25 Φεβρουαρίου 2014

«Νιετ» του δημάρχου Μπουργκάς για τον πετρελαιαγωγό


Την έντονη αντίθεσή του για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει την Βουλγαρική πόλη του Πύργου (Μπουργκάς) με την Ελληνική Αλεξανδρούπολη, εξέφρασε σε ομιλία του ο Δήμαρχος του Πύργου Dimitar Nikolov. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση του σοσιαλιστή Πρωθυπουργού Oresharski θα αντιμετωπίσει σοβαρή αντίδραση σε περίπτωση που επαναφέρει το θέμα της κατασκευής του αγωγού, κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας, η οποία ζήτησε να επανεξεταστεί το θέμα της κατασκευής του αγωγού τον Απρίλιο του 2014. Υπενθυμίζεται ότι σε δημοψήφισμα που έγινε πρόπερσι, οι κάτοικοι του Πύργου της Σωζόπολης και της Pomorie, ψήφισαν εναντίον του αγωγού με πλειοψηφία 97%.
Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία επανήλθε στο θέμα του αγωγού μέσω δηλώσεων του Ρώσου υπουργού Ενέργειας Aleksandar Novak στο πρακτορείο Itar-Tass.
«Παρά την απόφαση της Βουλγαρίας να εγκαταλείψει το έργο, πιστεύουμε ότι η συμφωνία του 2007 μεταξύ των κυβερνήσεων της Ρωσίας, της Βουλγαρίας και η Ελλάδα είναι ακόμα σε ισχύ», ενώ πρόσθεσε: «Βέβαια, ο αγωγός απέχει πολύ από το στάδιο της ολοκλήρωσης».
Η Βουλγαρία εγκατέλειψε το έργο τον Δεκέμβριο του 2011 -με ψήφισμα στο Κοινοβούλιο- επικαλούμενη οικονομικούς, χρηματοδοτικούς, αλλά και περιβαλλοντικούς λόγους, χαρακτηρίζοντας το έργο ως επικίνδυνο για την οικολογική σταθερότητα της Μαύρης Θάλασσας.
Όπως αναφερόταν τότε σε ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών και αντιπροέδρου της βουλγαρικής κυβέρνησης Συμεών Ντιάνκοφ «ηΒουλγαρία προτείνει η τριμερής διακυβερνητική συμφωνία να ακυρωθεί κατόπιν αμοιβαίας συναίνεσης. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει κοινή σύμφωνη γνώμη γι’ αυτό, η βουλγαρική πλευρά θα αποχωρήσει μονόπλευρα ύστερα από τη λήξη της δωδεκάμηνης προθεσμίας».
Ο κ. Ντάνκοφ υποστήριξε πως ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό τους όρους της συμφωνίας που συνήφθη το 2007 στην Αθήνα, παρουσία των τότε πρωθυπουργών της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή και της Βουλγαρίας Σεργκέι Στανίσεφ όπως και του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ επίσης δεν υπάρχει τρόπος να επιβληθούν κυρώσεις στη Βουλγαρία για την αποχώρηση από το project.
Κική Ηπειρώτουhttp://www.gnomionline.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: