"Αλαλούμ" επικρατεί στην κυβέρνηση σχετικά με τους τρόπους που θα χρησιμοποιήσει προκειμένου να βγάλει "στο σφυρί" παραλίες, ακίνητα, δημόσιες επιχειρήσεις -"φιλέτα". Το Συμβούλιο της Επικρατείας έβαλε "πάγο" στο κεφαλαιώδους ζήτημα αποκρατικοποίησης της ΕΥΔΑΠ, ενώ κάτι αντίστοιχο αναμένεται να γίνει και στην περίπτωση της ΕΥΑΘ, με την κυβέρνηση να επεξεργάζεται εναλλακτικούς τρόπους...αξιοποίησης των δύο εταιρειών.
- Οκτώ υπουργοί έβαλαν υπογραφή εκ παραδρομής... για το παράκτιο μέτωπο της Αττικής
Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, καθώς ήταν διαφορετικός ο αρχικός σχεδιασμός, η κυβέρνηση άρχισε να διαρρέει ότι οι παραπάνω εκτάσεις μπήκαν "εκ παραδρομής" στην εν λόγω απόφαση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων.
Το εν λόγω πρώτο κομμάτι είναι 176 στρέμματα γης, από το Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κοσμά μέχρι τα «Αστέρια» Γλυφάδας. Το δεύτερο, άλλα 20 στρέμματα στη Γλυφάδα. Το τρίτο είναι το Άσπρο Λιθάρι Σουνίου (όπου και το Cape Sounio του ομίλου Grecotel), εκτάσεως 383 στρεμμάτων, κυριότητας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), το οποίο τελεί υπό τη διοίκηση και διαχείριση της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ).
Η ουσία και το παράδοξο
Φυσικά η ουσία δεν αλλάζει. Αντί να δοθούν τα παραπάνω στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο σημειωτέον εμφανίζει στο πρώτο τρίμηνο ζημιές 1,01 εκατ. ευρώ, αναμένεται να δοθούν στην εταιρεία ειδικού σκοπού Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε., που είχε συσταθεί για τον ίδιο λόγο. Σημειώνεται ότι στόχος ήταν η εταιρεία Παράκτιο Αττικό Μέτωπο να προκηρύξει διεθνή πολεοδομικό διαγωνισμό για τη μελέτη του master plan αξιοποίησης του μετώπου.Το παράδοξο είναι όμως ότι, σύμφωνα με τροπολογία του Ν. 4261, που ψηφίστηκε από τη Βουλή, ξεκαθαρίζεται εκ νέου το νομικό καθεστώς των ακινήτων που πρόκειται να περιέλθουν στην Παράκτιο Μέτωπο, όπου προβλέπεται να «παραχωρούνται άνευ ανταλλάγματος κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή στην εταιρεία, εφόσον μοναδικός μέτοχος παραμένει το Ελληνικό Δημόσιο».
"Πωλητήριο" στην επικράτεια
Πάντως, μέσα στην ίδια απόφαση πέρασε στο ΤΑΙΠΕΔ μια νέα ομάδα ακινήτων του Δημοσίου, που περιλαμβάνει τοπόσημα όπως το Χιονοδρομικό Κέντρο του Παρνασσού, ξενοδοχεία Ξενία, αλλά και την έκταση των αγροτικών φυλακών Κασσάνδρας και το Λιμάνι της Ζέας.Ακόμη, πέρασε στο ΤΑΙΠΕΔ ακίνητο - φιλέτο του Ελληνικού Δημοσίου που βρίσκεται στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, δύο γεωτεμάχια του υπουργείου Δικαιοσύνης, που βρίσκονται στη θέση «Μετόχι Σταυρονικήτα» στην περιοχή Σάνη της Χαλκιδικής, το «Πρώην Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων Ιεράς Μονής Πέτρας» στον Όλυμπο της Πιερίας, κάποια "Ξενία" και πολλές εκτάσεις και ακίνητα ανά την επικράτεια.
"Ξεπουλούν" τα στρατηγικά λιμάνια ΟΛΠ-ΟΛΘ
"Κοσμοσυρροή" με τη συμμετοχή οκτώ ομίλων, δυο εκ των οποίων συμμετέχουν και στο διαγωνισμό για τον Πειραιά, επικρατεί στο διαγωνισμό για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, κάτι που δείχνει ότι έπεται "σκληρή" μάχη, για τα στρατηγικής σημασίας λιμάνια της χώρας. Έρχεται δε να προστεθεί στο μεγάλο ενδιαφέρον για τον Πειραιά καθιστώντας πια ξεκάθαρη την αυξημένη γεωπολιτική σημασία της χώρας για το παγκόσμιο εμπόριο και ειδικά για τις από την Ασία εισαγωγές στην Ευρώπη.Οκτώ ενδιαφερόμενοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), ενώ πέντε όμιλοι περνούν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ). Συγκεκριμένα για τον ΟΛΘ εκδήλωσαν αρχικό ενδιαφέρον η APM Terminals (του ομίλου Maersk), η γερμανική Deutsche Invest Equity Partners, GmbH, η ελβετική Duferco Particiption Holding, η International Container Terminal Services από τις Φιλιππίνες, ο γιαπωνέζικος όμιλος Mitsui & Co., η P&O Steam Navigation Company (που ανήκει στον όμιλο DP World από το Ντουμπάι), η κοινοπραξία των ρωσικών σιδηροδρόμων (RZD) με τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ( συμφερόντων Περιστέρη) και η τουρκική Yilport Holding.
Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε , τα πέντε επενδυτικά σχήματα που εισέρχονται στη Β' φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΠ την APM Terminals, την COSCO (Hong Kong) Group Limited, την International Container Terminal Services, την Ports America Group Holdings και τη Utilico Emerging Markets Limited.
http://www.avgi.grarticle/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου