3 Ιουλίου 2019

Η μετάβαση του Νησιού των Μεγάλων Θεών στην ψηφιακή εποχή και την αειφόρο ανάπτυξη!

Τα συμπεράσματα του Samothraki Open Forum 2019
Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή μικρών και μεγάλων συνέδρων ολοκληρώθηκε ο Samothraki Open Forum 2019 με θέμα «Ανάπτυξη μέσω Συνεργειών». Στο υπέροχο, ιστορικό Πνευματικό Κέντρο της Χώρας Σαμοθράκης «Νικόλαος Φαρδύς», εκατό και πλέον σύνεδροι από την τοπικοί κοινωνία, καθώς και τον πανεπιστημιακό, επιχειρηματικό, πολιτικό, διοικητικό χώρο ανέπτυξαν τις θέσεις τους για την αειφόρο ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα και την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας της Σαμοθράκης.

Τα κύρια συμπεράσματα του Φόρουμ συνοψίζονται στα εξής:
1. Ο Δήμος εκπονεί σε συνέργεια με την τοπική κοινωνία, τους επιχειρηματίες και τους κρατικούς φορείς ένα ολιστικό σχέδιο πενταετούς στρατηγικής ανάπτυξης.
2. Η διασύνδεση της Σαμοθράκης με άλλους προορισμούς (Λήμνο, Θάσο, Τουρκία) παραμένει άμεση και επιτακτική ανάγκη.
3. Ενόψει και της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που βρίσκεται ο Πλανήτης μας (climate emergency), η προστασία του ορεινού όγκου της Σαμοθράκης από την υπερβόσκηση και τη διάβρωση του εδάφους αποτελoύν άμεση και συλλογική ευθύνη του Κράτους (δημοσιοποίηση Προεδρικών Διαταγμάτων για το πρόγραμμα NATURA) αλλά και των πολιτών μέσω της υπεύθυνης κατανάλωσης.
4. Δημιουργείται ολιστική πλατφόρμα Samothraki.Online γύρω από το brand το Νησί των Μεγάλων Θεών για την τουριστική προώθηση της Σαμοθράκης, των προϊόντων και των υπηρεσιών της.
5. Η αγροτική παραγωγή αποτελεί σήμερα το συγκριτικό πλεονέκτημα τησ Σαμοθράκης (unique selling point). Mε ευθύνη και φροντίδα των αρμόδιων Διευθύνσεων του Υπουργείου Γεωργίας και με τοπικές συνέργειες, οι παραγωγοί στρέφονται στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας (π.χ. μέσω τυποποίησης, δημιουργίας επωνύμων τοπικών προϊόντων κτλ.) με στόχο την αειφορία στο κλάδο της αγροτικής παραγωγής και την αύξηση των εσόδων τους.
6. Η διασύνδεση και προώθηση των τοπικών προϊόντων με τον τουρισμό της Σαμοθράκης παραμένει ακόμα το ζητούμενο.
7. Ανάπτυξη των τεχνολογικών δεξιοτήτων των κατοίκων και των νέων της, μέσα από συνέργειες π.χ. με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και χρήση της εξαιρετικής ψηφιακής υποδομής της Σαμοθράκης.
8. Η πρόσκληση με κατάλληλα κίνητρα start ups επιχειρήσεων και ψηφιακών νομάδων βοηθά ιδιαίτερα στην ψηφιακή μετάλλαξη του Νησιού σε «σοφό Νησί» (Smart Island)!
9. Η ανάπτυξη σύνθετου τουριστικού προϊόντος και υπηρεσιών μέσω βέλτιστης λειτουργίας υποδομών (π.χ. των λιμένων της Σαμοθράκης) και τεχνολογικών δεξιοτήτων των κατοίκων (π.χ. υπηρεσιών logistics ή ναυτιλιακών υπηρεσιών).
«Η μετάβαση του Νησιού των Μεγάλων Θεών στην ψηφιακή εποχή και την αειφόρο ανάπτυξη αποτελούν το ζητούμενο για το Samothraki Open Forum. Η επιτυχία του εγχειρήματος αυτού εξαρτάται αποκλειστικά από την τοπική κοινωνία, την εξωστρέφεια της και τις συνέργειες που θα αναπτύξει. Το φετινό, ιδιαίτερα επιτυχημένο Φόρουμ, κατέδειξε με σαφήνεια το δρόμο που η Σαμοθράκη μπορεί να ακολουθήσει. Ευχαριστώ το Δήμο Σαμοθράκης και το Δήμαρχο κ. Βίτσα προσωπικά για όλη την υποστήριξη και άρτια οργάνωση του Φόρουμ, τούς δεκάδες σύνεδρους και ομιλητές για την ανοιχτή και εποικοδομητική συζήτηση, τους τοπικούς επιχειρηματίες και την φετινή αποκάλυψη του «μυστικού θησαυρού» της Σαμοθράκης, τη γυναικεία επιχειρηματικότητα που τόσο δυναμικά αναδείχθηκε μέσα από το Φόρουμ! Ευχαριστώ επίσης τους χορηγούς και υποστηρικτές του Φόρουμ, όπως την Άκμων ΑΤΕ, την Aegean Airlines, τη Distemicha, το Niki Beach Hotel, το Made for Gods, τoυς χορηγούς επικοινωνίας Ναυτικά Χρονικά, Global Sustain, reportal.gr καθώς και πολλούς τοπικούς επιχειρηματίες για τη στήριξή τους μέσω των προϊόντων και υπηρεσιών τους αντιπροσωπευτικά για πολλούς το Καφενείο των Θερμών!», δήλωσε ο Παναγιώτης Καμπούρογλου, Ιδρυτής & Εντεταλμένος Σύμβουλος της Aero Iasion Development Ltd.





















































































Θανάσης Βίτσας

Δεν υπάρχουν σχόλια: