29 Ιανουαρίου 2014

Απαξιώνεται η πολιτιστική μας κληρονομιά


Μία μεγάλη, ανοιχτή «πληγή» παραμένει για τον Έβρο η υπόθεση κατασκευής μουσείου για τα σπουδαία ευρήματα της Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης, που καθυστερεί απελπιστικά, εδώ και πολλά χρόνια. Παρά το γεγονός ότι τα ευρήματα προσέλκυσαν επισκέπτες και ενδιαφέρον από όλο τον κόσμο, η δημιουργία ενός χώρου για την στέγασή τους καρκινοβατεί κάπου μεταξύ γραφειοκρατίας και έλλειψης χρημάτων για την ολοκλήρωση των απαραίτητων μελετών. Το θέμα επαναφέρει στην επικαιρότητα με ανακοίνωση-παρέμβασή της η Λαϊκή Συσπείρωση Ορεστιάδας, ζητώντας την παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ ο επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων και «ψυχή» των ανασκαφών, που από το 2002 συγκινούν το πανελλήνιο και όχι μόνο, Διαμαντής Τριαντάφυλλος εκφράζει στη «ΓΝΩΜΗ» την πικρία του για τις καθυστερήσεις, την αγωνία του για τις μικρές φθορές που έχουν υποστεί κάποια ευρήματα, αλλά συνάμα και την ελπίδα του για άμεση διευθέτηση των προβλημάτων που έχουν προκύψει. 
Ζητείται άμεσα λύση…
Πριν από 12 χρόνια, η αρχαιολογική σκαπάνη της ΙΘ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Θράκης έφερε στο φως τα εντυπωσιακά ευρήματα του ταφικού τύμβου Μικρής Δοξιπάρας – Ζώνης, που προκάλεσαν πανελλήνιο και διεθνές ενδιαφέρον και μέχρι σήμερα τα επισκέπτονται περίπου 2.000 άτομα το μήνα, την άνοιξη και το καλοκαίρι.
Επειδή το εντυπωσιακό σύνολο των καύσεων, των αμαξών και των αλόγων αποτελεί μοναδικό εύρημα για τον ελλαδικό χώρο το Υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε, το Νοέμβριο του 2003, τη δημιουργία εκθεσιακού χώρου στην περιοχή του τύμβου. Δυστυχώς όμως από τότε αν και πέρασαν σχεδόν 12 χρόνια η δημιουργία μουσείου που θα στεγάσει, θα προστατέψει τα ευρήματα και θα αναδείξει την περιοχή σαν ένα σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, καρκινοβατεί.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο περιλαμβανόταν στις προτάσεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για ένταξη στο ΕΣΠΑ με το ποσό των 5,5 εκατ, ευρώ, ενώ όπως σημειώνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ορεστιάδας, «υπήρχαν και αισιόδοξες διαβεβαιώσεις από αρμόδιους ότι το έργο θα ολοκληρωθεί το 2014. Όμως το 2014 ήρθε και το έργο κάπου και πάλι ‘σκάλωσε’. Σήμερα στο χώρο υπάρχουν μόνο επτά φύλακες που παίζουν και το ρόλο του ξεναγού. Από αυτούς οι τρεις είναι 70 χρονών και μέσα στο 2014 συνταξιοδοτούνται και είναι ορατός ο κίνδυνος να υπάρχουν προβλήματα και στη φύλαξη. Προβλήματα υπάρχουν ακόμα και στην προστασία των ευρημάτων καθώς τα προσωρινά προστατευτικά στέγαστρα από ξύλο και νάιλον είναι πεπαλαιωμένα».
Με δεδομένη αυτή την κατάσταση, η παράταξη «θεωρεί ότι για την μεγάλη καθυστέρηση της κατασκευής του μουσείου την ευθύνη φέρνουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ καθώς και τα τοπικά τους στελέχη και καλεί την σημερινή ηγεσία του Υπουργείου πολιτισμού άμεσα να παρέμβει:
• Για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, να χρηματοδοτηθεί το έργο και να ξεκινήσει η κατασκευή του μουσείου.
• Να διοριστεί το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό (φύλακες, ξεναγοί, συντηρητές, κλπ.) για την προστασία και αξιοποίηση των πολύτιμων ευρημάτων».
Πού «κολλά» σήμερα η υπόθεση
Οι νέες καθυστερήσεις που προέκυψαν, αφορούν σε τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν στις μελέτες του μουσείου, οι οποίες εγκρίθηκαν από τις αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το Συμβούλιο Μουσείων, τον περασμένο Νοέμβριο. Ωστόσο, για να ολοκληρωθούν οι τροποποιήσεις στις μελέτες, χρειάζεται ένα διάστημα δύο μηνών και περίπου 75.000 ευρώ προς τη «Θέμις Κατασκευαστική», η οποία έχει αναλάβει από την αρχή την εκπόνηση των μελετών για το έργο. Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν μετά από την υπογραφή σχετικής σύμβασης μεταξύ της εταιρείας, της περιφερειακής ενότητας Έβρου και του υπουργείου Πολιτισμού. Ωστόσο επειδή και εδώ υπάρχει γραφειοκρατικό προηγούμενο, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα, και η χρηματοδότηση, ώστε να συνταχθεί η σύμβαση και να περάσει από το περιφερειακό συμβούλιο ΑΜΘ, να πληρωθεί η «Θέμις» και να ολοκληρώσει τις μελέτες, προκειμένου να γίνουν νέες προσπάθειες για την χρηματοδότηση του μουσείου, μια και τίποτα δεν είναι σίγουρο πλέον ούτε σε αυτόν τον τομέα…
Πικρία, αλλά κι ελπίδα…
Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ» ο επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων Διαμαντής Τριαντάφυλλος σημειώνει πως η όλη υπόθεση είναι ένας φαύλος κύκλος. «Μου έχει στοιχίσει πάρα πολύ αυτή η ιστορία με τις καθυστερήσεις… Δεν μπορώ να κάνω τίποτα, πέρα από τα επίμονα τηλεφωνήματα, ενώ στην ίδια κατεύθυνση προσπαθεί και ο κ. Μάτσας, από την εφορία αρχαιοτήτων Κομοτηνής». Όσο για τους τοπικούς φορείς, σημειώνει πως είναι όλοι ενημερωμένοι, ωστόσο «δεν γνωρίζω αν μπορούν αποτελεσματικά να κάνουν κάτι», ενώ από συζητήσεις με την αντιπεριφερειάρχη Έβρου Γεωργία Νικολάου, προκύπτει η αισιοδοξία πως σύντομα θα προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης και η έγκριση από το περιφερειακό συμβούλιο.
Το πλέον ανησυχητικό ωστόσο είναι το γεγονός ότι τα ευρήματα που υπάρχουν ακόμη στο χώρο των ανασκαφών, έχουν υποστεί κάποιες μικρές φθορές, μετά από τόσο καιρό στην «αναμονή»…
«Πολλά ευρήματα τα αφαιρέσαμε και τα συντηρούμε σε συνθήκες ελέγχου υγρασίας και θερμοκρασίας. Τα υπολοιπα που είναι ακόμη στο έδαφος, φαίνεται πως έχουν ‘συνηθίσει’ το περιβάλλον, ωστόσο, δυστυχώς, έχουν υποστεί κάποιες μικρές φθορές».
 http://www.gnomionline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: