20 Απριλίου 2018

Αφορά και τη Σαμοθράκη - Μεταφορικό Ισοδύναμο: Πώς θα επιδοτούνται εισιτήρια για τους νησιώτες


Κώστας Κετσιετζήςkketsietzis@insider.grkketsie

Την επιδότηση των εισιτηρίων αλλά και του κόστους μεταφορών από τα νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα προβλέπει το νομοσχέδιο για το Μεταφορικό Ισοδύναμο που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση έως τις 23 Απριλίου.
Στόχος του Μεταφορικού Ισοδύναμου είναι να εναρμονίσει το κόστος μετακίνησης και μεταφορών με αυτό των κατοίκων και των επιχειρήσεων της ηπειρωτικής χώρας. Αυτό θα γίνεται μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία οι δικαιούχοι (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις) θα συνδέονται με τους κωδικούς του Taxis και θα υποβάλλουν τα απαραίτητα έγγραφα (αίτηση, εισιτήρια και φορτωτικές) και στη συνέχεια θα λαμβάνουν ένα ποσό στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους ανάλογα με το κόστος της μεταφοράς/μετακίνησης. Ειδικά για τις επιχειρήσεις θα τους επιστρέφεται η διαφορά κόστους της θαλάσσιας από την χερσαία μεταφορά.
Το πόσο της επιδότησης θα καθορίζεται με Υπουργική Απόφαση και θα είναι κατ’ ελάχιστο 240 ευρώ τον χρόνο (20 ευρώ τον μήνα) θα είναι ακατάσχετο από τράπεζες και Δημόσιο αλλά και αφορολόγητο.
Ποιους αφορά
Έχοντας προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ για το 2018, σε πρώτη φάση το μέτρο θα εφαρμοστεί πιλοτικά από τον Ιούλιο και θα αφορά κατοίκους και επιχειρήσεις σε Λέσβο, Λήμνο, Άγιο Ευστράτιο, Χίο, Οινούσσες, Ψαρά, Αντίψαρα, Κω, Πάτμο, Αστυπάλαια, Κάλυμνο, Κάσο, Λέρο, Νίσυρο, Σύμη, Τήλο, Καστελόριζο καθώς και στα νησιά Αγαθονήσι, Αλιμία, Αρκιούς, Αρμάθια, Χάλκη, Φαρμακονήσι, Γυαλί, Κίναρο, Λέβιθα, Λειψούς, Μάραθο, Νίμο, Ψέριμο, Σαρία, Στρογγυλή, Σύρνα, Τέλενδο, Σάμο, Ικαρία, Φούρνους, Άγιο Μηνά, Θύμαινα, Σαμοθράκη, Κάρπαθο, Ερρικούσα, Μαθράκι, Οθωνούς, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Δονούσα, Κουφονήσια, Ανάφη.
Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας από το Μεταφορικό Ισοδύναμο ευνοούνται περίπου 860.000 κάτοικοι της νησιωτικής Ελλάδας και κοντά στις 30.000 κατά πλειοψηφία μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι με απόφαση του υπουργού μπορεί να επεκταθεί το γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής του μέτρου. Όπως έχει ανακοινώσει και επίσημα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στόχος είναι το 2019 το Μεταφορικό Ισοδύναμα να ισχύσει για το σύνολο της νησιωτικής Ελλάδας με προϋπολογισμό τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ.
Τα κριτήρια
Χρήση του Μεταφορικού Ισοδύναμου θα μπορούν να κάνουν όλα τα νομικά και φυσικά πρόσωπα που έχουν έδρα και κατοικούν στο νησί και καλύπτουν τα κριτήρια εισοδήματος και περιουσίας. Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για τους αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς που απασχολούνται σε σχολεία στα νησιά, καθώς και για τους γιατρούς που κάνουν το αγροτικό τους ή ειδικότητα.
Οι δικαιούχοι πρέπει να είναι ασφαλισμένοι τουλάχιστον για έναν μήνα σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή συνταξιούχοι, ή να λαμβάνουν το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων. Οι υποχρεώσεις αυτές δεν ισχύουν για όσους είναι 67 ετών και πάνω.
Για τις επιχειρήσεις προβλέπεται ότι σε πρώτη θα πρέπει να λειτουργούν για τουλάχιστον έξι μήνες πριν από την εφαρμογή του νόμου.

Insider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: