22 Απριλίου 2018

Επίσκεψη του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγ. Κουρουπλή (φωτο)


















Η επίσκεψη του Υπουργού κ. Π. Κουρουπλή στη Σαμοθράκη που εκπροσώπησε την Κυβέρνηση με αφορμή τα Εγκαίνια του SAONISOS, κρίθηκε εξαιρετικά χρήσιμη και επιτυχημένη. Η συνάντησή του τόσο με τους Λιμενικούς όσο και με την κοινωνία της Σαμοθράκης ήταν εποικοδομητική και απαραίτητη. Εντύπωση προκάλεσε η επιμονή του Υπουργού να ακουστούν πρώτα οι Δήμαρχοι Σαμοθράκης και Αλεξ/πολης, κατόπιν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι Δημοτικές Παρατάξεις, οι φορείς και κατόπιν οι βουλευτές και ο ίδιος. Η τοποθέτηση του Δημάρχου κ. Βίτσα κρίθηκε περιεκτική ουσιαστική και συγκροτημένη όπως επίσης και όλων των υπόλοιπων ομιλητών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η ομιλία του Προέδρου του Οργανισμού Λιμένα Αλεξ/πολης Χρήστου Δούκα, που ενημέρωσε σχετικά με τα Λιμενικά Έργα του νησιού και την εξέλιξή τους, καθώς επίσης και για την ανάγκη να κατασκευασθεί επιτέλους και το Αλιευτικό Καταφύγιο του Λακκώματος, θέμα στο οποίο αναφέρθηκαν προηγουμένως και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Πέτροβιτς που δήλωσε ότι ο φάκελος του έργου "επικαιροποιείται", όσο και ο Δήμαρχός μας που το ανέφερε σαν ώριμο έργο στην εισηγητική του ομιλία. 
Τέλος, ο κ. Υπουργός που ήταν σύντομος και ουσιαστικός, αναφέρθηκε και στη γενικότερη πολιτική κατάσταση της Χώρας και ειδικότερα απάντησε στις σχετικές ερωτήσεις και παρατηρήσεις για την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου που θα εφαρμοστεί από τον Ιούλιο και με αρχικό ποσό εφαρμογής τα 170.000.000 Ε. και ξεκαθάρισε ότι το σχέδιο νόμου που είναι υπό διαμόρφωση θα πάρει υπόψη του όλες τις παρατηρήσεις, ενστάσεις και προτάσεις που βρίσκονται αυτό το διάστημα στη διαδικασία της διαβούλευσης. Σ' ότι αφορά τα Λιμενικά έργα της Σαμοθράκης και τα προτεινόμενα δρομολόγια, υποσχέθηκε ότι θα υλοποιηθούν γρήγορα και με τον καλύτερο τρόπο. Σ' ότι αφορά το Αλιευτικό Καταφύγιο του Λακκώματος δήλωσε στο κλείσιμο της ομιλίας του ότι θα πραγματοποιηθεί και αποδέχτηκε την πρόταση να γίνει άμεσα μια "ράμπα - γλύστρα" στις Μακρυλιές για να μπαίνουν και να βγαίνουν με ασφάλεια τα σκάφη στη θάλασσα. Προσωπικά μου έκανε πολύ καλή εντύπωση το ήρεμο και ώριμο κλίμα που χαρακτήρισε από την αρχή μέχρι το τέλος τη συζήτηση που έγινε χωρίς υπερβολές και χωρίς μικροπολιτικές παρεμβάσεις. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι δεν ακούστηκε ούτε ένα χειροκρότημα από κανέναν και για καμία τοποθέτηση και ομιλητή, γεγονός που με χαροποίησε ιδιαίτερα γιατί δείχνει ότι επιτέλους στο νησί μας μπορούμε να αρχίσουμε να συζητάμε μεταξύ μας ουσιαστικά, προκειμένου να λύσουμε τα μεγάλα και χρόνια προβλήματα μας. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει. Φωτο και κείμενο - Σπιτάλας Βασίλης

...................................................................................................................................
*** Συνημμενα κοινοποιώ το Υπόμνημα που επιδόθηκε στον Υπουργό και στους αρμόδιους από ενδιαφερόμενους για την κατασκευή του Αλιευτικού Καταφυγίου του Λακκώματος.

Υ Π Ο Μ Ν Η Μ Α
ΠΡΟΣ : 
Τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Π. Κουρουπλή
Κοινοποίηση :
1.      Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας κ’ Θράκης
2.      Δήμαρχο Σαμοθράκης
3.      Δήμαρχο Αλεξ/πολης
4.      Πρόεδρο Οργανισμού Λιμένα Αλεξ/πολης
5.      Μ.Μ.Ε.             

Κύριε Υπουργέ
 Από το 1980 έχει αναγγελθεί η κατασκευή Αλιευτικού Καταφυγίου στο νότιο μέρος του νησιού μας χωρίς μέχρις σήμερα να έχει δρομολογηθεί η κατασκευή του. Αξίζει να σημειωθεί ότι έκτοτε, έχει εξαγγελθεί από όλους τους Δημάρχους μας μέχρις σήμερα, από δύο Πρωθυπουργούς και από αρκετούς κατά καιρούς Υπουργούς.

Το Αλιευτικό Καταφύγιο Λακκώματος θεωρείται  υπερώριμο και απολύτως αναγκαίο έργο για το νησί μας και ιδιαίτερα σ’ αυτές τις νέες συνθήκες για τους παρακάτω λόγους:
-         Θα εξυπηρετεί τους πλέον ζωντανούς οικισμούς του νησιού μας του Λακκώματος και του Προφήτη Ηλία, που οι κάτοικοί του είναι μόνιμοι και ασχολούνται με τη Γεωργία, την αλιεία και την κτηνοτροφία.
-         Θα παρέχει ασφάλεια στην ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα και στην ξηρά αφού δεν υπάρχει στο νησί μας περιφερειακός παραθαλάσσιος δρόμος.
-         Θα εξασφαλίζει συμπληρωματικά την ασφαλή προσέγγιση των πλοίων, ιδίως τον χειμώνα, αφού θα βρίσκεται στο νότιο μέρος του νησιού που οι καιροί είναι πιο ήπιοι. Ιστορικά όλες οι αποβάσεις αλλά και οι προσεγγίσεις των πλοίων γίνονταν από αυτήν την πλευρά του νησιού.
-         Θα εξυπηρετεί τους επαγγελματίες παράκτιους αλιείς που τον χειμώνα είναι πολύ δυσχερής η δουλειά τους, αφού δεν υπάρχει ούτε καν «γλύστρα ή ράμπα) για να ρίχνουν αλλά και να βγάζουν τα σκάφη τους από τη θάλασσα. Είναι χαρακτηριστικές οι εικόνες να τραβούν έξω τα καίκια τους οι παράκτιοι αλιείς από τη θάλασσα με τα τρακτέρ!
-         Θα αναβαθμίσει τουριστικά την περιοχή, αφού η απόσταση από την Λήμνο την Ίμβρο αλλά και τα Τουρκικά παράλια είναι συντομότερη.
-         Θα θωρακίσει περισσότερο αμυντικά το νησί και την ευρύτερη περιοχή.
-         Θα αναβαθμίσει τη νότια πλευρά του νησιού πολλαπλά, αξιοποιώντας τα πολλά του συγκριτικά πλεονεκτήματα (παρθένα άγρια φύση, γεωγραφική θέση, εξαιρετική άγρια χλωρίδα και πανίδα, πανέμορφα τοπία, ατόφιοι άνθρωποι και ήπιο εξαιρετικό κλίμα).
-         Επίσης, θα αυξήσει το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της περιοχής που θα ασχοληθεί πλέον περισσότερο αποδοτικά τόσο και με την αλιεία και τις άλλες ενασχολήσεις του όσο και με τον τουρισμό.

Τέλος κ. Υπουργέ πιστεύουμε ότι η υλοποίηση αυτού του έργου που θα είναι ενταγμένο μέσα στην εξαγκελμένη Νησιωτική Πολιτική της Κυβέρνησής σας και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα έργα που ανακοίνωσε τόσο ο Πρωθυπουργός μέχρις σήμερα όσο και εσείς προσωπικά χθες στην Αλεξανδρούπολη, θα αποδείξουν ότι οι ισχυρισμοί σας για την ανάπτυξη των νησιών και ιδίως των μικρών και παραμελημένων νησιών, είναι γεγονός αναμφισβήτητο.

*** Επίσης θα σας παρακαλούσαμε κύριε Υπουργέ άμεσα και μέχρι να κατασκευααστεί το Αλιευτικό Κατφύγιο, να μας κατασκευάσετε μια ράμπα – γλύστρα, στις Μακρυλιές για να μπορούμε να ρίχνουμε τα σκάφη μας στη θάλασσα.

Σαμοθράκη 21-4-2018

Για επικοινωνία και επιπλέον πληροφορίες
Σπιτάλας Βασίλειος 2551095214, 6974949838 – vspitalas@yahoo.gr
Τσιριγότης Θεόδωρος (αλιέας) 6985916100
Χατζημιχαήλ Νικόαος (επιχειρηματίας) 6937030168
Καλαιτζής Αθανάσιος (κτηνοτρόφος) 2551095125, 6972504068
Μαυρογέννης Παντελής (Αγρότης – Κτηνοτρόφος) 6972487689

***  Σε περίπτωση που μας ζητηθεί μπορούμε να σας επιδώσουμε 350 υπογραφές κατοίκων της περιοχής που ζητούν την κατασκευή του Αλιευτικού Καταφυγίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: