17 Ιανουαρίου 2018

Η διαπραγμάτευση στη Νέα Υόρκη, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ στα Σκόπια


Ως η “ώρα της αλήθειας” για το "Μακεδονικό" περιγράφεται η σημερινή συνάντηση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς με τους διαπραγματευτές Ελλάδας και ΠΓΔΜ στη Νέα Υόρκη, καθώς εκεί θα παρουσιαστούν οι βασικές προτάσεις και “ιδέες” για το ονοματολογικό και τα υπόλοιπα θέματα που συνδέονται μ’ αυτό, ενώ θα διαπιστωθεί κατά πόσον οι συγκλίσεις είναι περισσότερες από τις αποκλίσεις και αν μπορούν να οδηγήσουν σε συμφωνία. Ταυτοχρόνως, δεν είναι τυχαία η επιλογή του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ να επισκεφθεί σήμερα τα Σκόπια, την ώρα που στη Νέα Υόρκη η διαπραγμάτευση για το "Μακεδονικό" θα μπαίνει στην ουσία.
Ο Μ. Νίμιτς υποδέχεται σήμερα τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδ. Βασιλάκη και Β. Ναουμόφσκι, προκειμένου να πέσουν στο τραπέζι οι πρώτες προτάσεις για ονομασία και να φανεί πόσο μακριά ή κοντά βρίσκονται οι δύο πλευρές. Εξάλλου ήδη από προχθές, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο 79χρονος ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το «Μακεδονικό», που χειρίζεται το θέμα για περισσότερα από 20 χρόνια, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν “μαγικές λύσεις” και πως οι ιδέες που θα πέσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης δεν θα είναι κατά βάση καινούργιες, αλλά προτάσεις που έχουν αναφερθεί ξανά στο παρελθόν στις συνομιλίες μεταξύ των δύο κρατών. Παράλληλα, πάντως, ο κ. Νίμιτς είχε αναγνωρίσει ότι στην παρούσα φάση, η πολιτική βούληση που επιδεικνύουν Αθήνα και Σκόπια ευλόγως έχει πυροδοτήσει προσδοκίες πως αυτή τη φορά μπορεί η κατάληξη των συζητήσεων να είναι διαφορετική.
Παρέμβαση Καμμένου
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. Π. Καμμένος “ανέβασε” χθες στον λογαριασμό του στο Τwitter χάρτη της “Γιουγκοσλαβίας” του 1937, όπου η περιοχή της σημερινής ΠΓΔΜ αναγράφεται ως “Βαρντάρσκα”, άνευ... άλλου σχολίου. Ταυτοχρόνως, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Μαντ. Παπαδοπούλου ανέφερε χθες στη δημόσια ραδιοφωνία ότι “για να υπάρξει αλλαγή της εθνικής θέσης, θα πρέπει να υπάρξει εκ νέου σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών”.
Ο Στόλτενμπεργκ στα Σκόπια
Εν τω μεταξύ, όπως προαναφέρθηκε, η επιλογή του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ να επισκεφθεί σήμερα τα Σκόπια για συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ προφανώς δεν είναι άσχετη με την επί της ουσίας εκκίνηση των διαπραγματεύσεων. Ο κ. Στόλτενμπεργκ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκ. Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό Ζ. Ζάεφ, τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Ντιμιτρόφ, την υπουργό Άμυνας Ράντ. Σεκερίνσκα, τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Τ. Τζαφέρι και άλλους αξιωματούχους της χώρας. Σύμφωνα με ΜΜΕ της ΠΓΔΜ, στο επίκεντρο της επίσκεψης του γ.γ. της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας θα βρεθούν οι “αναγκαίες μεταρρυθμίσεις” που συνδέονται με την ευρωατλαντική προοπτική της γείτονος.
Εξάλλου, το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση του Ζ. Ζάεφ κλείνει διαρκώς μέτωπα -εσωτερικά, αλλά και με τις γειτονικές χώρες. Ήδη ψηφίστηκε από τη Βουλή η συμφωνία φιλίας με τη Βουλγαρία, αλλά και η χρήση της αλβανικής γλώσσας επισήμως. Με δεδομένο, πάντως, ότι... απαραίτητος σταθμός στην πορεία της γείτονος προς την ένταξη στην ευρωατλαντική συμμαχία είναι η Ελλάδα -και η επίλυση του «Μακεδονικού»- ο γ.γ. του ΝΑΤΟ προφανώς θα συζητήσει με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της γείτονος και τις προοπτικές επίλυσης του ονοματολογικού ζητώντας από την ΠΓΔΜ να δείξει την απαραίτητη εποικοδομητική διάθεση.
Σε κάθε περίπτωση ο Γ. Στόλτενμπεργκ θα μιλήσει αύριο σε ειδική εκδήλωση της Βουλής και θα έχει επίσημη συνάντηση με τον Ζ. Ζάεφ, ενώ οι δύο άνδρες θα κάνουν και δηλώσεις στον Τύπο. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι από σήμερα θα έχει προκύψει στη Νέα Υόρκη ένα πρώτο δείγμα σχετικά με την απόσταση που χωρίζει Αθήνα και Σκόπια από τη συμφωνία, οι αυριανές δηλώσεις του γ.γ. του ΝΑΤΟ και του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ προφανώς θα έχουν ξεχωριστή σημασία.
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: