10 Μαρτίου 2014

Απίστευτο κι όμως αληθινό: Ξεκίνησαν έργα στην παραλιακή


Κάτι κινείται εδώ και λίγα 24ωρα στην παραλιακή ζώνη της Αλεξανδρούπολης. Είναι τα συνεργεία της εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο της κατασκευής τοιχίων αντιστήριξης κατά μήκος της παραλιακής οδού, το οποίο αποτελεί ένα πρώτο, βασικό βήμα στο μακρύ δρόμο για το μεγαλόπνοο έργο της ανάπλασης της «ταλαιπωρημένης» παραλιακής.   Η σύμβαση μεταξύ δήμου Αλεξανδρούπολης και αναδόχου εταιρείας είχε υπογραφεί στις 30 Δεκεμβρίου 2013, ενώ στις 17 Φεβρουαρίου 2014, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου αποφάσισε τη χορήγηση προκαταβολής στην εταιρεία –μετά από αίτημά της- προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες και προμήθειες και να ξεκινήσουν τα έργα. Η προκαταβολή αυτή ανέρχεται σε 89.805 ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου σε 1 εκ. 900 χιλ. ευρώ και η χρηματοδότηση προέρχεται από το ΕΣΠΑ.
Το έργο, το οποίο προβλέπεται να ολοκληρωθεί μετά από 18 μήνες, αφορά σε παρεμβάσεις με στόχο την προστασία της παραλιακής ζώνης της Αλεξανδρούπολης και περιλαμβάνει την κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης σε μήκος περίπου 600 μέτρων επί της παραλιακής οδού Απολλωνιάδος, από το ύψος του Δημοτικού Σταδίου έως το κτίριο της Αργούς, την προστασία των τοιχίων για την εκτόνωση της κυματικής ενέργειας με την τοποθέτηση διαβαθμισμένης λιθορριπής, όπως προέκυψε από την κυματική και ακτομηχανική μελέτη, καθώς και την πλήρωση του χώρου όπισθεν των τοιχίων με κατάλληλο υλικό.
Παράλληλα, στο ίδιο σημείο προβλέπεται να ξεκινήσει και το υποέργο της ανάπλασης της παραλιακής ζώνης το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη δημιουργία περιπατητικών διαδρόμων, παιδικής χαράς, δενδροφυτεύσεις, πέργκολες, χώρους  για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων από τα καταστήματα εστίασης και καφέ, καθώς και την κατασκευή ποδηλατοδρόμου που θα ξεκινά από το λιμάνι στο σημείο του Αγίου Εύπλου και θα εκτείνεται έως το ύψος της διασταύρωσης της παραλιακής λεωφόρου με τη λεωφόρου Δημοκρατίας, όπου θα συνδεθεί με τον υφιστάμενο ποδηλατόδρομο στο ύψος του κλειστού γυμναστηρίου.
Μέχρι στιγμής, έχουν γίνει εργασίες δίπλα από την Αργώ, ενώ χθες το πρωί γίνονταν και κάποιες παρεμβάσεις μεταξύ της παλιάς παιδικής χαράς και του πρώην Ακρωτηρίου. Οι επαγγελματίες της περιοχής έψαχναν κάποιον υπεύθυνο μηχανικό για να ενημερωθούν, καθώς, όπως λένε, το καλοκαίρι είναι κοντά και υπάρχει αγωνία αναφορικά με την εικόνα που θα παρουσιάζει ως τότε η παραλία. Πάντως, πιθανότατα τη Δευτέρα, θα  υπάρξει συνάντηση μεταξύ δημοτικής αρχής και επαγγελματιών, προκειμένου να ενημερωθούν εκτενώς.
Κική Ηπειρώτου   
 http://www.gnomionline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: