30 Ιουνίου 2015

ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΒΑΦΤΙΣΤΙΚΑ ΜΑΣ ΟΝΟΜΑΤΑ; (3o)


Αθηνά:  Η Αθηνά, σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, ήταν η θεά της σοφίας, της στρατηγικής και του πολέμου. Παλαιότεροι τύποι του ονόματος της θεάς ήταν οι τύποι Ἀθάνα και Ἀθήνη, το δε όνομα Ἀθηνᾶ, που τελικά επικράτησε, προέκυψε από το επίθετο  Ἀθαναία, Αθηναία που συναιρέθηκε σε Ἀθηνάα>Ἀθηνᾶ. Στο έργο του Πλάτωνα  «Κρατύλος» το όνομα Αθηνά ετυμολογείται από το Α-θεο-νόα ή Η-θεο-νόα, δηλαδή η νόηση του Θεού (Κρατυλ. 407b), αλλά η εξήγηση αυτή είναι πιθανότατα παρετυμολογική. Η επιστημονική βιβλιογραφία θεωρεί το θεωνύμιο προελληνικό, πελασγικό και άγνωστης σημασίας.

Λάζαρος: Στη χριστιανική παράδοση το όνομα αυτό παραπέμπει κυρίως στον αδελφό της Μαρίας και της Μάρθας,τον οποίο ανέστησε ο Χριστός. Είναι  εξελληνισμένος τύπος του ονόματος Ελεάζαρ που προέρχεται από το εβραϊκό όνομα Elazar που σημαίνει ο Θεός έχει βοηθήσει.

Μαρίνα :  Το όνομα προέρχεται από το θηλυκό  γένος (=marina) του λατινικού επιθέτου  marinus (=θαλάσσιος) που ετυμολογείται από τη λέξη mare=θάλασσα.

Θωμάς:   Το όνομα έμεινε στη χριστιανική παράδοση από το γνωστό μαθητή του Ιησού Χριστού που ζήτησε να ψηλαφήσει τις πληγές Του  ώστε να  πιστέψει στην ανάστασή Του.

Το όνομα έχει αραμαϊκή  προέλευση από το Te;oma= δίδυμος

Σάββας:  το όνομα  συνδέεται με τη λέξη Σάββατο, που για τους Εβραίους ήταν η έβδομη μέρα της εβδομάδας, και ετυμολογείται από την εβραϊκή λέξη sabbat= ανάπαυση

Λουκάς : ο γνωστότερος στη χριστιανική ιστορία Λουκάς είναι ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Το όνομα  προέρχεται από το λατινικό Lucas= o καταγόμενος  από τη Lucania  που ήταν μια περιοχή στις δυτικές ακτές της Ιταλίας.

Λεωνίδας: Το όνομα παραπέμπει στην αρχαία Σπάρτη. Γνωστός είναι ο Σπαρτιάτης Βασιλιάς Λεωνίδας Α’ (508-480) που έπεσε στις Θερμοπύλες μαχόμενος εναντίον των Περσών και ηγούμενος τριακοσίων Σπαρτιατών και επτακοσίων Θεσπιέων. Πιθανόν το όνομα να προέρχεται από τη λέξη «λέων» =λιοντάρι και το επίθημα «- ίδης», οπότε το όνομα ίσως σημαίνει αυτός που μοιάζει με λιοντάρι.  Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, από την αρχαία ελληνική λέξη «λεώς»=λαός + «οίδα»=γνωρίζω, οπότε το όνομα σημαίνει αυτός που γνωρίζει(;) το λαό.


Νικηφόρος: Το όνομα ετυμολογείται από τις λέξεις «νίκη»+ «φέρω» και σημαίνει  εκείνος που πραγματοποιεί νίκες.

Γράφει η Θεοπούλα Γκαϊντατζή, MA in Linguistics and Phonetics

Δεν υπάρχουν σχόλια: