Πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ε.Ε. κερδίζουν η Αριστερά και ο Αλέξης Τσίπρας από την επομένη κιόλας των ευρωεκλογών, και με αφορμή το πρόσωπο που θα αναλάβει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ευρωομάδα της Αριστεράς, που μπήκε μπροστά στο θέμα, ζήτησε το αυτονόητο: να γίνει σεβαστή η βούληση των Ευρωπαίων πολιτών. Αξίωση που αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα, δεδομένου ότι εκατομμύρια ψηφοφόροι επέλεξαν ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, καθώς αισθάνονται να μην τους εκφράζει η σημερινή πολιτική δομή των Βρυξελλών.
Ο Αλ. Τσίπρας κινήθηκε θεσμικά και πρότεινε να πάρει ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τη διερευνητική εντολή, ενώ ζήτησε από τους άλλους υποψήφιους (Μ. Σουλτς, Γκ. Φερχόφστατ και Σκ. Κέλερ) να δεσμευθούν ότι όλες οι ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου θα αποδεχθούν μόνο έναν από αυτούς.
Χωρίς την παραμικρή υποχώρηση από τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ο Αλ. Τσίπρας κινήθηκε θεσμικά και πρότεινε να πάρει ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τη διερευνητική εντολή, ενώ ζήτησε από τους άλλους υποψήφιους (Μ. Σουλτς, Γκ. Φερχόφστατ και Σκ. Κέλερ) να δεσμευθούν ότι όλες οι ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου θα αποδεχθούν μόνο έναν από αυτούς (του υποψηφίου του ΕΛΚ συμπεριλαμβανομένου φυσικά). Άλλωστε, την πραγματική εντολή την είχαν ήδη πάρει από τους ψηφοφόρους τους, ενώ και οι πέντε είχαν συμφωνήσει στο debate.
Η ηγετική κίνηση Τσίπρα απέδωσε τελικώς και δεσμεύτηκαν όλοι στο σχήμα "μόνο ένας από τους πέντε", είναι δε χαρακτηριστική η αναγνώριση της οποίας έτυχε η πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τα χείλη των πολιτικών του αντιπάλων (Σουλτς και Φερχόφστατ), που την χαρακτήρισαν "σημαντική".
Η ενέργεια όμως του Αλ. Τσίπρα εντάσσεται "στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για αλλαγή πορείας της Ε.Ε.", διευκρίνιζαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Η αντίδρασή του στα σχέδια διάφορων Ευρωπαίων ηγετών για εξωθεσμική λύση δεν ήταν τίποτε άλλο από "ένα πρώτο, μικρό, αλλά απολύτως απαραίτητο βήμα, ώστε οι διαδικασίες στην Ε.Ε. να γίνονται με δημοκρατικό τρόπο".
Κάμερον και Σαμαράς
Στον αντίποδα βρίσκεται, η "ιδιαίτερα επικίνδυνη" στρατηγική του Ντ. Κάμερον, που, όπως υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας μετά τις συναντήσεις του στις Βρυξέλλες, "θέλει την Ευρώπη απλά πεδίο εφαρμογής νεοφιλελεύθερων πολιτικών, χωρίς διαδικασίες πολιτικές, χωρίς διαδικασίες δημοκρατικές".Εκτός από τους Ευρωπαίους πολιτικούς που δρουν στην κατεύθυνση μιας περισσότερο δημοκρατικής Ευρώπης και τους άλλους που επιδιώκουν αντιδημοκρατική λύση, υπάρχει όμως και μια τρίτη κατηγορία: εκείνων που σιωπούν, προσποιούμενοι ότι δεν υπάρχει θέμα.
Τρανά παραδείγματα, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης - υπουργός Εξωτερικών, που δεν πράττουν το πολιτικά αυτονόητο, παίρνοντας θέση υπέρ των υποψηφίων που επέλεξαν οι ευρωομάδες στις οποίες συμμετέχουν.
Αντ' αυτού... "σιγή ιχθύος από τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο για τις διαδικασίες ανάδειξης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής", στάση που "δείχνει την τυφλή υπακοή τους στην κ. Μέρκελ, τις οριστικές επιλογές της οποίας φαίνεται ότι αναμένουν για να τοποθετηθούν", σχολίαζαν στον ΣΥΡΙΖΑ.
Μεταξύ των άλλων κερδών της επίσκεψης Τσίπρα στις Βρυξέλλες και η συμφωνία με την Σκα Κέλερ των Πρασίνων, για την ανάγκη διαρκούς προγραμματικού διαλόγου μεταξύ των δύο ευρωομάδων, επίσης για τη διατύπωση κοινών προτάσεων για την αλλαγή της πολιτικής ατζέντας της νέας Κομισιόν και σε προοδευτική ασφαλώς κατεύθυνση (για παράδειγμα, άμεσος τερματισμός της λιτότητας, αναπτυξιακή στροφή, περιβαλλοντική ανάπτυξη, ευρω-αμερικανική εμπορική συμφωνία, μετανάστευση και άλλα θέματα).
Ο απομονωτισμός του ΚΚΕ
Την ώρα πάντως που διαμορφώνονται ευρύτερες συμμαχίες, με γνώμονα το όφελος του Ευρωπαίου πολίτη, υπάρχουν και εκείνοι που αρνούνται τη "μίνιμουμ" συμφωνία: Το ΚΚΕ αποφάσισε να αποχωρήσουν οι ευρωβουλευτές του από την κοινοβουλευτική ομάδα της Αριστεράς, ενέργεια που αποτυπώνει "το στρατηγικό αδιέξοδο των επιλογών της ηγεσίας του", ήταν το σχόλιο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, "αντίθετα από τις θετικές στιγμές της ιστορίας του -συμπλήρωναν-, οι επιλογές αυτές οδηγούν σήμερα το ΚΚΕ στον απόλυτο απομονωτισμό και μάλιστα σε μια περίοδο που εντείνονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο οι αγώνες των εργαζομένων και της Αριστεράς για ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής που καταστρέφει τους ευρωπαϊκούς λαούς".http://www.avgi.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου