28 Νοεμβρίου 2013

ΟΟΣΑ: Ύφεση και το 2014 με έκρηξη του χρέους

Στην Αθήνα ήρθε την Τετάρτη ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Άνχελ Γκουρία ο οποίος παρουσίασε τη μελέτη του Οργανισμού για την Ελλάδα

Ο Ά. Γκουρία είχε συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά και στη συνέχεια είδε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο και τους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.
Η έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία αποτελεί ένα ακόμα μελανό στίγμα και στο νέο success story που προσπαθεί να αφηγηθεί ο Αντ. Σαμαράς.
Από το 2015 η ανάπτυξη και τα όποια "αποτελέσματα", δηλώνει ο Άνχελ Γκουρία προκαλώντας τον "εκνευρισμό" του Γ. Στουρνάρα.
Πιο συγκεκριμένα στην έκθεση των 325 σελίδων του ΟΟΣΑ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο δημόσιο χρέος. Ο οργανισμός προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα φτάσει το 2020 στο 157% του ΑΕΠ εξαιτίας της ύφεσης και της μεγάλης μείωσης του πληθωρισμού έναντι πρόβλεψης της τρόικας 124% του ΑΕΠ για την ίδια χρονιά. Επιπλέον ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το 2014 θα είναι η έβδομη συνεχόμενη χρονιά ύφεση για την Ελλάδα στο 0,4% και υποστηρίζει ότι η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2015 και θα ανέλθει στο 0,6%.
Ο ΟΟΣΑ παρέδωσε στην ελληνική κυβέρνηση ενα νεοφιλελεύθερο "μανιφέστο μεταρρυθμίσεων" με 329 προτάσεις για τη βελτίωση της οικονομίας και τη μείωση των τιμών... 
Μεταξύ των παρεμβάσεων που προτείνονται στην έκθεση είναι η αλλαγή του χρονικού ορίου πώλησης του φρέσκου γάλακτος, η διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και σε άλλα σημεία πώλησης εκτός των φαρμακείων και η δυνατότητα λειτουργίας όλων των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Επίσης, παρεμβάσεις προτείνονται στους τομείς του άρτου, της αγοράς του τσιμέντου, των μαρινών, των ξενοδοχείων και της κρουαζιέρας.
Οι προτάσεις του ΟΟΣΑ προβλέπουν μεταξύ άλλων:
• Συνέχιση των περικοπών και των δημοσιονομικών μέτρων όπως έχουν σχεδιαστεί
• Κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο
• Μείωση συντάξεων
• Παρεμβάσεις στους τομείς του άρτου, της αγοράς του τσιμέντου, των μαρινών, των ξενοδοχείων και της κρουαζιέρας
• Επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

«Σκοπεύουμε να υιοθετήσουμε το 80% των προτάσεων» έσπευσε να δηλώσει ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης προσθέτοντας: «Θα το πράξουμε με οποιοδήποτε πολιτικό κόστος».
Μάλιστα, ο υπουργός σημείωσε ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα υπάρξουν οι σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις, προκειμένου οι προτάσεις του ΟΟΣΑ να υλοποιηθούν.

«Υπάρχει ζωή μετά το χρέος», δήλωσε ο κ. Άνχελ Γκουρία, μετά από τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.
Αν κρίνουμε από τις προτάσεις δεν αμφιβάλλουμε ότι υπάρχει ζωή μετά το χρέος. Το ερώτημα είναι για ποιους. Προφανώς όχι για τους φτωχούς και ασθενέστερους οικονομικά, όχι για τον κόσμο της εργασίας.
http://left.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: