30 Μαρτίου 2014

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ κ. ΧΑΝΟΥ ΤΗΝ 29-3-2014



1. Παρουσίαση Απολογισμού Δήμου 2011 02014,
2. Παρουσίαση Αναπτυξιακού Πλαισίου και Έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη.


Στην εκδήλωση δεν συμμετείχαν ικανοποιητικά οι Δημότες και οι κάτοικοι του νησιού και ο κ. Χανός δήλωσε σχετικά ότι "περίμενα μεγαλύτερη συμμετοχή".

Η  ενημέρωση αυτή από τον κ. Δήμαρχο σε γενικές γραμμές αποδείχτηκε χρήσιμη απαραίτητη και θετική και ήρθε να απαντήσει στην κριτική που δέχτηκε το τελευταίο διάστημα ο Δήμαρχος, ότι δεν ενημερώνει επαρκώς τους δημότες και ότι δεν επιθυμεί την ουσιαστική συμμετοχή τους.

Από την παρουσίαση του κ. Χανού προέκυψε ότι αν είχαν συζητηθεί εγκαίρως δημοκρατικά και διεξοδικά τα προγραμματισμένα έργα και είχαν ενταχθεί μέσα σ' ένα συνολικό και συνεκτικό πρόγραμμα για το μέλλον του νησιού και την ανάπτυξή του, δεν θα υπήρχαν κοινωνικές αντιδράσεις και η υλοποίησή τους θα είχε προχωρήσει γρήγορα και χωρίς προβλήματα.

Αναρωτήθηκε ο δήμαρχος "ποιος αλήθεια δεν θέλει να γίνει ο βιολογικός, ποιος θέλει τα νερά να φεύγουν στη θάλασσα και να μην αξιοποιηθούν χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού για αρδεύσεις, ποιος δεν θέλει να γίνει ο περιφερειακός της Καμαριώτισσας, κανένας απάντησε!
Γιατί τότε να υπάρχουν αυτές οι αντιδράσεις αναρωτήθηκε και γιατί για κάθε έργο να υπάρχει καχυποψία και μάζεμα υπογραφών"!

Η απάντηση προέκυψε από την συνολική ομιλία του ίδιου του κ. Δημάρχου, ότι οι δημότες δεν είναι καλά ενημερωμένοι γι’ αυτά τα έργα και γι’ αυτό αντιδρούν έτσι!

Είναι προφανές ότι ο δημότης πρέπει να είναι ενημερωμένος πριν αρχίσει ένα έργο και μάλιστα να έχει συμβάλει και ο ίδιος και να έχει συμφωνήσει για την σκοπιμότητά του.  

Ο γενικότερος απολογισμός του κ. Χανού σ' ότι αφορά την υλοποίηση των έργων ήταν αρνητικός.

Το γεγονός αυτό το απέδωσε κυρίως σε δύο λόγους. Στο γενικότερο αρνητικό οικονομικό κλίμα της κρίσης των μνημονίων που έχει "βλάψει σοβαρά σ΄όλη την Ελλάδα την αυτοδιοίκηση" και στην καχυποψία και στην αρνητική συμπεριφορά κάποιων ομάδων πολιτών οι οποίοι κυρίως από έλλειψη σωστής ενημέρωσης όπως προαναφέρθηκε, δημιούργησαν επιπλοκές σ' ότι αφορά έργα που έχουν ήδη εγκριθεί και βρίσκονταν σε εξέλιξη, όπως, Λιμνοδεξαμενή Ξηροποτάμου, αποχέτευση και βιολογικός Καμαριώτισσας, κ.ά.

Παρόλα αυτά, στην εξέλιξη της ομιλίας του κ. Χανού, προέκυψε, ότι αυτές οι αντιδράσεις και οι παρεμβάσεις των κατοίκων σε κάποιες περιπτώσεις, ήταν και απολύτως δικαιολογημένες και ανάδειξαν προχειρότητες και αδυναμίες των έργων στον αρχικό σχεδιασμό τους. Για παράδειγμα, παραδέχτηκε ο Δήμαρχος, ότι στο έργο της Λιμνοδεξαμενής του Ξηροποτάμου, οι αντιδράσεις από τους κατοίκους του οικισμού συντέλεσαν ώστε να γίνει επανασχεδιασμός και να προκύψουν σημαντικές βελτιώσεις ώστε και να διασφαλιστεί σε σημαντικό βαθμό η αποτελεσματικότητα του έργου και να περιοριστούν οι κίνδυνοι για αρνητικές συνέπειες στη ζωή των κατοίκων του οικισμού και τέλος να περιοριστούν σημαντικά οι περιβαλλοντικές αρνητικές συνέπειες και για το ίδιο το ποτάμι και για την ευρύτερη περιοχή.

Το γεγονός αυτό καθιστά για άλλη μια φορά αναγκαίο να υπάρχει για κάθε έργο εξ' αρχής ένας ανοιχτός και δημοκρατικός διάλογος με τους ίδιους τους δημότες στο προσκήνιο αφού αυτούς αφορούν.

Σε ότι αφορά το Αναπτυξιακό Πλαίσιο

Ο κατάλογος που παρουσίασε ο κ. Δήμαρχος για έργα που έχουν εγκριθεί αλλά και γι’ αυτά που είναι προς έγκριση με ολοκληρωμένες τις μελέτες τους είναι μεγάλος.

Ολόκληρη "η εποπτική παρουσίαση" του κ. Χανού που ομολογουμένως ήταν καλά προετοιμασμένη, σύμφωνα με δήλωσή του, θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου.

Ο κ. Χανός στην ομιλία του που κράτησε τουλάχιστον επί τρίωρο χωρίς διαλείμματα, εμφανίστηκε ενωτικός και σε κάποια σημεία αυτοκριτικός. Έδωσε γενικότερα την εντύπωση ότι θα προτιμούσε να συντελεστούν τόσο προεκλογικά όσο και μετά τις εκλογές μεγάλες προγραμματικές συμφωνίες των υποψηφίων παρατάξεων, κάτι που επιβάλλεται άλλωστε από τις γενικότερες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. 

Ο. κ. Χανός δήλωσε ότι προτίθεται να συντελέσει και προεκλογικά και μετεκλογικά σ' αυτήν την κατεύθυνση και δήλωσε ότι η διαθεσιμότητά του και η προσφορά του στο μέλλον να θεωρούνται δεδομένες.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι κ.κ. Ατζανός και Βίτσας ενώ η κ. Αντωνάκη έλειπε στη Θεσ/κη για σοβαρό λόγο και είχε εγκαίρως ενημερώσει τον κ. Δήμαρχο.

Τέλος, ο Δήμαρχος κάλεσε τους δημότες και τους κατοίκους του νησιού μέχρι την ανάδειξη της νέας αυτοδιοικητικής αρχής, να συσπειρωθούν και να βοηθήσουν το Δημοτικό Συμβούλιο και την Επιτροπή Αγώνα για την επίλυση κυρίως των άμεσων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Δήμος.





Σπιτάλας Βασίλης
6974949838

Δεν υπάρχουν σχόλια: