9 Ιουλίου 2018


Το Άλφα.Ιδέα πάει Σαμοθράκη
Σαμοθράκης Νήματα
Είσοδος Ελεύθερη

09 ΙΟΥΛΙΟΥ ΛΑΚΚΩΜΑ (ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ)
ΩΡΑ ΈΝΑΡΞΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ 21:00
Documentary theatre
Το documentary theatre είναι το θέατρο που χρησιμοποιεί προϋπάρχον και αληθινό υλικό από εφημερίδες, συνεντεύξεις κ.ά. ως πηγή για τη συγγραφή του σεναρίου, ιδανικά χωρίς να αλλοιώνει το περιεχόμενο.
Σαμοθράκη
Η Σαμοθράκη είναι νησί του Θρακικού Πελάγους. Βρίσκεται στο Βορειοανατολικό τμήμα του Αιγαίου και απέχει 24 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη. Η επιφάνεια του νησιού είναι 178 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ η υψηλότερη κορυφή του έχει υψόμετρο 1.611 μέτρα και δίνει στη Σαμοθράκη τον τίτλο του ψηλότερου ελληνικού νησιού στο Αιγαίο -με την εξαίρεση των δύο μεγαλονήσων, της Κρήτης και της Εύβοιας. Το όνομα του βουνού είναι Σάος, αλλά οι ντόπιοι το ονομάζουν «Φεγγάρι» (όπως και την κορυφή του), καθώς είναι «τόσο ψηλό που κρύβει το φεγγάρι».Το ίδιο το όνομα του νησιού σημαίνει «ψηλή Θράκη» -από το αρχαιοελληνικό σάμος = υψηλή.
Οκτώβριος 2017
Ο Κώστας Γάκης και ο Άκης Φιλιός ξεκινούν στο θέατρο Άλφα Ιδέα, ένα σεμινάριο documentary theatre με θέμα τη Σαμοθράκη, ακριβώς όπως είχαν κάνει και την προηγούμενη χρονιά με την Ικαρία. Με τη συμμετοχή περισσότερων από 20 ηθοποιών, η ομάδα αρχίζει την έρευνα με σκοπό τη συλλογή και την καταγραφή υλικού σχετικού με τη Σαμοθράκη. Τα βιβλία, το διαδίκτυο και οι πρώτες επαφές με ανθρώπους που έχουν σχέση με το νησί δίνουν το αρχικό υλικό με το οποίο αρχίζει η ομάδα να εργάζεται. Μέσα από αυτοσχεδιασμούς, δραματοποιήσεις, σκηνοθεσίες ατομικές αλλά και συλλογικές, οι πρώτες ιστορίες αρχίζουν να ζωντανεύουν πάνω στη θεατρική σκηνή.
Απρίλιος 2018
Η ομάδα πραγματοποιεί ολιγοήμερο ταξίδι στη Σαμοθράκη. Γνωρίζει το νησί, έρχεται σε επαφή με τους κατοίκους του και συλλέγει επιπλέον πληροφορίες και ιστορίες. Στη συνέχεια επιστρέφει στη βάση της και από όλο το υλικό που έχει μαζέψει, επιλέγει τις τελικές ιστορίες που θα συμπεριληφθούν και θα συγκροτήσουν την παράσταση.
Ιούλιος 2018
Ο θίασος αναχωρεί ξανά για τη Σαμοθράκη με σκοπό αυτή τη φορά να παρουσιάσει το τελικό αποτέλεσμα της πολύμηνης εργασίας του σε διάφορα μέρη του νησιού. Πρόκειται για μία παράσταση, μια θεατρική καταγραφή με ιστορίες αληθινές, άλλοτε χαρούμενες και άλλοτε θλιβερές, που επιχειρεί να φέρει τους ανθρώπους του νησιού πιο κοντά στον τόπο και την ιστορία τους αποδεικνύοντας εντέλει πως οι τόποι δεν είναι τίποτα άλλο παρά οι άνθρωποι και οι ιστορίες τους.
Διδασκαλία: Κώστας Γάκης, Άκης Φιλιός
Σκηνοθεσία: Άκης Φιλιός
Μουσική: Κώστας Γάκης, Άκης Φιλιός, Κώστας Κωνσταντάτος
Επιμέλεια Κίνησης – Χορογραφία: Δάφνη Πανταζοπούλου
Συνεργασία στη σκηνοθεσία: όλος ο θίασος
Με την υποστήριξη του Δήμου Σαμοθράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: