Αλά καρτ επιδότηση εργαζομένων και χωρίς ρήτρα μη-απόλυσης είναι η συνταγή της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανεργίας, όπως προκύπτει από τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής που διεξήχθη σήμερα, σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και 70 βουλευτών του κόμματος προς τον υπουργό Εργασίας σχετικά με το Σχέδιο Καταπολέμησης της Ανεργίας των Νέων και το Πρόγραμμα Εγγυήσεων Απασχόλησης.
Ενώ οι σχέσεις εργασίας ελαστικοποιούνται και οι μισθοί καταργούνται, η ανεργία εξακολουθεί να αυξάνεται, έχοντας πλέον καταγράψει "εξευτελιστικά και ντροπιαστικά ρεκόρ", όπως κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης. Αυτό αποδεικνύει και η τελευταία έκθεση της Eurostat, που δημοσιεύθηκε σήμερα και δίνει στην Ελλάδα τα πρωτεία στην ανεργία (27,8%) και τη νεανική ανεργία (59,2%) στην ευρωζώνη και την ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ σε παγκόσμια κλίμακα, σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα βρίσκεται μόνο η Δημοκρατία του Κονγκό και η Αγκόλα.
"Προγράμματα ξεμουδιάσματος ανέργων νέων" χαρακτήρισε τα υφιστάμενα προγράμματα απασχόλησης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, υποστηρίζοντας ότι με τις προωθούμενες πολιτικές της κυβέρνησης επιχειρείται να δημιουργηθεί μία τεχνητή κινητικότητα ενόψει ευρωεκλογών.
"Διαρθρωτικό" χαρακτήρισε το πρόβλημα της ανεργίας των νέων ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, υποστηρίζοντας ότι προϋπήρχε της κρίσης. Κατά την διάρκεια συζήτησης σχετικής επίκαιρης επερώτησης βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Βρούτσης επέρριψε την ευθύνη για την τεράστια αύξηση της ανεργίας, όχι στις καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές, όπως τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στην "αναβλητικότητα" των κοινωνικών εταίρων να προχωρήσουν σε "μεταρρυθμίσεις" της αγοράς εργασίας, όπως την μείωση των εργοδοτικών εισφορών ή τις αλλαγές στην διαιτησία.
"100 έως 200 χιλιάδες απολύσεις θα προκύψουν από την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ το μήνα", εφόσον εφαρμοστεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ισχυρίστηκε ο υπουργός Εργασίας. "Υπολόγισε" δε, σε 6 δισ. το κόστος της απόδοσης του επιδόματος ανεργίας, ύψους 451 ευρώ για δυο χρόνια, όπως ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ και σε 5 δισ. επιπλέον το κόστος από την επαναφορά των συντάξεων και των δώρων στα προ της κρίσης επίπεδα. "Δυστυχώς αυτές οι προτάσεις είναι ανεφάρμοστες σε ένα κόσμο που αλλάζει" υποστήριξε ο υπουργός κατά τη δευτερολογία.Απαντώντας στον υπουργό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Κουρουμπλής, αντιπαρέβαλε -μεταξύ άλλων- τις περίφημες λίστες πιθανών φοροφυγάδων οι οποίες παραμένουν αναξιοποίητες, την αποφυγή της φορολόγησης των offshore και την εν γένει απροθυμία της κυβέρνησης να χτυπήσει τη μεγάλη φοροδιαφυγή, ενώ εξήγησε ότι η αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων θα τονώσει την εσωτερική ζήτηση και τα έσοδα του κράτους.
Ο Π. Κουρουμπλής, επέμεινε να ρωτά τον υπουργό εργασίας αν για τις εξαγγελθείσες 440.000 θέσεις εργασίας του προγράμματος της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων έχει προβλεφθεί ρήτρα μη απόλυσης.
Αντιφατική ήταν η απάντηση του υπουργού, ο οποίος αφενός είπε ότι υπάρχει ρήτρα εναντίον της ανακύκλωσης εργαζομένων, δηλαδή της απόλυσης εργαζομένων προκειμένου να προσλαμβάνεται ένας φτηνότερος νέος, αφετέρου όμως υποστήριξε ότι δεν μπορείς να υποχρεώσεις την επιχείρηση να κρατήσει κάποιον, μετά τη λήξη του προγράμματος. Αντιπαρέβαλε δε, τα κίνητρα χρηματοδότησης του μη μισθολογικού κόστους με τη ρήτρα που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι όμως που απέχει πολύ από αυτό που ισχύει στην Ευρώπη.
"Τόσο στη Σουηδία, όσο και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, υπάρχει ρήτρα μη απόλυσης για επιδοτούμενους εργαζομένους από το κράτος", επεσήμανε ο Π Κουρουμπλής.
http://www.avgi.gr/ρα".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου