2 Φεβρουαρίου 2018

Αγώνας για τα έργα αποκατάστασης στη Σαμοθράκη


Κάτι παραπάνω από πολύτιμη είναι η βοήθεια του δήμου Αλεξανδρούπολης και των υπηρεσιών του προς το δήμο Σαμοθράκης και τον αγώνα που δίνει τους τελευταίους μήνες προκειμένου να αποκαταστήσει τις ζημιές που προκάλεσε η θεομηνία του Σεπτέμβρη.
Στόχος των δυο πλευρών είναι ως τα τέλη της άνοιξης να έχουν προχωρήσει συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα επιτρέψουν στο νησί να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς και να υποδεχθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή ετοιμότητα τους επισκέπτες του καλοκαιριού.
Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στο δημαρχείο Αλεξανδρούπολης, μεταξύ των δύο δημάρχων Βαγγέλη Λαμπάκη και Θανάση Βίτσα, του αντιδημάρχου τεχνικών υπηρεσιών Γιώργου Κουκουράβα και υπηρεσιακών παραγόντων, διαπιστώθηκε η πρόοδος των μελετών και των διαδικασιών που αφορούν στο Κέντρο Υγείας, στις ασφαλτοστρώσεις και το κτίριο του δημαρχείου.

Μελέτες και χρονοδιαγράμματα

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, με τις τελευταίες αλλαγές, ΦΕΚ και υπουργικές αποφάσεις του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, πλέον, ο δήμος Αλεξανδρούπολης πλην της εκπόνησης μελετών θα υποστηρίξει μέσω του  ηλεκτρονικού μητρώου το δήμο Σαμοθράκης και στις επιτροπές διαγωνισμών, παραλαβής υλικών και σε ό,τι απαιτείται για την προετοιμασία και υλοποίησης ενός  τεχνικού έργου. «Άρα,  θα επιβαρυνθεί ο δήμος –με την καλή έννοια- με απασχόληση περισσότερων ατόμων σε πιο μόνιμη βάση», σημείωσε ο κ. Κουκουράβας.
Αναφορικά με το Κέντρο Υγείας, το μέτρο της πρόσκλησης λήγει στις 6/7, ωστόσο η τεχνική υπηρεσία έχει θέσει ως καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση όλων των μελετών την 15/5. Μέχρι σήμερα έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα αρχιτεκτονικά, ενώ ολοκληρώνεται η στατική μελέτη, με μικρές παρεμβολές στη θεμελίωση μέχρι τις 15/2. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η έκδοση οικοδομικής άδειας από την πολεοδομία του δήμου Αλεξανδρούπολης. Η μελέτη για τα ηλεκτρομηχανολογικά του κτιρίου εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ως 15/4, ενώ παράλληλα θα δουλεύονται τα τεύχη δημοπράτησης, για κάθε μελέτη ξεχωριστά. Ο προϋπολογισμός για την αποκατάσταση του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης θα είναι από 1,6 ως 2 εκ ευρώ.
Σε ό,τι αφορά την εργολαβία για τις ασφαλτοστρώσεις, προϋπολογισμού 300 χιλιάδων ευρώ, έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η δημοπράτηση με ηλεκτρονικό διαγωνισμό. Για το δημαρχείο της Χώρας, θα εκπονηθεί επίσης μελέτη για την ανακατασκευή του. Όπως ανέφερε ο κ. αντιδήμαρχος, ο δήμος Αλεξανδρούπολης για τις αποκαταστάσεις κινείται βάσει των προτεραιοτήτων που του έχει θέσει η δημοτική αρχή Σαμοθράκης.

Βίτσας: «Εξόχως Μητροπολιτική η δημαρχεία Λαμπάκη»

Ο δήμαρχος Σαμοθράκης εξέφρασε για μία ακόμη φορά την ευγνωμοσύνη του για τη δημοτική αρχή Αλεξανδρούπολης που σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο για το νησί έχει σταθεί πολύτιμος σύμμαχος. «Το έχω πει πολλές φορές, ότι η δημαρχεία του Βαγγέλη Λαμπάκη έχει γίνει εξόχως μητροπολιτική» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ.   Βίτσας, ενώ παραδέχθηκε ότι τα πολλά προβλήματα του νησιού δεν θα μπορούσαν να λυθούν χωρίς τη συνεργασία του δήμου Αλεξανδρούπολης. Δεν παρέλειψε μάλιστα να ευχαριστήσει και τους υπαλλήλους, οι οποίοι, όπως είπε «με φιλοτιμία και ενδιαφέρουν δουλεύουν για την υπόθεσή μας».
Αναφορικά με το Κέντρο Υγείας, σημείωσε πως η δημοτική αρχή δεν εγκαταλείπει τον στόχο για δημιουργία νέου κτιρίου που θα το στεγάσει. Ωστόσο, όπως τόνισε, δεν μπορούν να χαθούν τα κονδύλια που  υπάρχουν διαθέσιμα τώρα για τη βελτίωση το  υπάρχοντος κτιρίου.
Σχετικά με τα χρήματα που έχει πάρει η Σαμοθράκη από το Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα,  προκειμένου  να προβεί σε έργα αποκατάστασης των καταστροφών, ο κ. Βίτσας επισήμανε πως υπήρξαν δύο χρηματοδοτήσεις συνολικά 600.000 ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών για τις πρώτες ανάγκες του νησιού και με απόφαση του υπουργείου Υποδομών στις 15/12/2017 κονδύλι ύψους 1.220.000 ευρώ.
Χρήματα έλαβε όμως και η Περιφέρεια ΑΜΘ για τη Σαμοθράκη από το υπουργείο Ανάπτυξης, σε δύο φάσεις. Την πρώτη φορά, πριν την καταστροφή επιχορηγήθηκε με 1.650.000 ευρώ και στις 20/11/2017 με άλλο 3,1 εκ ευρώ. Τα χρήματα αυτά, 4.750.000 ευρώ αφορούν έργα στο οδικό δίκτυο του νησιού, σύμφωνα με τον δήμαρχο. «Περιμένουμε κι άλλα χρήματα, αλλά δεν υπάρχει κάτι νεότερο για την ώρα», συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης επισήμανε: «Μιλώντας με τον κ. Βίτσα διαπιστώνω πως με αγωνία και νοικοκυροσύνη έχει δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες και μέσα από δική μας συνεργασία αλλά και μέσα από τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων, να προχωρήσει με λεπτή συμπεριφορά, ώστε να μη γίνει λάθος και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα της καθημερινότητας, ώστε στην τουριστική περίοδο να μην έχουν πρόβλημα οι επισκέπτες και ταυτόχρονα να ολοκληρώσει στους σωστούς χρόνους και τα μεγάλα έργα… Σκύβω το κεφάλι με σεβασμό απέναντι στην προσπάθειά του, γιατί είναι ένας μοναχικός καβαλάρης».
Κική Ηπειρώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια: