19 Νοεμβρίου 2019

Επίσκεψη στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Πυθίου

Ο "ένδοξος" σιδηροδρομικός σταθμός του ΠΥΘΙΟΥ όπως κατάντησε σήμερα!
Ο σταθμός αυτός ήταν κομβικός και σε πανελλαδική σπουδαιότητα ο 2ος μετά τον σταθμό της Θεσσαλονίκης. Εξυπηρετούσε τις διασταυρώσεις των τρένων Ελλάδας - Τουρκίας και Βουλγαρίας. Είχε τελωνείο, Τουρκικό Προξενείο και ισχυρές Ελληνικές στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις. Ο σταθμός αυτός ήταν ο τελευταίος και ο μοναδικός σταθμός της Ελλάδας πριν την Τουρκία (και αργότερα πριν την Βουλγαρία) και με τεράστια σπουδαιότητα τόσο για εκείνη την εποχή όσο και αργότερα, αφού ήταν ο τελευταίος σταθμός της Ευρώπης πριν την Ασία. Η σιδηροδρομική γραμμή που σύνδεσε την Ευρώπη με την Τουρκία ήταν στρατηγική επιδίωξη της Τουρκίας προκειμένου να κάνει άνοιγμα προς την Ευρώπη και για την πραγματοποίησή της χρηματοδοτήθηκε από αυτήν. Ο Σταθμός του Πυθίου ήταν ο τελευταίος Ευρωπαϊκός σταθμός πριν την "Ανατολή" και το πολυτελές τρένο το "Οριάντ Εξπρές", ήταν το επιβατικό τρένο που συνέδεε το Παρίσι με την Κωνσταντινούπολη.
*** Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι από πρόσφατο ταξίδι μας με τον αδελφό μου και τις συζύγους μας (προσκύνημα θα έλεγα) σ΄αυτόν τον σταθμό, που εγώ είχα κυρίως παιδικές αναμνήσεις και ο αδελφός μου και επαγγελματικές αφού το σόι μας είναι σιδηροδρομικοί εξ αρχής (οι δυο παππούδες μας ο πατέρας μας και τέλος ο αδελφός μου). Η συγκίνησή μας ήταν πολύ μεγάλη και γιατί θυμηθήκαμε, αλλά και γιατί οι εικόνες που συναντήσαμε ήταν απαράδεκτες και καταθλιπτικές!!!
Προσοχή στο Ταχυδρομείο και στην "Τράπεζα - Ταμιευτήριο" που βλέπετε στις φωτο δεν μπορείτε να εξυπηρετηθείτε είναι κλειστά, δεν λειτουργούν. Επίσης δεν ισχύουν τα δρομολόγια της 1ης φωτο !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: