15 Νοεμβρίου 2018

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΠΑΛΑΓΙΑΣ, 68100-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ, Εmail: evrooikologika@yahoo.gr

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΙΑΙΡΕΙΑ Ν. ΕΒΡΟΥ
Αλεξανδρούπολη 9/11/2018
Αριθμ.Πρωτ. 56

Προς:
Υπουργείο  Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Μεσογείων 119
11526 Αθήνα
Υπόψη   Αναπληρωτή Υπουργού
κ. Σωκράτη Φάμελλου
Θέμα  Αιολικό πάρκο Σαμοθράκης

Κοινοποίηση: Δήμο Σαμοθράκης

Αξιότιμε κ Υπουργέ.
Τον Αύγουστο του 2017 η οργάνωση μας κλήθηκε  και κατέθεσε την εισήγηση της σε μια ημερίδα που διοργανώθηκε στην Σαμοθράκη με αντικείμενο την εγκατάσταση από την εταιρεία VOLTERRA ΑΕ ενός αιολικού πάρκου στην υψηλότερη κορυφογραμμή της Σαμοθράκης  «Λουλούδι».
                Η  Οικολογική οργάνωση μας επικροτεί τις εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας με την χρήση  ΑΠΕ   που δεν ρυπαίνουν εφόσον οι εγκαταστάσεις αυτές δεν δημιουργούν  ανυπέρβλητα προβλήματα  στο φυσικό περιβάλλον και την τοπική οικονομία .
Στην συγκεκριμένη περίπτωση  όμως διαπιστώσαμε ότι.
Παραβιάζεται η 7η αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης (ήπια ανάπτυξη των ευπαθών οικοσυστημάτων)
Πρόκειται για ένα τερατώδες έργο που προκαλεί οπτική ρύπανση και απαξιώνει τα συγκρι-τικά πλεονεκτήματα με τις μοναδικές φυσικές ομορφιές, τη σπάνια χλωρίδα, πανίδα και το παρθένο περιβάλλον.
Η Σαμοθράκη ως μικρό νησί είναι κλειστό οικοσύστημα  δεν επιδέχεται την ένταση στην παραγωγική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων.
 Ο ορεινός όγκος του νησιού με τις μεγάλες εγκάρσιες κλίσεις είναι ευπαθές οικοσύστημα όπου οι εργασίες για την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου θα προκαλέσουν ανεπανό-ρθωτες αλλοιώσεις στην μορφολογία του εδάφους που θα συνοδευθούν από διαβρώσεις.
Συνέπεια αυτών  διατυπώσαμε την αρνητική άποψη μας για το έργο αυτό, όπως αρνητική άποψη είχαν τα παρόντα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και οι παρόντες δημότες του νησιού
Ήδη όμως, διαπιστώνεται από την οργάνωση μας ότι η εταιρεία δραστηριοποιείται ωσάν να έχει λάβει την έγκριση για να κατασκευάσει το αιολικό πάρκο.
Eκφράζοντας την εύλογη ανησυχία μας για τον λόγο αυτό, παρακαλούμε θερμά να μας ενημερώσετε για την μέχρι σήμερα πορεία της αδειοδοτικής διαδικασίας καθώς και για τις προθέσεις του Υπουργείου επί του θέματος αυτού.
Κοινοποίηση: Δήμος Σαμοθράκης
                                                     
Με εκτίμηση

                                  O πρόεδρος του Δ.Σ                        Ο γενικός γραμματέας  του ΔΣ

                                       Γιώργος Δεμερίδης                               Χρήστος Μπετσίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: