25 Σεπτεμβρίου 2019

Ανεμογεννήτριες στη Σαμοθράκη - Από το πρακτικό της 12/29-6-2018 Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.


ΑΔΑ: 6Μ1ΘΩ1Λ-ΒΛΣ
      AΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.: 3462/3-7-2018
Από το πρακτικό της 12/29-6-2018 Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σαμοθράκης.
Στη Σαμοθράκη σήμερα 29-6-2018 ημέρα Παρασκευή και ώρα 19.30 μ. το Δημοτικό Συμβούλιο Σαμοθράκης συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση ύστερα από την αρίθμ. 3217/25-6-2018 πρόσκληση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου (παρ. 4 του άρθρου 95, άρθρα 96 και 97 του Ν. 3463/2006) που δημοσιεύτηκε στον ειδικό χώρο ανακοινώσεων (πίνακα ανακοινώσεων) του Δήμου Σαμοθράκης και επιδόθηκε με αποδεικτικό στους Συμβούλους, για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα κατωτέρω θέματα της ημερήσιας διάταξης.
ΘEMA: 22ο «Περί συζήτησης και λήψης απόφασης για την εγκατάσταση Αιολικού Πάρκου στο νησί της Σαμοθράκης ».
Αρίθμ. Απόφαση: 166
Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης αυτής ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου διαπίστωσε ότι σε σύνολο δεκαεπτά (17) συμβούλων ήταν:

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος κ. Βίτσας Αθανάσιος και η υπάλληλος του Δήμου Βραχιώλια Ευαγγελία για την τήρηση των πρακτικών της συνεδρίασης. Ύστερα από την διαπίστωση της απαρτίας ο Πρόεδρος ενημέρωσε το σώμα πως κατόπιν αιτήματος πέντε Δημοτικών Συμβούλων (Βάβουρα Ευαγγελία, Βογιατζής Ιωάννης, Γαλατούμος Νικόλαος, Πρόξενος Χρήστος, Κουτράκη Μαρία) και του Προέδρου στις 22-6-2018, για συζήτηση του θέματος των Αιολικών Πάρκων στην Σαμοθράκη, περιλήφθηκε στην πρόσκληση της σημερινής συνεδρίασης και έδωσε τον λόγο στον Κο Βογιατζή Ιωάννη ο οποίος εισηγήθηκε ως εξής το 22ο θέμα της ημερήσιας διάταξης:
Ο κος Βογιατζής αναφερόμενος στην επιστολή του Προέδρου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO καθηγητού Μιχαήλ Σκούλλου, σχετικά με τον κίνδυνο που διατρέχει η Σαμοθράκη να μην ενταχθεί στο ΜΑΒ της ΟΥΝΕΣΚΟ, λόγω του μεγέθους του έργου, όπως και στις επιπτώσεις που θα έχει στις πηγές και τον υδροφόρο ορίζοντα, σύμφωνα με την μελέτη του Κου Σκουλικίδη Δ/ντού Εσωτερικών υδάτων του ΕΛΚΕΘΑ τάχθηκε κατά της δημιουργίας του έργου. Επιπλέον αναφέρθηκε αναλυτικά στα αντισταθμιστικά οφέλη για το νησί αποδεικνυοντας ότι πολύ απέχουν από αυτά που υποσχέθηκε η Εταιρεία. Τέλος είπε ότι οι βιομηχανικοί ρύποι που θα παραμείνουν στο νησί για πάντα θα καθορίσουν οικολογικά όλη την περιοχή εγκατάστασης και όχι μόνον ενώ οι συνέπειες στην χλωρίδα και την πανίδα του νησιού θα είναι μη ανατρέψιμες.

Στην συνέχεια ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου έδωσε το λόγο στους Δημοτικούς Συμβούλους ως εξής:

Ο Κος Γαλατούμος Νικόλαος αφού ευχαρίστησε τον Κο Βογιατζή για την εκτενή ενημέρωση που προσέφερε στο σώμα είπε ότι τα οφέλη από αυτή την επένδυση είναι ελάχιστα ακόμα και τα οικονομικά, μπροστά στην περιβαλλοντική επιβάρυνση που θα αλλάξει άρδην το τοπίο του νησιού. Θα ήταν προτιμότερη μιας άλλης μορφής επένδυση για παραγωγή ενέργειας που και το νησί να ωφελείται και να μην επιβαρύνει το περιβάλλον τόσο πολύ.
Επίσης θα πρέπει να επισημάνουμε την απουσία της αντιπολίτευσης ακόμα και στην συζήτηση τόσο σημαντικών θεμάτων για τον τόπο. Θα ήταν σημαντικό να είχε κατατεθεί και η δική της άποψη.

Η Κα Κουτράκη Μαρία κατέθεσε την αντίθεσή της στην πραγματοποίηση της επένδυσης σ’ αυτό το μέγεθος για τους λόγους που αναλυτικά παρουσιάσθηκαν παραπάνω.
Η Κα Βάβουρα Ευαγγελία είπε πως πειστήκαμε όλοι πως λόγω του μεγέθους και της τοποθεσίας της επένδυσης θα είναι επιβαρυντική για το νησί. Θα πρέπει να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας ένα περιβάλλον καθαρό προστατευμένο από ρυπογόνε ς παρεμβάσεις.
Ο Κος Στεργίου Εμμανουήλ είπε πως είναι αντίθετος στην υλοποίηση της επένδυσης αυτής και πως θα πρέπει να είμαστε πιο μαχητικοί στην διασφάλιση του συμφέροντος (περιβαλλοντικό, οικονομικό, κλπ.)του νησιού μας.
Η Κα Φράγκου – Μισέντου Άννα είπε πως είμαστε θετικοί στις ΑΠΕ και στις επενδύσεις αυτού του τύπου αλλά ακούγοντας όλα τα προηγούμενα αναρωτιόμαστε αν τέτοιου μεγέθους επένδυση θα μπορούσε να γίνει στη θάλασσα προκειμένου να μην επιβαρυνθεί το περιβάλλον του νησιού.
 Ο Κος Λάζαρης Αλέξανδρος είπε πως το μέγεθος της επένδυσης είναι δυσανάλογο του νησιού .Δεν είμαστε σύμφωνοι με την πλήρη απόρριψη του σχεδίου αλλά θα πρέπει να γίνει αλλαγή του μεγέθους της επένδυσης προκειμένου να ελαχιστοποιεί τις αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον.
Ο Κος Παπάς Παναγιώτης είπε πως το μέγεθος της επένδυσης ήταν εμφανές πως θα δημιουργήσει μεγάλη επιβάρυνση και θα αλλάξει ανεπανόρθωτα την μορφή του νησιού. Σ αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσουμε την αναγκαιότητα ύπαρξης χωροταξικού στο νησί, που θα νοικοκυρέψει τα πράγματα. Επίσης τόνισε πως ο Δήμος ενημερώθηκε αφού είχε δοθεί η άδεια στην εταιρεία.
Στην συνέχεια ο Δήμαρχος πήρε τον λόγο και είπε: Κατανοώ τις επιφυλάξεις και αντιρρήσεις των συμβούλων που εισηγούνται το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο κίνδυνος αρνητικής επίδρασης στο περιβάλλον της Σαμοθράκης είναι υπαρκτός. Ωστόσο είχα και έχω την άποψη ότι το θέμα έπρεπε να ωριμάσει περισσότερο. Επίσης δηλώνω υπέρ των ΑΠΕ από την άποψη των επενδύσεων στην Σαμοθράκη. Καλούμε την ΡΑΕ να εξετάσει κι’ άλλους χώρους εκτός βουνού για εγκατάσταση Αιολικού Πάρκου και άλλων μορφών ΑΠΕ. Θα συνεχίσουμε την ενημέρωση των κατοίκων σχετικά με το θέμα.
Στην συνέχεια ο Δήμαρχος απάντησε σε ερωτήματα πολιτών σχετικά με το θέμα. Στο τέλος της συνεδρίασης ο Κος Βογιατζής κατέθεσε σχέδιο ψηφίσματος για ψήφιση από το σώμα.Το ψήφισμα έγινε αποδεκτό από όλους του παρόντες Δημοτικούς Συμβούλους εκτός από τον Κο Στεργίου, που ήθελε να είναι πιο αυστηρό (δεν συμφωνεί με την τελευταία παράγραφο του ψηφίσματος).
Στην συνέχεια ο Πρόεδρος κάλεσε τους συμβούλους να αποφασίσουν σχετικά και κατόπιν διαλογικής συζήτησης.
Αποφασίζει κατά πλειοψηφία
Εγκρίνει το κατατεθέν ψήφισμα ως εξής:
Το Δ.Σ. Σαμοθράκης δηλώνει αντίθετο στην κατασκευή του αιολικού – υβριδικού πάρκου που σχεδιάζεται να εγκατασταθεί στον ορεινό όγκο της κεντρικής – ανατολικής – νοτιο-ανατολικής πλευράς του νησιού.
Ένα τέτοιο τεράστιο έργο, όπως επισημαίνεται από τον Δρ. Νικόλαο Σκουλικίδη Δ/ντη Ερευνών και Υπεύθυνο του Τομέα Εσωτερικών Υδάτων, του Διεθνούς Επιστημονικού Συμβουλίου της Βιώσιμης Σαμοθράκης, του Προέδρου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO καθηγητού Μιχαήλ Σκούλλου, αλλά και όπως αποδεικνύεται από ανεξάρτητες εργασίες Πανεπιστημίων και Ανωτάτων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, θα επιφέρει ανεπανόρθωτη βλάβη στην οικολογική ισορροπία, την χλωρίδα, την πανίδα, τις υδάτινες πηγές την μίκρο- και μακρο-οικονομία του νησιού με ελάχιστα αντισταθμιστικά οφέλη.
Επιπλέον, θα καταστρέψει ανεπανόρθωτα μία έκταση 35.000 περίπου στρεμμάτων συνολικά μετατρέποντας την μετά μία εικοσαετία σε βιομηχανικό σκουπιδότοπο που θα είναι αδύνατο να αποκατασταθεί.
O Επιπλέον, οι δασικές εκτάσεις 12.314 στρεμμάτων αποτελούν προστατευταίες περιοχές από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτηρισμένες ως «Τόπος Κοινοτικής Σημασίας» ενταγμένες στο δίκτυο NATURA 2000, ενώ ορισμένες από τις περιοχές εγκατάστασης υπάγονται στο καθεστώς «Ζωνών Ειδικής Προστασίας».
∙     Τέλος, δηλώνει ότι δεν είναι αντίθετο με τη λογική των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.), όσον αφορά όμως στο νησί αυτές θα πρέπει να καλύπτουν κατ’ αρχήν τις τοπικές ανάγκες και να είναι τέτοιου δυναμικού που να μη προσβάλλουν την ευαίσθητη ισορροπία ενός τόσο μικρού και τόσο ιδιαίτερου νησιού.
Αφού συντάχθηκε και αναγνώστηκε το πρακτικό αυτό υπογράφεται όπως παρακάτω:

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου
            Παππάς Παναγιώτης
                 Ο Γραμματέας
              Φωτεινού Φωτεινός
                     Τα Μέλη
                   Υπογραφές
     
    
 Ακριβές Απόσπασμα ο Δήμαρχος





1 σχόλιο:

samothrakisnea2 είπε...

Δημοσιεύω την σχετική Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μας της 29-6-2018, με αφορμή την σε λίγες μέρες έκδοση της γνωμοδότησης του Φορέα Διαχείρισης που ανήκει το νησί μας, σχετικά με το αν θα πρέπει να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες στη Σαμοθράκη. Σπιτάλας Βασίλης (Διαχειριστής)