29 Ιανουαρίου 2014

«Συγγνώμη» για το Φαρμακονήσι ζήτησε ο αρχηγός του Λιμενικού

«Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε»«Συγγνώμη» για το Φαρμακονήσι ζήτησε ο αρχηγός του Λιμενικού

«Συγγνώμη» ζήτησε ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Δημήτρης Μπαντιάς, για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι. Ο κ. Μπαντιάς μίλησε ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής, όπου συζητήθηκε το ναυάγιο και η διαχείριση των περιστατικών της παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο, Νωρίτερα, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου ενημέρωσε την επιτροπή για την υπόθεση.
«Σαν αρχηγός του Λιμενικού Σώματος θα αναλάβω την ευθύνη μου. Θα ξεκαθαρίσω ένα πράγμα. Ζητάμε συγγνώμη. Εγώ σαν αρχηγός του Λιμενικού. Και από τις οικογένειες των θυμάτων και από όλους εσάς, τον κύριο υπουργό, την κυβέρνηση, όλους τους Έλληνες, που σας φέραμε σε αυτή τη θέση. Προσπαθήσαμε, αλλά κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε. Από εκεί και πέρα ο καθένας να σκεφθεί οτιδήποτε άλλο» ήταν η καταληκτική δήλωση του αντιναύαρχου αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, Δημήτρη Μπαντιά.
Λίγο πριν την ολοκλήρωση της μαραθώνιας ενημέρωσης των μελών της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο κ. Μπαντιάς είχε ακούσει βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επισημαίνουν ότι τα γεγονότα εμφανίζονται με τέτοιο τρόπο σαν να έχει ήδη εκδοθεί πόρισμα για την επιχείρηση και μάλιστα τη στιγμή που υπάρχει απαίτηση για διεθνή έρευνα.
«Αμέσως μετά από εκείνη την ημέρα, το Λιμενικό μπήκε στα τουρκικά χωρικά ύδατα και έσωσε 47 ανθρώπους. Δεν μπορεί να σταματήσει αυτή τη στιγμή, αυτό που συμβαίνει καθημερινά με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να προσπαθούν να διασχίσουν τη θάλασσα. Είναι αδύνατο για εμάς να τα αντιμετωπίσουμε όλα» ανέφερε ο αρχηγός του Λιμενικού, σημειώνοντας πως όταν οι γονείς ενημέρωσαν τους λιμενικούς για τα παιδιά τους, το σκάφος είχε ήδη ανατραπεί.
Νωρίτερα, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής ότι την Τετάρτη έστειλε επιστολή στον Ευρωπαίο επίτροπο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Νιλς Μούζνιεκς. Στην επιστολή γίνεται -μεταξύ άλλων- λόγος για το δόγμα «καμία ζωή χαμένη στη θάλασσα» και για τις επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών.
Ακολούθησε έντονος διάλογος μεταξύ του υπουργού Ναυτιλίας και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα, με τον κ. Βαρβιτσιώτη να κάνει λόγο για λαϊκά δικαστήρια και για φωνές που ζητούν να «πέσουν κεφάλια» λιμενικών, ενώ ρώτησε ευθέως εάν η αξιωματική αντιπολίτευση είναι υπέρ των ανοικτών ή κλειστών συνόρων.
Ο Θοδωρής Δρίτσας είπε ότι το κόμμα του τιμά τους Λιμενικούς, αλλά δεν αποτελεί έντιμη πολιτική στάση από την πλευρά της κυβέρνησης να ισχυρίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θεωρεί επαρκείς τους άνδρες του Λιμενικού. Ταυτόχρονα, αναρωτήθηκε αν υπάρχει άτυπη κατεύθυνση κυβερνητικής πολιτικής και πολιτική άτυπων επαναπροωθήσεων.
Το Λιμενικό Σώμα βοηθά τα νησιά και σώζει καθημερινά ζωές, ανέφερε η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τσαμπίκα Ιατρίδου.
Στη «σκληρή κατασταλτική πολιτική της ΕΕ ενάντια στους μετανάστες, που καθημερινά κοστίζει ανθρώπινες ζωές», αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, και χαρακτήρισε την πολιτική επαναπροωθήσεων «εγκληματική».

Ενημέρωση από επιτελείς του Λιμενικού

Για το έργο του Λιμενικού Σώματος στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνδρες του Λιμενικού κατά τις επιχειρήσεις διάσωσης και την αδυναμία των αρχών να διαπιστώσουν με ασφάλεια την προέλευση χιλιάδων μεταναστών που επιχειρούν να διασχίσουν τη θάλασσα, ενημέρωσαν τους βουλευτές της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής οι επιτελείς του Λιμενικού.

Είναι χαρακτηριστική η περιγραφή που έκανε ο αντιπλοίαρχος Ιωάννης Καραγεωργόπουλος για τις έγγραφες οδηγίες που δίνουν οι διακινητές λαθρέμποροι στους μετανάστες που επιχειρούν να διασχίσουν το Αιγαίο.
«Τους λένε: όταν ανεβείς στην βάρκα πέταξε οποιοδήποτε ταξιδιωτικό έγγραφο φέρεις», είπε ο κ. Καραγεωργόπουλος εξηγώντας ότι η πρακτική αυτή «δυσχεραίνει πολύ την ταυτοποίηση αυτών των προσώπων, τον εντοπισμό της προέλευσής τους καθώς επίσης και τη δυνατότητα διερεύνησης για το ποιον κάθε ανθρώπου».
Οι διακινητές τους δίνουν σημειώματα με οδηγίες που αναφέρουν: «όταν εμφανιστεί ένα ελληνικό σκάφος του Λιμενικού τρύπησε την βάρκα στο πίσω μέρος της με ένα μαχαίρι. Μην φοβάστε οι Έλληνες θα σας σώσουν. Δεν μπορούν να σας στείλουν πίσω στην Τουρκία. Δεν μπορούν να σας επαναπατρίσουν. Μην μιλάτε καθόλου αγγλικά. Προσποιηθείτε ότι δεν γνωρίζετε την αγγλική και επαναλάβατε τη λέξη Παλαιστίνιοι».
Το αποτέλεσμα, όπως ανέφερε ο αντιπλοίαρχος, «είναι εικόνες με σκισμένα σκάφη, που μεταφέρουν δύστυχους ανθρώπους θύματα εκμετάλλευσης, υπερφορτωμένα επισφαλή σκάφη που έχουν τα οργανωμένα δίκτυα διακίνησης».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: