13 Μαΐου 2013

Η εορτή των Αγ. Πέντε Νεομαρτύρων στη Σαμοθράκη

Την Κυριακή του Θωμά, 12 Μαΐου 2013,πανηγυρίζει στη Μητρόπολή μας, η νήσος της Σαμοθράκης, την μνήμη των Αγίων Πέντε Νεομαρτύρων των εκ Σαμοθράκης και στην Μάκρη Αλεξανδρουπόλεως αθλησάντων.Η Πανήγυρις των Αγίων τελείται πανδήμως κάθε χρόνο την Κυριακή του Θωμά στην Χώρα του νησιού, όπου στον εκεί Ενοριακό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου φυλάσσονται τα ιερά λείψανα των Αγίων, αλλά και στο εξωκκλήσι των Αγίων στην Μάκρη, όπου είναι ο τόπος του μαρτυρίου τους.Ο Μητροπολίτης μας κ.Άνθιμος συνοδευόμενος από ιερείς και λαϊκούς μετέβη για την Πανήγυρη των Αγίων Πέντε Νεομαρτύρων από την Παρασκευή στην Σαμοθράκη.

Το Σάββατο το απόγευμα τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός με αρτοκλασία, χοροστατούντος του Μητροπολίτου μας και με τη συμμετοχή των κατοίκων του νησιού αλλά και πολλών επισκεπτών από την Αλεξανδρούπολη.Το πρωί της Κυριακής του Θωμά,τελέσθηκε από τον Μητροπολίτη μας η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία της Εορτής. Στην Θεία Λειτουργία παραβρέθηκαν ο Υπουργός Μακεδονίας & Θράκης κ. Καράογλου, ο Δήμαρχος του νησιού κ. Χανός, βουλευτές του νομού, ο Διοικητής της 12ης Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού κ. Γκατζογιάννης και άλλοι άρχοντες και στρατιωτικοί.



Μετά την Θεία Λειτουργία ακολούθησε η Λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων και της Εικόνος των Αγίων Πέντε Νεομαρτύρων στους δρόμους της Χώρας 



μέχρι το εξωκκλήσι των Αγίων όπου ο Μητροπολίτης μας μοίρασε εικόνες των Αγίων και κόκκινα αυγά στους πιστούς. 


Έπειτα η Λιτανεία επέστρεψε στον Ι. Ναό όπου έγινε και η Απόλυση.


Αμέσως μετά, στην κεντρική πλατεία της Χώρας ακολούθησε η βράβευση των αριστούχων μαθητών του νησιού και παρουσιάστηκαν από το τοπικό συγκρότημα παραδοσιακοί χοροί.

Δελτίο τύπου Ιεράς Μητρόπολης http://www.imalex.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: