28 Οκτωβρίου 2013

Σπιτάλας Βασίλης - η άποψή μου "περί παρελάσεων".

Παπούλιας: Να γνωρίζουν ότι ελληνικός λαός δεν μπορεί να δώσει κάτι παραπάνω

                                      Παπούλιας: Να γνωρίζουν ότι ελληνικός λαός δεν μπορεί να δώσει κάτι παραπάνω

Θεσσαλονίκη

«Τιμούμε την επέτειο από την πρώτη νίκη ενάντια στη χολέρα του φασισμού» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στις δηλώσεις του μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη.

Αυτά δεν πρέπει να τα ξεχάσει η Ευρώπη. «Δώσαμε ό,τι μπορούσαμε και δεν μπορούμε να δώσουμε κάτι περισσότερο» τόνισε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας ότι οι Έλληνες δεν έχουν πέσει ποτέ θύματα εκβιασμού.(http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231270987).
........................................................................................

Σαμοθράκη 28-10-2013

Με αφορμή το ερώτημα του κ. Ειρηναίου (στο blog μου), σχετικά με την θέση μου «περί παρελάσεων» διατύπωσα την άποψή μου ως απάντηση και την οποία κοινοποιώ προς ενημέρωση και προβληματισμό.
ΝΑΙΟ    
  ΕΙe    ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ είπε...

Κύριε Σπιτάλα τι έχετε να πείτε για τις δηλώσεις Κουράκη:
Κουράκης: Όταν γίνουμε κυβέρνηση θα καταργήσουμε τις παρελάσεις
Στο ίδιο κλίμα και οι δηλώσεις της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ελένης Φωτίου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να καταργήσει τις παρελάσεις όταν γίνει κυβέρνηση δήλωσε ο υπεύθυνος τομεάρχης για την παιδεία του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης.

Στο ίδιο κλίμα και οι δηλώσεις της βουλευτού του κόμματος Ελένης Φωτίου, που και χαρακτήρισε τις παρελάσεις «παλαιολιθικές» με τον τρόπο που γίνονται.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι στις παρελάσεις θα έπρεπε να λαμβάνουν μέρος «απλοί πολίτες και όχι άρματα μάχης».
skai.gr
samothrakisneaείπε...
Αγαπητέ κ. Ειρηναίε
Με τιμά ιδιαίτερα που ζήτησες τη γνώμη μου σχετικά με τις παρελάσεις στην πατρίδα μας.
1. Είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, συμφωνώ στις βασικές αρχές του και το πρόγραμμά του, όμως δεν τον εκπροσωπώ και ούτε συμφωνώ με όλες τις θέσεις των στελεχών του.
2. Σ’ ότι αφορά τις παρελάσεις, ουδέποτε μου άρεσαν με τον τρόπο που γίνονταν και όταν ήμουν μαθητής και αργότερα όταν ήμουν στρατιώτης. Δεν μου άρεσαν και γιατί ήταν καρμπόν, κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια, αλλά και επειδή ήταν στρατιωτικού τύπου και υποχρεωτικές. Μου άρεσε όμως, όταν με οργανωμένο τρόπο φωτισμένοι δάσκαλοί μου, έστηναν επετειακές παραστάσεις ή συζητήσεις από όπου μ’ έναν ζωντανό τρόπο, αναδεικνύονταν ο πολιτισμός μας, οι αρετές του λαού μας και η υπερήφανη ιστορία μας.
3. Σήμερα και τα τελευταία χρόνια που η χώρα μας βρίσκεται σε κατάσταση «κατάντιας», οι παρελάσεις εκτός όλων των άλλων είναι και ένα δυσβάσταχτο έξοδο. Αν υπολογίσουμε μόνο τα καύσιμα που θα σπαταληθούν σε όλες τις πόλεις για τα στρατιωτικά και άλλα οχήματα, για τα αεροπλάνα ελικόπτερα κ.ά., μόνο σαν παραπανίσιο έξοδο τα εκλαμβάνω. Μ’ αυτά τα καύσιμα θα μπορούσαν να ζεσταθούν σχολεία, ιδρύματα, άπορες οικογένειες, άνεργοι!
4. Αυτή η πρακτική που οι παρελάσεις γίνονται μόνο και μόνο για να στήνονται «οι επίσημοι» και να στρέφουν πάνω τους τα κεφάλια τους οι παρελαύνοντες, μόνο μελαγχολικά χαμόγελα προκαλούν. Ποιους τιμάμε μ’ αυτόν τον τρόπο άραγε; 
Tους νεκρούς μας για την λευτεριά μας, ή αυτούς που μας οδήγησαν σ’ αυτήν την κατάντια;
5. Ωστόσο θα μπορούσα να δεχθώ κάποιες παρελάσεις μικρής κλίμακας κατά τόπους, με την συμμετοχή των ζωντανών ηρώων, αναπήρων, με τους μαθητές, με τους προσκόπους, με τους εθελοντές γιατρούς, εθελοντές δασκάλους , άξιους κληρικούς κ.ά. Τέτοιες παρελάσεις ή άλλες εκδηλώσεις θα μπορούσαν να δίνουν την ευκαιρία στον λαό μας να τιμήσει τους νεκρούς του , να δει από κοντά και να καμαρώσει τους καλύτερους της κοινωνίας του και να τους αγκαλιάσει και να τους χειροκροτήσει.
6. Δυστυχώς φίλε μου Ειρηναίε, τα τελευταία χρόνια οι παράτες και οι παρελάσεις καμιά σχέση δεν έχουν με όσα αναφέρω παραπάνω. Οι γονείς και ο λαός θεωρούνται «επικίνδυνες» δυνάμεις και γι’ αυτό «προληπτικά» απομονώνονται σαν τέτοιες, πίσω από διπλά και τριπλά κάγκελα και πολυπληθείς δυνάμεις καταστολής. Έτσι, οι γονείς δεν μπορούν να δουν τα παιδιά τους (μαθητές , στρατιώτες κ.ά), και οι παρελαύνοντες υποχρεώνονται τις περισσότερες φορές «να τιμούν» αυτούς που δεν θέλουν να τιμήσουν!
7. Τέλος, θέλω να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά σε κάποιους σύγχρονους ήρωες, όπως, πιλότους, λιμενικούς, αστυνομικούς πυροσβέστες, γιατρούς, κληρικούς κ.ά. που η πολιτεία δεν τους τίμησε όπως θα έπρεπε! Ας μας προβληματίσει αυτό το γεγονός και ας γίνει αφορμή για να τιμάμε εμείς οι ίδιοι οι λαικές δυνάμεις με δικές μας πρωτοβουλίες τους άξιους νεκρούς μας.

Η συζήτησή μας φίλε δεν μπορεί και δεν πρέπει να εξαντληθεί μέσα από το 
blog.
Σίγουρα θα έχεις και εσύ ενδιαφέρουσες σκέψεις για το θέμα αυτό και θα ήταν ευχαρίστησή μου να τις ακούσω και να τις κουβεντιάσουμε . . .
Με εκτίμηση
Σπιτάλας Βασίλης

1 σχόλιο:

ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ είπε...

Ευχαριστώ για την απάντηση. Δεν είπα ότι είστε εκπρόσωπος, απλά επειδή με τόση θέρμη αναδεικνύετε και προβάλετε πάρα πολλά θέματα του ΣΥΡΙΖΑ, θα με ενδιέφερε η άποψη σας σε αυτό το θέμα, μιας κι εγώ είμαι κάθετα αντίθετος στις μαθητικές παρελάσεις και στα πεζοπόρα τμήματα των ΕΔ. Με κάποιες απόψεις σας όσον αφορά την παρουσία πολιτικών συμφωνώ, τα τελευταία χρόνια λόγω κάποιων επεισοδίων τους προφυλλάσουν σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορούν γονείς να καμαρώσουν τα παιδιά τους και να νιώσουν περήφανοι που τα βλαστάρια τους τιμούν εκείνους που θυσιάστηκαν για την Πατρίδα μας. Όσον αφορά τα μηχανοκίνητα τμήματα των ΕΔ ΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ, ΔΕΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΑΝ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ. Εγώ θα συμφωνούσα για 2,3, 5 ή όσα χρόνια χρειάζονταν για να βγει η Ελλάδα από την καταραμένη κρίση να μην συμμετέχουν μηχανοκίνητα τμήματα, εφόσον όμως προθυμοποιήθηκε ο Βαρδινογιάννης δεν με πειράζει καθόλου και μακάρι και τις επόμενες φορές να το ξανακάνει ή να τον μιμηθούν κι άλλοι. Θα ήθελα όμως να καταργηθούν κι άλλα άχρηστα έξοδα που βαραίνουν το κράτος, πολλά από αυτά έχουν σχέση με τους 300 βολευτές - αεροπορ. εισιτήρια, διόδια, τηλέφωνα, λιμουζίνες κλπ.
Όπως προανέφερα, προσωπικά δεν θα ήθελα ως Έλληνας να δω να καταργούνται οι παρελάσεις. Αν καταργηθούν αυτές τότε να καταργηθούν οπωσδήποτε κάθε λογής παρελάσεις, καρναβαλικές των γκέι κι όσοι άλλοι παρελάζουν. Θα πουν πολλοί, κυρίως πολέμιοι των Εθνικών παρελάσεων: μα μόνο η Ελλάδα έχει παρελάσεις.
Ναι κύριοι μόνο η Ελλάδα, γιατί μόνο η Ελλάδα έχει ανάλογη ιστορία. Ποια άλλη χώρα έκανε επανάσταση να διώξει έναν θεώρατο εχθρό μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς. Ποιά άλλη χώρα στάθηκε πριν την Ελλάδα εμπόδιο στην γιγάντια αυτοκρατορία Χίτλερ - Μουσολίνι. ΚΑΜΙΑ !
Ευχαριστώ.