11 Απριλίου 2020

Καταστροφές στη Σαμοθράκη - αιτίες και συνέπειες


Τα τελευταία χρόνια το νησί μας η Σαμοθράκη μας, έχει ταλαιπωρηθεί από αλλεπάλληλες  μεγάλες καταστροφές. Ας ευχηθούμε αυτή να είναι η τελευταία!

 
Οι υποδομές μας σε δρόμους, γέφυρες, υδροδοτήσεις, πυρκαγιές  κ.ά. αποδείχτηκαν ανεπαρκείς. Αν συνεκτιμηθούν στα παραπάνω και οι αλλαγές στις κλιματολογικές συνθήκες αλλά και οι μεγάλες αλλαγές στη χλωρίδα του νησιού μας (αλήθεια που βρίσκεται το Σχέδιο Διαχείρισης Δασών Σαμοθράκης που αποφασίστηκε από την Πολιτεία;), τότε θα πρέπει να ανησυχήσουμε σοβαρά για το μέλλον του νησιού μας. Όμως την ανησυχία - αγωνία μας αυτή θα πρέπει να την διαχειριστούμε όχι με αναχώρηση από το νησί μας ούτε μοιρολατρικά, αλλά με σχέδια πρόληψης και θωράκισης, που θα προκύψουν μέσα από οργανωμένο διάλογο με την ευθύνη κυρίως της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου Σαμοθράκης.


Υπάρχουν βέβαια ευθύνες και από εμάς τους δημότες και τους κατοίκους του νησιού μας αλλά και έξω από αυτό!

Υπάρχουν οι ευθύνες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, υπάρχουν οι ευθύνες της Πολιτείας, υπάρχουν όμως και οι ευθύνες των πανελλαδικής εμβέλειας μεγάλων Οργανισμών όπως είναι η ΔΕΔΔΗΕ και ο ΟΤΕ.


Με αφορμή τις τελευταίες επώδυνες ζημιές από την κακοκαιρία και τις συνέπειες που τις ζήσαμε όλοι μας στο νησί μας τις τελευταίες ημέρες, θέλω να εστιάσω ειδικά στη σημασία των δύο αυτών οργανισμών (ΔΕΔΔΗΕ-ΟΤΕ) ειδικά για τη Σαμοθράκη, γιατί χωρίς επικοινωνίες και ηλεκτρικό ρεύμα ένα τέτοιο νησί σαν το δικό μας παραλύει τελείως!

δίχτυα αλιείας άγνωστης προέλευσης

Η θωράκιση των υποδομών αυτών των οργανισμών στο νησί μας αποδείχτηκε  ότι δεν είναι άλλη από την άμεση μετατροπή των δικτύων τους από εναέρια που είναι κυρίως σε υπόγεια και αυτό θα πρέπει να γίνει σε ολόκληρα τα δίκτυά τους και όχι αποσπασματικά. 


Επίσης δεν μπορεί το νησί μας τέτοιες ώρες και κάθε φορά, να περιμένει πότε θα έρθει πλοίο για να μας φέρει μηχανήματα και κλιμάκια από «απέναντι» γιατί εδώ δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές. Είναι λογικό και γνωστό ότι όταν γίνονται τέτοιες καταστροφές λόγω καιρικών φαινομένων δεν υπάρχει και η θαλάσσια συγκοινωνία! Το νησί μας και αυτή τη φορά πλήρωσε με το παραπάνω, όλες τις συνέπειες των αδυναμιών και των παραλήψεων που αναφέρω παραπάνω και ακόμη περισσότερο!  . . . . .

Επικίνδυνη νυχτερινή εργασία με τα φώτα του αυτοκινήτου αναμμένα!

Τέλος, αισθάνομαι υποχρεωμένος να αναφερθώ και να τιμήσω τη μεγάλη προσφορά των υπαλλήλων της ΔΕΔΔΗΕ και του ΟΤΕ στο νησί μας, που με μεγάλη ευθύνη, ζήλο, αυταπάρνηση και αυτοθυσία, ανταποκρίθηκαν για άλλη μια φορά στις έκτακτες ανάγκες μας σ΄αυτήν την πρωτοφανή σε διάρκεια και ένταση κακοκαιρία με συνέπειες μεγάλες καταστροφές!


Αναφέρομαι ονομαστικά στους υπαλλήλους αυτούς για να τους γνωρίσουμε όλοι, δηλώνοντας από μεριάς μου ότι τους τιμώ και τους ευχαριστώ πιστεύοντας συγχρόνως ότι εκφράζω έτσι και τη μεγάλη πλειοψηφία όλων των κατοίκων της Σαμοθράκης μας.

ΔΕΔΔΗΕ
Μαλτέζος Εμμανουήλ
Σογιουλτζής Θεόδωρος
Κουμπουλής Ηλίας
* Ευχαριστούμε επίσης και τον τεχνικό τους προϊστάμενο Βαβία Ιωάννη
  για τις άμεσες ενέργειές του.

ΟΤΕ
ΒΑΛΜΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
ΜΕΛΕΝΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ


Σπιτάλας Βασίλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: