30 Οκτωβρίου 2013

Καθηγητές… με το κιάλι στον Έβρο.

Καθηγητές… με το κιάλι στον Έβρο












Τραγικές είναι οι ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία του Έβρου, με αποτέλεσμα πολλοί μαθητές, από την αρχή της σχολικής χρονιάς μέχρι και σήμερα, να μην έχουν διδαχθεί ούτε μία ώρα από βασικά μαθήματα της ύλης τους. Η κατάσταση έχει φτάσει στα όριά τους τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι απευθύνουν κάλεσμα για συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 31/10 στην πόλη της Ορεστιάδας. Ενώ λοιπόν έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, και με το νομοσχέδιο για το νέο λύκειο να δίνει βαρύτητα στο γενικό βαθμό του κάθε μαθητή για την εισαγωγή του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι μαθητές του Έβρου δίνουν το δικό τους, άνισο αγώνα. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι στο γυμνάσιο και το λύκειο των Μεταξάδων του Δήμου Ορεστιάδας, οι μαθητές δεν έχουν διδαχθεί καθόλου φέτος χημεία και βιολογία, ενώ πολύ σοβαρά είναι και τα προβλήματα στα ΕΠΑΛ όλου του νομού, μετά τις διαθεσιμότητες. 
Από τις προσλήψεις αναπληρωτών που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, ούτε μία δεν αφορούσε σε σχολείο του νομού μας, ενώ, όπως καταγγέλλουν οι καθηγητές, η απάντηση από το υπουργείο είναι πως δεν υπάρχουν άλλες πιστώσεις για νέες προσλήψεις αναπληρωτών. Τα προβλήματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τέθηκαν υπόψη και του υφυπουργού Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου, ο οποίος βρέθηκε στη Θράκη το προηγούμενο διάστημα, δίχως ωστόσο να υπάρξει κάποια συγκεκριμένη δέσμευση…
Μετά απ’ όλα αυτά, δάσκαλοι και καθηγητές του βόρειου Έβρου προγραμματίζουν πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, στο οποίο καλούν να συμμετέχουν γονείς και μαθητές. Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Πέμπτη στις 5.30 στην κεντρική πλατεία της Ορεστιάδας.

Η ανακοίνωση – καταγγελία της Β’ ΕΛΜΕ
«Έχουμε αισίως διανύσει ενάμιση μήνα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και η κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι επιεικώς απαράδεκτη. Τα προβλήματα αφορούν τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς  που όσο περνούν οι μέρες, όχι μόνο δε λύνονται, αλλά σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται να χειροτερεύουν. Είναι αδιανόητο να μπαίνουμε στο Νοέμβριο και να υπάρχουν μαθητές που δε διδάσκονται όλα τα μαθήματα του αναλυτικού προγράμματος, θυμίζοντας παλαιότερες δεκαετίες, όταν δεν υπήρχαν οι ίδιες ευκαιρίες στη μόρφωση για όλους τους μαθητές.
Να τονίσουμε ότι δε φταίνε οι μαθητές που φέτος δεν έγινε κανένας διορισμός, ούτε που οι προσλήψεις αναπληρωτών φτάνουν μόλις τις 385 πανελλαδικά. Συγκεκριμένα στο Β. Έβρο, υπάρχουν πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα στη Γ και Δ τάξη των ΕΠΑΛ που δε διδάσκονται. To ίδιο συμβαίνει και με μαθήματα της Α΄ Λυκείου στα οποία θα εξεταστούν οι μαθητές τον Ιούνιο με τον τρόπο που ορίζει το  νομοσχέδιο για το Νέο Λύκειο. Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ είχαν ζητηθεί από το υπουργείο αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, στην τελευταία φάση προσλήφθηκαν μόλις 65 άτομα και κανένας στον Έβρο! Χρειάζεται λοιπόν εισαγγελική παρέμβαση (όπως έγινε στα Δωδεκάνησα) για να λειτουργήσουν όπως πρέπει οι κρατικοί μηχανισμοί; Πώς εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις, ώστε οι μαθητές μας να πάνε στις εξετάσεις τους ισοδύναμα προετοιμασμένοι με τους υπόλοιπους; Γιατί το Υπουργείο αναιρεί με τις πράξεις του το πρόγραμμα σπουδών που το ίδιο έχει θεσπίσει;
Πιστεύουμε ότι όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση και αυτό οφείλει να αποτελεί προτεραιότητα για όσους εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία. Απαιτούμε άμεσα προσλήψεις αναπληρωτών για να καλυφθούν όλα τα κενά στην περιοχή μας, αλλά και σε όλη την Ελλάδα!
Ο κ. Αρβανιτόπουλος, το επιτελείο του και όσοι υπηρεσιακοί παράγοντες ευθύνονται γι αυτές τις αθλιότητες, αδυνατώντας να προσφέρουν το αυτονόητο, το λιγότερο που έχουν να κάνουν είναι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να παραιτηθούν άμεσα! Το μόνο που έχουν καταφέρει όλο το τελευταίο διάστημα είναι να εξαθλιώσουν μαθητές και εκπαιδευτικούς και να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων, υποβαθμίζοντάς τα στην πράξη και υπονομεύοντας το μέλλον των παιδιών! Δεν πρόκειται να ανεχτούμε μία ακόμα χαμένη γενιά από τις αποφάσεις και την αναλγησία ανθρώπων που κρίνονται το λιγότερο ανεπαρκείς!
Λυπούμαστε, αλλά μετά από αξιολόγηση κρίνεστε εντελώς ακατάλληλοι και επιβάλλεται να αποχωρήσετε!».

Συντάχθηκε απο τον/την Κική Ηπειρώτου   
Τετάρτη, 30 Οκτώβριος 2013
http://www.gnomionline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: