7 Ιουνίου 2018

Σύμφωνο συνεργασίας για την ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος για το μεταφορικό ισοδύναμο


«Η συνεργασία για την ανάπτυξη του πληροφοριακού συστήματος, όπως και πολλές άλλες, αποτελεί υπόδειγμα κυβερνητικού συντονισμού, στον αντίποδα των φαινομένων του κατακερματισμού, τα οποία είχαν “πονέσει” αρκετά τη δημόσια διοίκηση» τόνισε ο Νίκος Παππάς κτά τη διάρκεια υπογραφής Σύμφωνου Συνεργασίας μεταξύ του υπουργού ΨΗΠΤΕ, και του υφυπουργού Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριου Σαντορινιού για την ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος με σκοπό την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδυνάμου.
Από την πλευρά του, ο Ν.Σαντορινιός τόνισε ότι «στόχος είναι να κάνουμε το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου λιγότερο γραφειοκρατικό. Σκοπός μας είναι η δημιουργία μιας απλής και εύχρηστης πλατφόρμας, ώστε να απολαμβάνουν οι κάτοικοι και έμποροι των νησιών, τα οφέλη του μέτρου».
Το μεταφορικό ισοδύναμο, που αποτέλεσε πάγιο αίτημα των νησιωτών, εναρμονίζει το κόστος μετακίνησης επιβατών και μεταφοράς εμπορευμάτων, από και προς τα νησιά, με το κόστος των χερσαίων μετακινήσεων και μεταφορών.
Το υπερβάλλον κόστος θα επιδοτείται από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Το πληροφοριακό σύστημα για την υποστήριξη του μέτρου της κυβέρνησης θα υποστηρίζει τη διαδικασία εγγραφής, ταυτοποίησης, παρακολούθησης μετακινήσεων, ελέγχου αποδεικτικών και εν τέλει της επιχορήγησης του αντιτίμου στους δικαιούχους, ενώ η αξιόπιστη και διαφανής λειτουργία του νέου εργαλείου θα ενισχύσει την αναπτυξιακή προοπτική των νησιών της χώρας.
avgi.gr

1 σχόλιο:

samothrakisnea2 είπε...

Αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση για την έστω και με καθυστέρηση υλοποίηση του Μεταφορικού Ισοδύναμου στο οποίο από το 2006 προσπάθησα για την υλοποίησή του. Ουσιαστικά η Ελλάδα μόνο και πρώτη από όλες τις χώρες της Ε.Ε. υλοποιεί μια παλιότερη οδηγία της Ευρωπαικής Ένωσης που βασίστηκε στην παραδοχή, ότι, "ο Ευρωπαίος πολίτης και τα εμπορεύματά του, πρέπει να έχουν το ίδιο κόστος στις μετακινήσεις τους και στις μεταφορές τους τόσο στις χερσαίες όσο και στις θαλάσσιες". Θέλω να ευχαριστήσω για την αποδοχή και τη συμβολή του φίλου μου Ευρωβουλευτή κ. Δημ.Παπαδημούλη ο οποίος και με άκουσε, με ενημέρωνε και είχαμε ουσιαστική επικοινωνία για το ζήτημα αυτό όλα αυτά τα χρόνια. Όσο και αν φαίνεται απίστευτο για το ζήτημα αυτό είχα ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο όταν είχαν επισκευθεί το νησί μας το 2007 (χωρίς να έχουν τότε τις σημερινές τους θέσεις) οι οποίο βλέποντας και την γενικότερη κατάσταση κατανόησαν και αποδέχτηκαν την αναγκαιότητα της υλοποίησης του Μεταφορικού Ισοδύναμου. Επίσης θέλω να αναφέρω το γεγονός ότι ο κος Φ.Μανούσης σε σχετική μας συζήτηση πριν χρόνια, με εξέπληξε με την άμεση και θετική τοποθέτησή του ότι αποδέχεται κατ' αρχήν το Μεταφορικό Ισοδύναμο και μάλιστα όταν δημόσια δεν είχε ανοίξει κάποια σχετική συζήτηση. Επίσης θέλω να αναφερθώ και στην απογοήτευσή μου όταν βουλευτές του νομού μας από τότε, δεν μπορούσαν να κατανοήσουν την αξία ενός τέτοιου εγχειρήματος και δεν το στήριξαν! Επιχειρήματα επιφύλαξης που άκουγα κατά καιρούς ήταν "και ποιος θα πληρώσει το κόστος της διαφοράς"; Τέλος, πιστεύω ότι σίγουρα δεν θα πρέπει να έχει σχέση το Ισοδύναμο με τον ΦΠΑ και ούτε θα πρέπει να έχει. Είναι όμως νομίζω αυτονόητο ότι έπρεπε να είχε γίνει πολλά χρόνια πριν για λόγους δικαιοσύνης, και για την ισότητα των νησιωτών έναντι όλων των άλλων πολιτών. Το Μεταφορικό Ισοδύναμο ενταγμένο σε ένα καλά σχεδιασμένο σχέδιο Νησιωτικής Πολιτικής ανοίγει δρόμους ευημερίας και ανάπτηξης.
Αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι οι νησιώτες και εμείς οι Σαμόθρακες είναι μέσα από τον Δήμο μας και τους φορείς μας να στείλουμε τις παρατηρήσεις μας και τις προτάσεις μας και πριν την πιλοτική εφαρμογή που αρχίζει τον Ιούλιο και κατόπιν, προκειμένου να πετύχουμε το μέγιστο. Σπιτάλας Βασίλης