινητές Μονάδες Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΚΜΤΕΟ). Σ’ αυτή την περίπτωση, η εξαίρεση ισχύει για τις κατηγορίες οχημάτων που δεν ελέγχονται από τα Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου ή τις Κινητές Μονάδες Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΚΜΤΕΟ)
Όπου μικρά νησιά εξηγεί ο νομοθέτης:
Άρθρο 3 (Άρθρο 2 της οδηγίας 2014/45/ΕΚ) Πεδίο εφαρμογής
17) «μικρό νησί»: ένα νησί με λιγότερους από 5000 κατοίκους το οποίο δεν συνδέεται με άλλα τμήματα της ηπειρωτικής χώρας με οδικές γέφυρες ή σήραγγες. Ο αριθμός των κατοίκων προκύπτει από τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής πληθυσμού – Κατοικιών που αφορούν στο Μόνιμο Πληθυσμό της Χώρας·
Η απόφαση δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2726/4-8-2017
www.corfupress.com
......................................................................................................................................................



Δεν υπάρχουν σχόλια: