10 Μαρτίου 2014

Ένα φωτοβολταϊκό δέντρο θα ολοκληρώσει την πλατεία Ορεστιάδας


Ένα φωτοβολταϊκό δέντρο, το οποίο θα τοποθετηθεί στην κεντρική πλατεία Ορεστιάδας και θα συμβάλει τόσο στον φωτισμό όσο και στην εξοικονόμηση ενέργειας, είναι η αιτία που καθυστερεί η ολοκλήρωση του έργου. Όοως αναφέρει η εφημερίδα «Μεθόριος», κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας την Τρίτη το απόγευμα αποφασίστηκε να δοθεί παράταση στην κατασκευή της κεντρικής πλατείας μέχρι 11 Απριλίου, λόγω καθυστέρησης του φωτοβολταϊκού δέντρου και των πλακιδίων στο μικρό σιντριβάνι που δεν έχουν ακόμα τοποθετηθεί. Ωστόσο, έντονη κριτική ασκήθηκε από συμβούλους της αντιπολίτευσης, οι οποίοι θεωρούν ότι το έργο καθυστερεί για προεκλογικούς λόγους, ώστε να δημιουργηθεί «φιέστα». 
Στην ίδια συνεδρίαση ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Μουζάς ανέφερε ότι γίνονται συζητήσεις και διαπραγματεύσεις για τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ, δηλώνοντας ότι ο Δήμος Ορεστιάδας είναι σε ετοιμότητας έργων 50 εκατομμυρίων ευρώ. Την επέκταση του δημοτικού σχολείου Πύργου ζήτησε ο κ. Βασίλης Μαυρίδης καθώς αυξάνονται οι μαθητές, ενώ έθεσε εκ νέου σε συζήτηση τις κεραίες της DIGEA στο πάρκο Πενταλόφου, ωστόσο για μία ψήφο δε συγκέντρωσε ενισχυμένη πλειοψηφία.
Με τη σειρά του ο κ. Σταμάτης Γκατζίδης ανέφερε ότι οι κάτοικοι του Τριγώνου επιβαρύνονται οικονομικά για τη μεταφορά των βοθρολυμμάτων στο Βιολογικό. Απαντώντας σε αυτό ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΟ κ. Ουρουμίδης τόνισε ότι η μεταφορά είναι υποχρεωτική από τον νόμο, ενώ ανακοίνωσε ότι δρομολογείται ένας σταθμός επεξεργασίας λυμάτων μεταξύ Ελιάς και Κομμάρων για να εξυπηρετηθούν οι περιοχές που δεν καλύπτονται από τον Βιολογικό.
Στη συνέχεια με ερώτηση της κας Χάψαλη διευκρινίστηκε ότι το έργο αγροτικής οδοποιίας Ρίζια – Καστανιές, που έχει απασχολήσει αρκετούς, δεν έχει απενταχθεί, ενώ μία σημαντική πρωτοβουλία πήρε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καστανεών. Τα μέλη του Συλλόγου προθυμοποιήθηκαν να κρατήσουν ανοιχτή τη βιβλιοθήκη Καστανεών, αίτημα το οποίο μεταφέρθηκε στην κα Ροροπούλου, η οποία το έκανε ευχαρίστως δεκτό, αρκεί να δηλώνεται η εθελοντική τους δράση. Παράλληλα, κάλεσε κι άλλους συλλόγους να πράξουν το ίδιο για όλες τις δημοτικές βιβλιοθήκες του Δήμου Ορεστιάδας.

«Η νέα ψηφιακή εποχή δεν θα περάσει από το Τρίγωνο»
Η κακή ποιότητα σήματος, εικόνας και ήχου στην περιοχή του Τριγώνου είναι εδώ και καιρό γνωστή και έχει συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο αρκετές φορές, χωρίς ωστόσο να δίνεται λύση. Πρόσφατα μάλιστα το θέμα επανήλθε με το ζήτημα τοποθέτησης των κεραιών ψηφιακού σήματος της DIGEA στον Πεντάλοφο. Αν και θα βελτιώσει την ποιότητα εκπομπής των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, είναι αναμφίβολες οι επιπτώσεις της ακτινοβολίας στην υγεία των κατοίκων, καθώς ο χώρος που έχει προταθεί για τις κεραίες είναι κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Για τον λόγο αυτό, όπως ανακοίνωσε και ο κ. Μουζάς έχουν παραγγελθεί σχετικές μελέτες από το διαγνωστικό κέντρο «Δημόκριτος».
Από την άλλη μεριά, λύση διεκδικεί η Λαϊκή Συσπείρωση στο θέμα, ενώ εξέδωσε και ανακοίνωση. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η Λαϊκή Συσπείρωση Ορεστιάδας θεωρεί απόλυτα δικαιολογημένη την αγανάκτηση των κατοίκων του Τριγώνου που χρόνια τώρα ταλαιπωρούνται  γιατί ούτε  καθαρή εικόνα βλέπουν στους δέκτες των τηλεοράσεών τους, ούτε καθαρό ήχο ακούνε από τους ελληνικούς  ραδιοφωνικούς σταθμούς  και  όλα δείχνουν ότι η νέα εποχή με τo ψηφιακό σήμα δεν θα φτάσει στο Τρίγωνο.
Την ευθύνη για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση φέρνουν οι Δημοτικές αρχές του πρώην  Δήμου Τριγώνου και  νυν  Καλλικρατικού Δήμου Ορεστιάδας, οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια δεν μερίμνησαν για να δημιουργηθεί  η απαραίτητη  υποδομή. Με ευθύνη τους η ιστορία με τις κεραίες του Πενταλόφου «κακοφόρμισε» και βρίσκεται στις αίθουσες των δικαστηρίων.
Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί το Δήμαρχο Ορεστιάδας να σταματήσει να βάζει  και αυτό το πρόβλημα κάτω από το χαλί.  Χρειάζεται άμεσα να πάρει πρωτοβουλίες και να φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Λύσεις υπάρχουν και η υγεία των κατοίκων να διασφαλιστεί και να φτάσει  στα χωριά του Τριγώνου η νέα ψηφιακή εικόνα».
Νατάσσα Γκαρά
http://www.gnomionline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: