9 Φεβρουαρίου 2020

Επιστολή προς τον Δήμαρχο Σαμοθράκης για τη σωτηρία του οικισμού του Ξηροπόταμου και της ευρύτερης περιοχής.





 Η λιμνοδεξαμενή περιβάλλεται από αυτό το τοιχείο 




Άποψη από το εργοτάξιο της λιμνοδεξαμενής του οικισμού του Ξηροπόταμου

Προς τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Σαμοθράκης, σχετικά με το έργο της λιμνοδεξαμενής

Λιμνοδεξαμενή  Ξηροπόταμου

Με αφορμή μια επίσκεψή μας πριν από μερικές ημέρες με τη σύζυγό μου στην περιοχή όπου είναι σε εξέλιξη η κατασκευή του έργου της «Λιμνοδεξαμενής του Ξηροπόταμου» που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της άρδευσης (πότισμα) του κάμπου του νησιού μας, αισθάνομαι την ανάγκη να διατυπώσω κάποιες σκέψεις, παρατηρήσεις, επιφυλάξεις και προτάσεις μου.

Το έργο αυτό είναι μεγάλου κόστους και σύμφωνα με τις πληροφορίες μου προβλέπεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2020. Έχει αξία να σημειωθεί ότι παρά τις έκτακτες περιστάσεις που συνέβηκαν στο νησί μας τελευταία, το έργο αυτό προχωράει και εκτιμάται ότι θα τελειώσει μέσα στα χρονικά όρια που ορίστηκαν.

Στο νησί μας  κανείς δεν αμφισβήτησε ποτέ την ανάγκη να αξιοποιηθούν τα νερά μας που τα περισσότερα από αυτά χάνονται ανεκμετάλλευτα  και καταλήγουν στη θάλασσα! Αντιθέτως, μετά τις πρόσφατες καταστροφές και άλλα προβλήματα λειψυδρίας που παρουσιάστηκαν στο νησί, έγινε φανερό ότι η αξιοποίηση τόσο των πηγών όσο και των νερών των ποταμιών θα πρέπει να αξιοποιηθούν και να μη χάνονται!

Σ’ ότι αφορά το συγκεκριμένο έργο, επειδή υπάρχουν κίνδυνοι να υπάρξουν αρνητικές συνέπειες στον οικισμό και στην γύρω περιοχή του Ξηροπόταμου, υπήρξαν και υπάρχουν εύλογες αντιδράσεις και επιφυλάξεις από τους κατοίκους της περιοχής για τους κινδύνους που εγκυμονεί μια τόσο μεγάλη επέμβαση στην εξαιρετικά ευαίσθητη, πανέμορφη, ξεχωριστή και ευαίσθητη περιοχή. Σε μια περιοχή που έχει προίκα της μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα χλωρίδα και πανίδα ακόμη και σε σχέση με τις άλλες περιοχές της Σαμοθράκης.

Δεν θα κρύψω και τις δικές μου επιφυλάξεις που είχα και εξακολουθώ να έχω γι’ αυτό το έργο όχι τόσο για την αναγκαιότητα της κατασκευής του, όσο για τις πιθανές αρνητικές συνέπειες του έργου τόσο στον σχεδιασμό του και τις περιβαλλοντικές μελέτες του, όσο και στις πιθανές κατασκευαστικές αστοχίες στην διαδικασία της υλοποίησής της κατασκευής του.

Όμως, τι πρέπει και τι μπορεί να γίνει από εδώ και στο εξής αφού το έργο έχει ήδη προχωρήσει και είναι σχεδόν στα μισά του;

Χωρίς να είμαι ειδικός και μόνο λογικά και προληπτικά σκεπτόμενος, θεωρώ ρεαλιστικό και αναγκαίο ο Δήμος μας και η Περιφέρεια, να ενεργοποιηθούν ώστε και να προλάβουμε έστω και τώρα ότι αρνητικό είναι δυνατόν να προβλεφθεί και να αναθεωρηθεί, ώστε να απαλειφθούν ή να περιοριστούν στο ελάχιστο με διορθωτικές παρεμβάσεις οι όποιες αρνητικές συνέπειες στο μέλλον. Το έργο αυτό σ’ αυτή τη φάση της εξέλιξής του δεν μπορεί να ακυρωθεί. Όμως, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια και βελτίωσης και πρόληψης για την όσο το δυνατόν φιλικότερη με το ανθρώπινο και το φυσικό περιβάλλον μελλοντική λειτουργία του.

Το βασικότερο όλων των κινδύνων είναι το νερό αφού η ανεπάρκεια του θα είναι θάνατος για όλη την περιοχή και για κάθε ζωντανό οργανισμό! Κύριος στόχος μας  να μη λείψει το νερό από τους ανθρώπους τα νοικοκυριά τα φυτά και τα ζωντανά!

Δήμαρχε ποτέ δεν είναι αργά και έγινε πλέον φανερό στο διάστημα που δημαρχεύεις ότι όταν λες ότι παλεύεις για την καθημερινότητα του Δημότη και το πιστεύεις και το εννοείς.

Υπάρχει χρόνος να προλάβουμε και να πετύχουμε πολλά μέχρι το τέλος του 2020 που ο εργολάβος θα πρέπει να παραδώσει το έργο. Μπορούν να γίνουν διορθώσεις και παρεμβάσεις προκειμένου αν όχι να εξαλειφθούν τελείως όλες οι αρνητικές συνέπειες αλλά τουλάχιστον να περιοριστούν μέχρις και να ελαχιστοποιηθούν.

Εύχομαι καλές γιορτές και καλή χρονιά σε όλους τους δημοτικούς μας άρχοντες, τους κατοίκους και τους φίλους του νησιού μας. Εύχομαι επίσης καλύτερες μέρες για τη ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ ΜΑΣ που είναι το καράβι μας, που όλοι μας μαζί μ’ αυτό ταξιδεύουμε και που θα πρέπει να το προσέχουμε και να το φροντίζουμε!

Σπιτάλας Βασίλης
Δημότης Σαμοθράκης

***Οι Φώτο είναι από πρόσφατη επίσκεψή μου στην περιοχή του εργοταξίου. Σ.Β.

Σαμοθράκη 23-12-2019

Βάθρα του Ξηροπόταμου

1 σχόλιο:

samothrakisnea2 είπε...

Κάνω γνωστό σε όσους δεν το γνωρίζουν, ότι οι προηγούμενοι Δήμαρχοι κ.κ. Χανός και Βίτσας σε τοπικές συνελεύσεις των κατοίκων του οικισμού, είχαν δεσμευτεί ότι θα εξασφάλιζαν μια ξεχωριστή παροχή νερού από το έργο για το Ξηροπόταμο και ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα υπήρχε πρόβλημα νερού στον Οικισμό και στην ευρύτερη περιοχή. Σ.Β.